Joi, Biblioteca Judeţeană își deschide porțile pentru cititori

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud își deschide joi ușile pentru cititori. Deși procesul de mutare în noul sediu de pe Str. Odobescu, Nr. 11 (fosta BNR) nu este încă finalizat, existând încă mici retușuri de aranjare a cărților și de punere în aplicare a programelor informatizate, directorul Ioan Pintea ne informează că Biblioteca își va primi cititorii de joi dimineața, de la ora 10.00, urmând ca deschiderea oficială să aibă loc în a doua jumătate a lunii aprilie. Cititorii pot beneficia de serviciile bibliotecii de luni până vineri, între orele 10.00-18.00.
“Cititorii vor intra într-o instituţie de nivel european, una dintre cele mai frumoase biblioteci din ţară, într-o clădire cu un istoric aparte. Deschidem instituția, un pic mai repede, la solicitarea elevilor și studenților care au nevoie de lucrări de specialitate pentru proiecte, urmând ca la deschiderea oficială să fie amplasată și o firmă cu instituția, menită să arate că aici este Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud George Coșbuc” declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.
La inaugurarea Bibliotecii Judeţene ne vom bucura de o instituţie cu sală de lectură, sală de conferinţe, două explanade de sticlă în care pot fi expoziţii, întâlnirea cu cartea stand sub semnul lui George Coşbuc, fapt atestat şi de statuia ce va fi în faţa clădirii, precum şi de inscripţia pusă pe perete. Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu a fost ridicată în 1884, prin proiectul arhitectului Carl Schobll, fiind, pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, iar din 1947, imobilul a fost sediul Băncii Naţionale a României.

Comentarii

02/04/13 10:31
Vizitator

Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu ridicată în 1884, dupa proiectul arhitectului Carl Schobll, a fost pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, apoi reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, devenind din 1947, sediul filialei Băncii Naţionale a României. Dupa 1989 cladirea a ramas o perioada neutilizata fiind in paragina.
Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Operatiunile de restaurare a cladirii cu destinatia de muzeu au fost facute cu fonduri europene prin programul REGIO in perioada 2009-2012. Dupa alegerile locale din 2012, a fost schimbata si destinatia cladirii gata restaurate, fiind atribuita Bibliotecii Judetene, desi s-a spus ca spatiul este insuficient pentru a gazdui toate functiunile unei biblioteci publice. In plus au fost facute modificari interioare de recompartimentare si mutare de usi, compromitand operatiunea de restaurare. Intre timp s-a eliberat sediul fostului tribunal din Piata Centrala, care putea dispune de spatii mult mai generoase si care dupa o restaurare adecvata de la inceput putea mult mai bine indeplini rolul de biblioteca publica. Dar iata ca dupa binecunoscutul proverb romanesc "doi incarca, doi descarca", orasul bistrita a ramas si fara un muzeu de arta unic in zona si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5