Ce este și cum alegi o centrală pe gaz?

Printre cele mai utilizate și instalate echipamente de încălzire în case, găsim cazane pe gaz. În realitate, piața ne oferă o varietate importantă de modele cu sisteme diferite, cu ratinguri energetice diferite și, desigur, adaptate la aproape toate bugetele.

Printre cele mai utilizate și instalate echipamente de încălzire în case, găsim cazane pe gaz. În realitate, piața ne oferă o varietate importantă de modele cu sisteme diferite, cu ratinguri energetice diferite și, desigur, adaptate la aproape toate bugetele.

Avem o casă cu conexiune la gaze naturale, desigur o opțiune foarte confortabilă și confortabilă pentru sistemul de încălzire este instalarea unui cazan pe gaz.

Ce este o centrală pe gaz?

Aceasta este un sistem format dintr-o zonă etanșă, denumită arzător, iar la nivelul lui are loc transformarea gazului în energie termică. În interiorul centralei, gazul este transformat prin ardere sau prin rezistență electrică. Funcționarea cazanului pe gaz este la fel ca la celelalte tipuri, dar ceea ce diferă este combustibilul utilizat. În esență, principiul se bazează pe transferarea căldurii în apă, care este distribuită ulterior în calorifere. Boilerul este cel care trimite apa caldă prin calorifere ori prin alte sisteme de încălzire, dar, de asemenea, furnizează apă caldă și la robinet.

Spre deosebire de alte tipuri de centrale, gazul este extrem de inflamabil, de aceea, atunci când se instalează centrala gaz, se montează senzori care detectează eventualele scurgeri de gaze. Deși la prima vedere pare să nu aibă o mare importanță, termostatul conectat la centrală este un punct esențial din sistemul de încălzire, deoarece se asigură de furnizarea temperaturii dorite de utilizator. În plus, montarea acestuia generează reducerea consumului.

Ce trebuie să ai în vedere în alegerea centralei pe gaz

Spre deosebire de cazanele care funcționează cu biomasă, cele pe gaz se pot folosi cu succes și în apartamente, deoarece nu necesită o cameră specială de amplasare. În plus, centralele pe gaz nu ocupă mult spațiu, iar cele mai multe locuințe au un astfel de sistem montat în bucătărie, în general.

Mai multe despre alegerea centralei poți citi și pe blogul Dolinex în acest ghid pentru alegerea centralei pe gaz.

 

  • Centrale termice cu condensare și fără condensare

În funcție de tehnologia utilizată, centralele pot fi convenționale și în condensare. Cel dintâi tip poate asigura un randament de aproximativ 90%, iar cele în condensare oferă o putere utilă maximă. În ceea ce privește consumul de combustibil, cele în condensare necesită mai puțină materie pentru funcționare.

Centralele fără condensare ard gazele la peste 110 grade Celsius, iar din cauza faptului că hidrogenul din aer se îmbină cu oxigenul, se formează vapori de apă, care în cazul modelelor vechi, sunt eliminați în atmosferă. Cele în condensare folosesc acești vapori pentru condensare, și nu pentru evacuare, iar căldura ce rezultă este transferată în circuitul de încălzire. În ceea ce privește temperatura de ardere, aceasta coboară sub 60 grade Celsius, ca atare se va pierde mai puțină căldură, crescând randamentul centralei.

  • Calculează puterea estimativă a centralei

Poți calcula puterea folosindu-te de următoarea formulăꓽ suprafață x înălțime x coeficient. De exemplu, dacă ai o suprafață de 250 mp, un coeficient de 50W/mc și o înălțime de 2.5 mp, rezultatul va fi o putere de minim 32 Kw. Pentru a achiziționa o centrală eficientă, trebuie să ai în vedere suprafața ce trebuie încălzită, dar și dacă ai nevoie și de încălzirea apei menajere.

  • Ține cont de gradul de izolare termică a locuinței

Acesta este deosebit de important deoarece locuințele izolate adecvat nu vor genera pierderi de căldură, în special prin pereți și ferestre. Ca atare, înainte de a alege o centrală, asigură-te că ai tâmplărie de cea mai bună calitate.

  • Ia în considerare numărul locuitorilor

Cu cât sunt mai mulți într-o casă, cu atât centrala se va folosi mai des, în special pentru încălzirea apei menajere.

  • Capacitatea centralei

Dacă locuiești cu mai multe persoane, trebuie să iei în considerare o centrală ce are o putere mai mare, pentru a asigura necesarul de căldură și apă caldă.

Ce avantaje și dezavantaje are montarea unei centrale pe gaz

În ceea ce privește avantajele unei centrale pe gaz, aceasta se poate folosi pentru toate tipurile de instalații de încălzire, asigură un randament crescut, iar instalarea nu necesită multe elemente, ci este important să se facă de către profesioniști. Totodată, modelele pe gaz oferă și un confort termic sporit. Ca și dezavantaje, probabil știi faptul că tarifele furnizorilor de gaze naturale au crescut, iar acesta este un aspect pe care să-l ai în vedere.

Comparativ cu alte tipuri de centrale, versiunile pe gaz se află în topul clasamentului în ceea ce privește eficiența, motiv pentru care acest lucru se încadrează în categoria avantajelor. De asemenea, întreținerea centralei este una ușoară, dar conform normelor în vigoare, mentenanța și verificarea acesteia trebuie să se facă la fiecare doi ani, de către o firmă specializată. Nu este nevoie să ai cunoștințe legate de manevrarea centralei, deoarece vei folosi termostatul, iar pe panoul ei vei putea schimba modurile (iarnă și vară).

Nu în ultimul rând, a avea o centrală te va scăpa de momentele în care alimentarea cu energie termică se va opri, așa cum se întâmplă adesea cu sistemele publice. Montarea unei versiuni pe gaz este o alegere bună, dar trebuie să ții cont de aspectele menționate anterior.

 

sursa foto: https://unsplash.com/photos/QdECiEXGCBU

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5