Adevărul Din Spatele Unui Zâmbet
In perioada 14-16 Octombrie 2011 a avut loc cel de-al doilea eveniment al proiectului european "Adevărul din spatele unui zâmbet" din cadrul Programului „ Europa pentru Cetateni”, Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite. Evenimentul european a implicat 48 de cetăţeni din 5 ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Mlawa (Polonia) şi Mandelo del Lario (Italia). Din pacate partenerul din Kavadarci (Macedonia) nu a putut fi prezent la acest eveniment. Datorita grevei din Grecia, care era in desfasurare in acea perioada, cei 10 participanti din Kavadarci (Macedonia) au fost opriti la granita cu Grecia, deoarece angajatii din vama erau in greva si nu le-au permis trecerea. Un alt eveniment neplacut in cadrul acestui proiect este retragerea partenerului din Spania. Partenerul din Spania nu a participal la nici unul dintre evenimentele proiectului, drept urmare acesta a trebuit sa se retraga. Partenerul din Spania va fi inlocuit cu un alt partener european. Intrucat fiecare localitate parteneră în proiect va fi gazda unui eveniment internaţional în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de combatere a abandonului şcolar, somajului si a sărăciei, gazda celui de-al doilea eveniment a fost oraşul Alexandria din Grecia. Oraşul Alexandria este cel de-al treilea oraş înfrăţit cu oraşul Năsăud şi este un vechi oraş grecesc, situat în Macedonia Centrală, în regiunea Imathia, cu o populaţie de 43 000 de locuitori. Este un oraş a carui economie se bazează pe agricultură, comerţ şi turism. Oraşul are o industrie dezvoltată, bazată pe producţia si comercializarea bumbacului, trestiei de zahăr, si a fructelor (in special: piersici, pere, kiwi, mere şi prune). Este un oraş frumos, primitor şi lininiştit, situat la o distanţă de 40 de kilometri depărtare de metropola turistica Thessaloniki şi la 26 de kilometri distanţa de capitala regiunii Imathia, Veria, în apropierea litoralului Mării Egee. Este un modern centru urban cu magazine, servicii administrative şi diverse activităţi culturale. Una din multe alte atractii ale Alexandriei este viaţa de noapte, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai agitate din regiune, destinata turiştilor.
Delegaţia din oraşul Năsăud, formată din 10 persoane, în frunte cu primarul oraşului, dl. ing. Dumitru Mureşan a plecat spre Alexandria, Grecia în data de 14 Octombrie 2011. Delegaţia a fost compusă din reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, ai Complexul De Servicii Sociale Comunitare , Învăţământului , Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa, Sistemului Sanitar, Clerului Bisericesc, pensionari, etc. Pe parcursul celor cinci zile de şedere în Alexandria s-au desfăşurat o parte din activităţile proiectului, restul urmând să se desfăşoare in cadrul celorlalte 5 evenimente din Macedonia, Italia, Polonia, tara noului partener şi România.
Gazdele evenimentului din Grecia a fost foarte primitoare. Au avut loc ateliere de lucru in cadrul carora participanţii din cadrul proiectului au învăţat cum să scrie corect un CV european şi cum trebuie să se prezinte la un interviu, sociologii au sfătui persoanele defavorizate cum să găsească un mod mai bun de a se prezenta pe sine însuşi, folosirea internetului in căutarea unui loc de munca, cum se poate beneficia de agroturism si de proiectele cu co-finanţare de la UE. S-a participat la diverse evenimente culturale, la festivalul placintelor grecesti, seri interculturale grecesti cu muzica, costume si dansuri traditionale, s-au vizitat obiectivele turistice din orasele din jurul Alexandriei, muzeele din regiune.
O parte din activitatile evenimentului au fost anulate din cauza grevei care era in plina desfasurare.
Obiectivul principal al proiectului nostru este lupta împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi doreşte să promoveze spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect va veni în sprijinul persoanelor defavorizate şi îi va ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Se va promova o cetăţenia europenă activă, se vor depăşi barierele culturale a ţărilor implicate în proiect, cetăţenii împărtăşindu-şi experienţele anterioare şi opiniile, astfel încât fiecare participant să poată învăţa cât mai multe lucruri noi în ceea ce priveşte istoria, religia, obiceiurile şi cultura ţărilor participante.
Toate aceste teme se vor dezbate in continuare in urmatoarele evenimente ale proiectului. Urmatorul eveniment se va desfasura in orasul Kavadarci din Macedonia in perioada 8-14 Ianuarie 2012.
Proiectul va fi finanţat cu suportul Comisiei Europene prin Programul „Europa pentru Cetateni”.
Carmen Soare – coordonatoare proiect
Adaugă comentariu nou