Cum funcționează o centrală termică pe gaz?
Pentru ca aproape toți proprietarii de case și apartamente au centrale termice pe gaz, considerăm util să explicăm modul în care aceste centrale funcționează. În realitate nu sunt atât de complicate pe cât ar putea părea.
Funcționarea unei centrale termice pe gaz
Ne putem gândi la un sistem de încălzire centrală ca la un circuit continuu care mișcă apă fierbinte din cazan, prin toate radiatoarele și apoi înapoi din reia ciclul pentru a prelua mai multă căldură. În practică, circuitul este de obicei mai complex și complicat decât atât.
În loc de un aranjament în serie (cu apă care curge prin fiecare radiator), este posibil ca sistemele moderne să aibă „trunchiuri” și „ramuri” paralele (cu mai multe radiatoare alimentate dintr-o conductă comună). Apa este permanent în interiorul sistemului (cu excepția cazului în care este evacuată pentru întreținere); aceeași apă circulă în jurul casei în fiecare zi și acest lucru este valabil pentru cele mai multe modele de centrale termice pe gaz.
Cei mai importanți pași de funcționare sunt:
· Gazul natural intră în casa ta dintr-o conductă de pe stradă. Toată căldura care va încălzi casa este stocată, sub formă chimică, în gaz.
· Centrala arde gazul pentru a produce jeturi fierbinți care se mișcă pe un schimbător de căldură (în esență, o țeavă de cupru care conține apă trece de mai multe ori prin jeturile de gaz, astfel încât să preia cantitatea maximă de căldură). Energia termică din gaz este transferată în apă.
· pompă electrică împinge apa încălzită prin sistem.
· Apa curge în jurul unei bucle închise în interiorul fiecărui radiator, intrând pe o parte și plecând pe cealaltă. Deoarece fiecare radiator degajă căldură, apa este mai rece când părăsește un radiator decât atunci când intră. După ce a trecut prin toate radiatoarele, apa s-a răcit semnificativ și trebuie să se întoarcă la centrala pentru a prelua mai multă căldură. Poți vedea că apa este într-adevăr doar un dispozitiv de transport al căldurii, care preia căldura din gazul din centrală și o lasă pe rând din fiecare radiator.
· Pompa este suficient de puternică pentru a împinge apa la etaj prin radiatoarele de acolo.
· Un termostat montat într-o singură cameră monitorizează temperatura și oprește centrala când este suficient de cald, pornind din nou centrala când camera se răcește prea mult.
Citește și: Încălzirea pe timpul iernii va avea eficienta maximă dacă folosești o centrala modernă
Un astfel de sistem de bază este complet controlat manual - trebuie să îl pornești și să îl oprești în periodic. Majoritatea oamenilor au sisteme de încălzire cu programatori electronici atașați, care pornesc centrala automat în anumite momente ale zilei. O modalitate alternativă de a controla centrala este să ai un termostat pe perete în camera de zi. Un termostat este ca un termometru cu un întrerupător electric: când temperatura scade prea mult, termostatul se activează și pornește un circuit electric; când temperatura crește, termostatul oprește circuitul. Deci termostatul pornește centrala atunci când camera se răcește prea mult și o oprește din nou când este suficient de cald.
Adaugă comentariu nou