Alin Uşeriu, Tăşuleasa Social...

„În afară de pădure ca sursă de lemn, trebuie să vorbim de pădurea în care trăim cu toţii. Cred că asta am încercat noi să facem în ultimii 15 ani, când am încercat să ne apropiem de aceste valori. (...) Bavaria, care este motorul economiei germane, cel mai dezvoltat land federal, are 55% suprafaţă împădurită, adică este loc şi pentru a trăi, şi pentru a afce bani, şi pentru a avea pădure.

Anul trecut, am constat, în jurul Tăşulesei, că pe o rază de 20 km nu mai putem să arătăm copaci maturi la copii. Din punctul meu de vedere, este foarte important să ne gândim şi la generaţia viitoare, cred că de aceea a fost 28 martie o zi foarte importantă, când mii de copii – pentru cineva care nu i-a văzut, a fost dl. Marcel Iureş, a venit de la Cluj până la Bistriţa, a spus că era ca „o revoluţie a copiilor”. Pe toate drumurile erau copii care mergeau cu sapele, cu hârleţe şi într-un fel s-au întâlnit cu natura, pentru că natura înseamnă viaţă, s-au întâlnit cu viitorul lor, pentru că trebuie să ne gândim nu doar la ce înseamnă azi, ci ce va fi peste 20 ani.

Dacă se continuă în acest ritm, rezerva de molid se va termina în 10 ani. Vom avea pădure tânără. Aşa cum nu putem număra copiii din burţile mamelor ca forţă de muncă, nu putem număra nici pădurile ca suprafaţă numai, iar nu ca şi vârstă şi importanţă.

Într-adevăr, lemnul este al celor care în procesează, dar pădurea este a noastră a tuturor. Am insistat asupra unor aspecte pe care voluntariatul le poate crea, le poate aduce în atenţia oamenilor majoritari, care votează politicieni, care trebuie să facă legi care să fie în concordanţă cu viitorul nostru şi al copiilor noştri.

Este necesară o conştientizare macro a problemelor pe care nu le poate face pădurea şi pe care ni le poate da. Aşa cum este ea, pădurea, subţire şi nu aduce niciun venit, nicio subvenţie, totuşi, zona bogată a judeţului ştim că este zona care are păduri.

Nu putem să sărăcim aşa o ţară fără să ne gândim la viitor.

Anul acesta, Tăşuleasa Social, la a şasea împădurire pe care o facem sâmbătă, cu cele 5 terminate, inclusiv Ziua Arborelui, a plantat 106.500 de puieţi, adică mai mult de 5% din produsul intern brut al arborilor din judeţ. Asta este şi ceea ce trebuie să însemne organizaţiile nonguvernamentale pentru societatea românească. Să însemne ceva pentru Produsul Intern Brut.

Este foarte importantă educaţia pentru voluntariat şi pentru lucrurile care trebuie să se facă înafara a ceea ce ştim noi să facem cel mai bine. Trebuie să ne ocupăm de comunitate. Acestea sunt valorile pe care noi încercăm să le transmitem şi cred că le transmitem cu succes şi de aceea veţi auzi de la copiii voştri de noi”, sunt doar câteva dintre gândurile exprimate de Alin Uşeriu, în şedinţa de Colegiu Prefectural.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5