Alexandru Pugna: Biblioteca Judeţeană s-a mutat. În scurt timp bistriţenii vor intra într-o instituţie de nivel european

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud a finalizat proces complex de mutare a documentelor de bibliotecă din vechiul sediu, situat lângă Poliţie, la noul sediu de pe Str. Odobescu, Nr. 11, pe vremuri BNR.
Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, cu o “istorie romanţată” şi diverse funcţionalităţi, a fost ridicată în 1884, prin proiectul arhitectului Carl Schobll, fiind, pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, iar din 1947, imobilul a fost sediul Băncii Naţionale a României. Acest veritabil “Palat al Culturii”, în valoare de peste 3 milioane lei, a fost reabilitat din bugetul Consiliului Judeţean.
“Am fost zilele acestea la faţa locului şi am văzut că se lucrează intens pentru aşezarea documentelor pe compartimente. Împreună cu conducerea Consiliului Judeţean am gândit o instituţie care să aibă toate dotările moderne. În scurt timp bistriţenii vor intra într-o instituţie de nivel European, una dintre cele mai frumoase biblioteci din ţară, într-o clădire cu un istoric aparte. La noi în judeţ cartea este preţuită aşa cum merită. Noua instituţie cultural va purta numele poetului George Coşbuc, pe care dorim să-l scoatem din conul de umbră în care doresc să-l aşeze unii dintre scriitorii ce reneagă valorile” declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.
S-a început partiţionarea spaţiilor existente pe secţii, s-au făcut o serie de ajustări interioare impuse de noul statut al imobilului, s-a proiectat noua configuraţie a secţiei Împrumut pentru Adulţi, a Secţiei Împrumut pentru Copii, a Sălii de Lectura şi a Secţiei de Carte Veche şi a depozitelor aferente acestora. Totodată, s-a repartizat spaţiul pentru Secţia Prelucrare, a spaţiului destinat Mediatecii, Biblionetului, a spaţiilor administrative şi a depozitelor de la subsolul clădirii. Au fost prevăzute pentru anul viitor resurse financiare pentru continuarea amenajării adecvate, interioare şi exterioare, a noului imobil. Conform primelor analize, noul sediu are o suprafaţă de peste 700 mp. Deja spaţiul a fost partiţionat pe servicii şi pe secţii. Astfel, la parter avem: Secţia împrumut pentru adulţi – 3 săli, cabinet director – 1 sală, cabinet şef serviciu – 1sală, secretariat - 1 sală, serviciul contabilitate – 1 sală, serviciul administrativ – 1 sală, depozit cărţi intrate şi recepţionate – 1 sală, pavilion pentru conferinţe, expoziţii, lansări de cărţi. La etaj: Secţia prelucrare – 1 sală, Secţia împrumut pentru copii - 2 săli, Sala de lectura – 1 sala, o sală de artă şi audiţii muzicale şi un pavilion pentru acces internet, consultare documente şi proiecţii, serviciul informatizare – 1 sală.
„Ne propunem ca să îmbunătăţim infrastructura informaţională pentru a scurta timpul de acces la informaţie al utilizatorilor, prin dezvoltarea unor colecţii electronice, o mai bună şi rapidă comunicare de natură on-line cu utilizatorii, oferindu-le acestora asistenţă specializată pentru utilizarea tehnologiei informaţiei şi a Internet-ului” se arată în proiectul de management al Bibliotecii Judeţene al noului director, Ioan Pintea.
Din discuţiile purtate cu directorul Ioan Pintea aflăm că deşi biblioteca nu este deschisă încă publicului, toate manifestările programate în perioada următoare, vor fi derulate.
“Cititorii pot apela pentru a solicita volume la Filiala "Andrei Mureşanu", cu sediul pe Str. Andrei Mureşanu, Nr. 33, fosta Casă Memorială "Andrei Mureşanu". Cărţile împrumutate de către cititori în luna decembrie se vor restitui la noul sediu, termenul de restituire considerându-se prelungit până la data deschiderii acestuia” declară Ioan Pintea.
La inaugurarea Bibliotecii Judeţene ne vom bucura de o instituţie cu sală de lectură, sală de conferinţe, două explanade de sticlă în care pot fi expoziţii, întâlnirea cu cartea stand sub semnul lui George Coşbuc, fapt atestat şi de statuia ce va fi în faţa clădirii, precum şi de inscripţia pusă pe perete.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5