Alina şi Genuca Ceuca, alături de corul din Spermezeu, la Concertul de pricesne din Cluj binecuvântat de mitropolitul Andrei
În ziua Praznicului Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2024, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, a organizat a treia ediție a concertului de pricesne, muzică religioasă și cultă „Tradiții clujene, de Buna Vestire”, cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Concertul, care l-a avut ca invitat special pe actorul Dorel Vișan, a fost susținut de Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dieci (cântăreți bisericești) din satele clujene, grupuri tradiționale, grupuri corale și interpreţi de folclor.
Manifestarea s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, în deschiderea spectacolului, a rostit un scurt cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru întreaga creștinătate și, în special, pentru clerul și credincioșii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, evocând pe scurt istoricul Mitropoliei. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în organizarea acestui moment inedit, în frunte cu managerul CJCPCT Cluj, doamna Adriana Irimieș.
În ordinea intrării în scenă, au interpretat în fața publicului clujean: Orchestra „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean, care a interpretat mai multe piese instrumentale din repertoriul național și internațional, specifice acestei perioade prepascale, la toacă au acompaniat elevii Valentino Vasilache și Paul Maxim de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca; Grupul de copii al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Petronela Taloș; diecii satelor Ceanu Mare și Berchieșu: Ananie Hădărean, Traian Balcău și Ioan Moldovan, desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii. Momente aparte au creat tinerii interpreți clujeni: Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Denisa Giurgiu, Alesia Rus, Ștefania Viorela Cotîrlă, Teodora Nan, Catinca Crișan, Dragoș Cîmpean, Ștefan Suciu, Paul Sâmbotelecan Decebal Cîmpean, Alexandru Crișan și Cristian Mezei-Pop, precum și cunoscuta interpretă de pricesne Eugenia Marinescu.
În cadrul concertului a fost lansat și filmul documentar „Ilarion Mureșan – călugărul iconar de la Nicula”, realizat la începutul anului 2023, cu puțin timp înainte de trecerea la cele veșnice a monahului de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula. Filmul scoate în evidență contribuția decisivă a monahului iconar la reînnodarea tradiției pictării icoanelor pe sticlă în vechiul centru niculean și la transmiterea cunoștințelor spre ucenicii săi. De asemenea, include ultimul interviu cu părintele arhidiacon Ilarion.
În continuare, pe scenă a urcat grupul coral de tineri al Parohiei Ortodoxe Spermezeu, din județul Bistrița-Năsăud (coord. Simona Buta), alături de rapsodul popular Genuca Ceuca din Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud, și fiica ei, Alina Ceuca, cunoscută interpretă de muzică populară din generația tânără. Împreună au prezentat pricesne, dar și un moment inedit, din repertoriul funebru, în memoria arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula. Cântecul funebru a fost compus special pentru acest moment de rapsodul popular Genuca Ceuca
Pricesnele din satul tradițional, așa cum sunt cântate duminica și-n sărbători la strană, au fost prezentate de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu.
A urmat cuvântarea actorului clujean Dorel Vișan, unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii care au ajuns la o solidă reputație europeană.
În cele din urmă, pe scenă a urcat Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, dirijată de arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru, care a prezentat o meditație muzical-religioasă prepascală.
La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment. Apoi, toți cei prezenți au cântat priceasna „O, Măicuță Sfântă”.
Manifestarea a fost moderată și prezentată de Grigore Sâmboan, consultant artistic în cadrul CJCPCT Cluj și redactor la Radio Renașterea.
Evenimentul, dedicat hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sărbătorit anual de Buna Vestire, a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – instituție de specialitate din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Praznicul Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 18 ani, în anul 2006, a fost reînființată Mitropolia de obârșie ștefaniană, cu denumirea: Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a devenit, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea mitropolit al Clujului. Citește mai multe detalii: Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și aniversarea a 18 ani de la reînființare
Autor: Grigore Sâmboan și Darius Echim
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Președintele Radu Moldovan și primarul Ioan Turc, la hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. 13 ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei
- Protopopii bistriţeni, la Hramul Mitropoliei Clujului
- Protopopii din judeţ, prezenţi la sărbătoarea a 11 ani de la reîntemeierea Mitropoliei Clujului
- Slujire arhierească la Spermezeu și Parastasul de un an pentru credincioasa Ana Drăgoi, mama Părintelui Episcop Macarie
- Vom avea Episcop nou. Sunt două propuneri!
Adaugă comentariu nou