Alternative pentru incalzirea locuintei in lipsa gazelor naturale
Confortul termic este foarte important atunci cand vine vorba de locuinta noastra. Trebuie sa ne simtim bine in casa, sa nu ne fie frig si sa avem apa calda la orice ora din zi si din noapte.
O alternativa a gazelor naturale este incalzirea cu masa lemnoasa, folosita de 80% din locuitorii din mediul rural. De asemenea, printre preferintele romanilor se numara si aparatele de incalzire electrice. Bineinteles, pentru ca nu ne dorim sa devenim prizonierii facturilor, trebuie sa gasim aparate de incalzire complementare si convenabile ca pret.
Potrivit unui studiu de la sfarsitul anului 2018,pe care poti sa il parcurgi aici, INS estimeaza ca 66% din populatie (circa 14,7 milioane de locuitori ) are acces la gaz, doar 44,2% fiind efectiv bransati. Fie ca sunt costuri prea mari la racordare sau reteaua este destul de indepartata de localitati, acest lucru ne indica o reala problema cu privire la saracia energetica cu care se confrunta romanii.
Aparate de incalzire electrice pentru casa si apartament
Aeroterma
Aerotermele sunt aparate de incalzire destul de populare printre romani, eficiente din punct de vedere energetic cu randament de aproape 100%. Acestea sunt alimentate direct de la o sursa de curent. Principiul de baza este incalzirea si radierea aerului cald in incapere cu ajutorul unui ventilator.
Cele mai multe modele sunt prevazute cu trepte de putere, au un programator sau un termostat prin care poti controla temperatura in camera in functie de necesitati. O aeroterma este ideala deoarece poate incalzi orice tip de spatiu, poate fi mutata cu usurinta in alta camera, iar caldura este distribuita in toata incaperea. Printre dezavantaje se numara zgomotul pe care il emite si faptul ca incaperile se racesc mai repede cand aceasta este oprita.
Convector electric
Convectoarele electrice sunt potrivite unor incaperi de dimensiuni mai mici, de preferat fiind ca acestea sa stea in locul in care va petreceti majoritatea timpului. Convectoarele au la baza o rezistenta electrica. Spre deosebire de aeroterme, convectoarele electrice trag aerul prin partea inferioara, il incalzesc prin rezistenta si il radiaza fara a folosi un ventilator, de unde si avantajul ca sunt mai silentioase.
Cu toate ca sunt destul de grele, modelele noi de convectoare au incorporate niste roti pentru a putea fi mutate. De asemenea, acestea dispun de un termostat sau de un programator. Chiar daca au o putere mai redusa de a degaja aerul, spre deosebire de aeroterma, caldura se pastreaza mai mult timp, iar costul lunar este asemanator.
Calorifer electric
In ultima perioada, tot mai multi romani au ales caloriferul electric ca sursa de caldura in locuinta. Acesta functioneaza pe baza de ulei, care se incalzeste si ramane cald o perioada mai lunga de timp dupa ce este scos din priza. Pentru ca se incalzeste mai greu decat o aeroterma sau un convector electric, este recomandat sa fie pozitionat langa patul sau canapeaua pe care stai.
Puterea caloriferului este data de numarul elementilor pe care ii are. De asemenea, este bine de stiut ca cele mai noi produse au termostat, mai multe trepte de putere, roti si manere sau protectie impotriva supraincalzirii.
Incalzitor instant de apa
Atunci cand ne referim la confortul termic din locuinta nu putem ignora apa calda din baie si bucatarie, atat de utila in viata de zi cu zi. De aceea, in ultimul timp, romanii au decis sa apeleze la avantajele unui incalzitor de apa calda, extrem de util si fiabil. Boilerul instant incalzeste apa direct, fara a necesita stocarea acesteia. Potrivit atat pentru chiuveta cat si pentru dus, apa trece printr-un furtun si este incalzita de o rezistenta. Principalul avantaj este ca apa calda e furnizata constant.
Un boiler instant poate incalzi apa cu pana la 40 grade Celsius, in functie de temperatura apei reci si de treapta programata, iar dimensiunile sale reduse il fac potrivit pentru orice tip de baie sau bucatarie. Incalzitorul instant se monteaza pe intrarea aparatului, teava apei reci dar si pe iesirea aparatului, adica robinetul.
Sursa foto: www.unsplash.com
Citiţi şi:
- Avantajele încălzitoarelor instant de apă caldă pe gaz în casele moderne
- Cum să nu îngheți de frig acasă- sfaturi utile pentru iarnă
- Termoșemineul- o soluție ecologică și economică pentru încălzirea locuinței tale
- Îți construiești casă nouă? Află câteva modalități prin care îți poți digitaliza locuința în 2023, eliminând nevoia gazelor naturale
- Cum funcționează o centrală termică pe gaz?
Adaugă comentariu nou