Administratorii de păduri, nemulţumiţi de fondurile alocate în PNDR 2014-2020

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, ing. Gabriel Stanciu, susţine că fondurile alocate silviculturii în exerciţiul financiar 2014-2020 sunt insuficiente, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a stabilit ca 30% din fonduri să fie alocate măsurilor pentru schimbările climatice. În momentul de faţă, pentru domeniul silvic au fost alocate 300 milioane euro, iar necesarul ar fi de 3,5 miliarde euro, spune Stanciu.
„PNDR 2014-2020 conţine doi piloni, Pilonul I plăţile directe, acele subvenţii pe care le primesc agricultorii, 10,5 miliarde de euro, şi Pilonul II – 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurală, adică agricultură, silvicultură. La nivelul Uniunii Europene, sunt trasate nişte linii directoare, modul în care trebuie să construim acest program la nivel naţional. Acolo se spune că 30% trebuie să folosim pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Cele mai bune măsuri pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice sunt investiţiile în sectorul silvic.
Pornind de la acest fapt şi ţinând cont că din PNDR s-au alocat 300 milioane euro din cele 18,5 miliarde, considerăm că, practic, sectorul silvic nu are niciun fel de finanţare”, a motovat Gabriel Stanciu.
Potrivit acestuia, suma alocată nu acoperă nevoile silviculturii pentru şapte ani, mai ales că se doreşte împădurirea a două milioane de hectare, după ce, în 24 ani, s-au împădurit circa 40.000 hectare.
„Este profund nedrept şi va trebui să vedem dacă acum în ultimul ceas, pentru că încă nu s-a semnat acest program în formă definitivă, să vedem dacă mai putem schimba ceva şi, bineînţeles, şi cu ajutorul şi implicarea doamnei ministru.
Solicitarea noastră este de 3,5 miliarde euro, fundamentată când s-a discutat Strategia naţională forestieră şi s-au identificat pe domenii 22 măsuri, bai care să fie folosiţi pe toată gama de probleme ale silviculturii, pentru reţeaua de drumuri forestiere, pentru corectarea torenţilor, utilaje prietenoase cu mediu etc.”, a precizat preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România.
Ing. Gabriel Stanciu a spus că, în condiţiile actuale, niciun proprietar nu doreşte să-şi împădurească terenul, asta pentru că subvenţia ajunge în zona de munta până la 400 euro/hectar, fără a face mai nimic, în timp ce pentru păduri sunt doar restricţii şi obligaţii, fără compensaţii pentru restricţiile impuse.
***
Ministrul delegat Doina Pană a menţionat că banii alocaţi silviculturii prin noul PNDR nu sunt suficienţi, arătându-şi speranţa că sumele ar mai putea creşte „un pic”, dar nu la nivelul celor 3,5 miliarde lei solicitate. „Documentul final va fi semnat după ce va mai avea loc o dezbatere publică. Avem un uşor handicap, pentru că nici pădurea şi nici turismul nu au mai fost considerate o prioritate europeană. Trebuie să ne luptăm să obţinem o sumă cât mai mare”, a concluzionat ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5