Actorii din Penitenciar i-au provocat pe bistriţeni să "regizeze" piesa în care joacă

În Bistriţa au avut loc mai multe reprezentaţii ale trupei de teatru ANONIMUS a Penitenciarului Bistriţa sub îndrumarea directă a doamnei Dinu Iuliana formator expert în tehnici de educaţie non-formală. Piesa de teatru cu titlu “Acordă o şansă”, a fost prezentată miercuri persoanelor private de libertate din Penitenciarul Bistriţa, iar joi, o reprezentare a avut loc la Centrul de Tineret MORALIA incepând cu ora 14 şi un alt eveniment sa desfăşurat la Sinagoga Bistriţa începând cu ora 17 – spectacole destinate publicului larg.
Noutatea adusă de trupa ANONIMUS este că această piesă de teatru nu a fost prezentată în formă clasică, prin simpla prestaţie a actorilor, ci s-a desfăşurat sub forma de Teatru Forum, adica printr-o metodă de educare a publicului participant, acesta având posibilitatea să intervină în modificarea scenariului, astfel încât deznodământul acţiunii să fie unul pozitiv, jucând în locul actorilor.
Ideea (scenariul) piesei s-a conturat în urma unor focus-grupuri, şi a urmărit realităţile cotidiene cu care se confruntă o persoana de etnie Rromă. Cea mai pregnantă problemă identificată a fost referitoare la modul în care o persoană de alta etnie decât majoritatea colegilor lui încearcă să se integreze la locul de muncă , mai exact la modalităţile/metodele pe care, persoana discriminată, le adoptă pentru a avea rezultate profesionale bune şi pentru a promova.

Teatru forum nu este un spectacol, ci este o metodă de comunicare care analizează şi pune în discuţie probleme ale discriminării, ale opresiunii şi ale manifestării puterii şi exploatează soluţii identificate în grup ale acestor probleme şi foloseşte implicarea activă şi un limbaj accesibil tuturor partilor implicaţi în proces.
În cadrul evenimentelor care au avut loc zilele acestea, prin Teatrul Forum, care este o formă de teatru interactiv şi care porneşte de la o situaţie de discriminare, publicul spectator a fost provocat să se implice activ. Acesta a avut posibilitatea de a opri desfăşurarea piesei în orice moment propunând soluţii de rezolvare care ţin atât de capacitatea celui care trăieşte situaţia de discriminare de a se apăra de a lua atitudine sau de personajele din jurul acesteia de a reacţiona pentru a-l proteja. Niciodată publicul nu a avut voie să intervină prin schimbarea directă a celui care provoacă situaţia de discriminare, adică nu s-a înlocuit pe scenă opresorul.
Toate soluţiile oferite de public au evidenţiat posibilitatea de a crea schimbarea. Astfel publicul a avut ocazia să înţeleagă şi să conştientizeze că schimbarea depinde de fiecare dintre noi.
Teatrul forum foloseşte tehnici de improvizatie să creeze scene specifice de opresiune luate din realitate şi ulterior să găsească soluţii reale care pot rezolva în timp situaţiile prezentate iniţial.
Teatrul forum este o metodă care a fost creată special în scopul de a oferi şansa unor categorii defavorizate de a se exprima, cât şi de a-şi găsi resurse personale de a face faţă situaţiilor de discriminare. Ea este o metodă accesibilă oricărei persoane şi poate fi folosită atât implicând direct ca actori voluntari cât şi ca public spectator. Această metodă oferă posibilitatea categoriilor vulnerabile în risc de discriminare să işi găsească resursele şi puterea de acţiona pentru a face faţă acestor situaţii cât şi aceea de a constata că prin intermediul schimbărilor venite din public atitudinile oamenilor pot fi schimbate.
Rezultatele metodei teatru forum sunt uimitoare atât asupra voluntarilor actori implicaţi direct în realizarea pieselor de teatru cât şi asupra publicului prezent. Metoda teatrul forum este o metodă de educaţie non-formală care permite publicului să înţeleagă impactul pe care situaţii de discriminare sau situaţii reale din viaţa de zi cu zi poate avea efecte grave asupra celor implicaţi care duc la izolare, retragere şi uneori îmbracă chiar forme de violenţă de diferite feluri (fizică sau psihică).
Având în vedere specificul Centrului de Reintegrare Socială ONISIM şi grupul ţintă cu care se lucrează, persoane care au suferit o pedeapsă privativă de libertate, s-a ales încă de la început să se construiască spectacolele de teatru forum împreună cu beneficiarii direcţi ai organizaţiei. Asta i-a ajutat foarte mult şi a venit în compeletarea complexului de intervenţii sociale pe care le oferă organizaţia. Exerciţiile utilizate în aplicarea metodei de teatru forum stimulează creativitatea, dezvoltă imaginaţia şi îi ajută să işi dezvolte încrederea în propria persoană. A fi capabil să fii pe scenă în faţa unui public necunoscut, a putea improviza dincolo de rolul stabilit iniţial sunt abilităţi care i-a ajutat foarte mult in dezvoltarea lor.
Evenimentele “Teatru Forum” fac parte din proiectul “Egalitatea de şanse-resursă pentru viitor mai sigur” implementat de Centrul de Reintegrare Socială ONISIM Bistriţa cu sprijinul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în perioada Septembrie 2012 – Febuarie 2013.

Coordonator Proiect
Iosif PINTICAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5