Aleg sănătos, aleg Produs în Bistrița-Năsăud!, de Ziua națională a produselor agroalimentare românești

Promovarea consumului de produse agro-alimentare locale, naturale și sănătoase, și dezvoltarea micilor afaceri din acest domeniu sunt temele cheie pe care le promovează Asociația Produs în “Bistrița-Năsăud” și Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, pentru a marca Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

Campanii de informare-conștientizare, cu sprijinul Inspectaratului Școlar Județean, și o ediție specială a Târgului “Produs în Bistrița-Năsăud”, vor fi organizate în cursul acestei săptămâni sub motto-ul “Aleg sănătos, aleg Produs în Bistrița-Năsăud!”

Începând din 2017, la data de 10 octombrie se celebrează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești pentru a încuraja producţia agro-alimentară naţională, produsele autohtone de calitate, îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse locale tradiţionale.

Acesta este și scopul campaniei organizate de Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud” și Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al autorităților locale. 

Astfel, astăzi, dar şi joi şi vineri este programată o campanie de promovare în unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud a produselor locale, naturale/ realizate după rețete sau prin metode tradiționale, din ingrediente naturale și împărtășirea de exemple de bune practici - mici afaceri locale în domeniul agro-alimentar. Acțiunile din cadrul campaniei sunt adaptate scopului și categoriilor de elevi cărora se adresează. Astfel, pentru elevii de gimnaziu ele se vor axa, mai degrabă, pe un stil de viața sănătos și importanța consumului de produse locale, pe când, pentru elevii de liceu, pe încurajarea devoltării unei cariere/ mici afaceri în domeniul agro-alimentar pentru care îi pregătesc școlile la care învață.  

De Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”, activităţi au avut loc la Școala Gimnazială nr. 4, fiind promovate produse apicole  de la Cotu Ioan Grigore şi înghețată artizanală de la Gelateria Aniela, dar şi la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, unde au fost aduse legume de Monor – Ioan Simionca, brânzeturi de la poalele Munților Călimani – Grigore Creța şi înghețată artizanală – Gelateria Aniela, plus bunătăți din Pasul Tihuța – Costi Bucnaru. 

Astăzi, astfel de acţiuni vor fi organizate la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Bistrița,  coșul cu legume de Dumitra fiind adus de Bodiu Florentin, iat înghețată artizanală de la Gelateria Aniela. La Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud vor fi produse din cuptorul de altădată – Saveta Ban şi uleiuri presate la rece – Dinu Pleșa.

Vineri este rândul elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Beclean, care vor prezenta produse agricole din producția proprie, într-o adevărată sărbătoare locală.

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, în Piața Centrală Bistrița va fi organizat Târgul de produse agroalimentare “Produs în Bistrița-Năsăud”, într-o ediție specială.

Aceste evenimente urmează participării oficiale a Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud“ la Târgul Produs de România de la Cluj și la Târgul meșteșugăresc din cardul Festivalului “Simfonii de toamnă” Târgu Mureș, de la sfârșitul săptămânii trecute și completează, în mod armonios, agenda anului 2018, una bogată în participări naționale și internaționalem precizează Elena Bărbos, director executiv Asociația Produs în Bistrița-Năsăud. 

    

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5