Cât consumă o centrală termică pe gaz?

Achiziția unei centrale termice pe gaz se face adesea din dorința de a eficientiza consumurile, astfel încât diferența să se vadă în facturile de energie. Din fericire centralele termice pe gaz aduc beneficii reale la nivel de consumuri, prin optimizarea lor, astfel încât confortul casnic să se îmbine armonios cu performanța tehnologică. Dacă vrei să îți achiziționezi o centrală termică, cu siguranță vei vrea să știi cât consumă aceasta, însă adevărul e că aceste consumuri nu sunt matematică pură. Poți să cumperi cele mai bune centrale termice pe gaz de la Roinstalatii.ro, pentru a te asigura că beneficiezi de produse de calitate, însă consumurile reale au la bază o serie de variabile de care chiar ar trebui să ții cont. 

Centrala deservește un anumit număr de utilizatori

Numărul de utilizatori reprezintă o variabilă pe care o luăm în calcul atunci când încercăm să determinăm consumul unei centrale termice. În funcție de numărul de persoane care utilizează apa încălzită de centrală, fie ea sub formă de apă caldă menajeră, fie sub formă de agent termic, consumurile pot fluctua. Este normal ca în cazul în care există doi utilizatori consumurile să fie mai reduse decât dacă vorbim despre o familie de 4, 5 sau 6 persoane.  

Centrala are o anumită putere conform specificațiilor

Atunci când vorbim despre centrale termice, discutăm în mare parte despre putere și randament. Randamentul reprezintă valoarea care exprimă puterea calorifică a centralei termice, sau mai concret spus, cantitatea de căldură pe care o degajează centrale termică. Din acest punct de vedere, dacă am vrea să facem un calcul rapid, raportat la puterea centralei, vom constata următoarele. La o centrală termică de 24 kwh, consumul va fi de 2.4 mc de gaz pe oră. Aceasta valoare poate fi înmulțită cu numărul de zile dintr-o lună pentru a avea o imagine estimativă a consumurilor. Firește însă, consumurile sunt valori dependente și de alte caracteristici, drept pentru care aceasta este doar o linie directoare trasată în vederea stabilirii unor consumuri. 

Centrala folosește sisteme speciale de termoreglare

Una dintre cele mai bune investiții, pe lângă centrala termică, este cumpărarea unui variator sau a unui termostat performant, controlat la distanță. Acesta poate fi activat și controlat chiar de pe telefonul mobil (smartphone) și poate limita consumurile foarte mult, deci și costurile, în mod implicit. Consumul se poate modela practic în funcție de intervale de timp definite, astfel încât în perioadele în care nu există activitate, centrala să funcționeze la un nivel minim. Dacă ești plecat la serviciu în majoritatea timpului, poți seta termostatul să comande pornirea centralei termice doar în intervalele de timp în care tu ești acasă. La fel se întâmplă și în perioada concediilor, sau la birou, dacă ai instalată o centrală termică cu termostat. Dacă centrala termică nu funcționează tot timpul atunci este firesc ca și consumurile să fie limitate, iar acest lucru vine ca un avantaj al folosirii centralelor termice pe gaz.

Centrala are/ nu are un UPS instalat

UPS este acronimul de la Uninterrupted Power Supply, sau în română sursă neîntreruptibilă de curent. Pe scurt, un acumulator care stochează energia electrică pe care o eliberează atunci când este necesar, cum ar fi spre exemplu în cazul penelor de curent. Consumul unei centrale termice crește atunci când există fluctuații de energie, deoarece ea va fi nevoită să repete pornirea întregului sistem, iar pentru aceasta este nevoie de energie. UPS-ul face trecerea lină de la energia electrică din alimentare convențională la cea stocată în acumulator, astfel încât centrala termică va putea funcționa fără ca ciclul acesteia să fie întrerupt. În plus, un UPS pentru centrale termice protejează centrala termică de șocuri electrice, deoarece în urma lor aceasta se poate defecta, prin cedarea pompei. 

 

Consumul estimat este valoarea pe care producătorul o stabilește în urma testelor și a verificărilor, iar după acesta îți poți face o ideea despre valorile personalizate, în cazul tău. Caracteristicile și variabile discutate anterior pot îmbunătăți eficiența centralei și o pot face să aibă un consum mai scăzut, însă pentru acest lucru trebuie ca fiecare variabilă să fie tratată cu grijă, deoarece ea poate schimba totul în calculele reale.

 

Comentarii

02/02/21 12:59
Neacșu Ilie

Vreau să știu cătă energie electrică consumă o centrală termică pe gaze, de 24kw ? Mulțumesc !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5