Termoșemineul - o soluție ecologică și economică pentru încălzirea locuinței tale
O centrală termică poate fi o alegere excelentă pentru case sau pentru apartamente, asta dacă locuieşti la oraş şi ai deja alimentare cu gaze naturale sau cu energie electrică. Se montează relativ, repede, poţi să o foloseşti şi pentru încălzirea cu radiatoare, şi pentru încălzirea în pardoseală, ai suficient de multe variante şi tipuri pentru a alege mereu cea mai bună centrală pentru tine.
O centrală termică poate fi o alegere excelentă pentru case sau pentru apartamente, asta dacă locuieşti la oraş şi ai deja alimentare cu gaze naturale sau cu energie electrică. Se montează relativ, repede, poţi să o foloseşti şi pentru încălzirea cu radiatoare, şi pentru încălzirea în pardoseală, ai suficient de multe variante şi tipuri pentru a alege mereu cea mai bună centrală pentru tine.
Însă când vine vorba de eficienţă şi de calitatea încălzirii pentru casele din mediul rural sau pentru casele de vacanţă, cabane care stau mulţi timp nelocuite, o soluţie mult mai bună şi mai simplă este termoşemineul. Designul lui este foarte ofertant, un termoşemineu se poate integra în orice decor interior, randamentul este excelent, combustibilii ecologici pe baza cărora funcţionează te vor ajuta să ai costuri reduse în timpul exploatării sale. Scapi de griji şi de investiţii mult prea mari pe termen lung şi te poţi baza de la început pe orice termoşemineu alegi să montezi.
Se pot încălzi lejer locuinţe de până la 200 mp, unele tipuri de termoşemineu modern sunt optimizate prin intermediul unor algoritmi de modulare, de unde şi dozarea eficientă a peletilor, de exemplu, dacă discutăm despre termoşemineul pe peleti, pe măsură ce se atinge temperatura dorită. Suprafeţele ce trec de 200-300 mp ar putea fi încălzite mai bine cu un sistem mai complex, cu centrale moderne şi instalaţii de încălzire în pardoseală, deci alegerea unui termoşemineu nu este una foarte inspirată dacă ai locuinţe cu suprafeţe extrem de mari şi mai multe etaje eventual.
Cele mai importante avantaje ale unui termoşemineu
În general un termoşemineu are o pompă de încălzire, un vas de expansiune, o supapă de siguranţă, un termostat de siguranţă, panoul de comandă digital, arzător, tăviţă de cenuşă care se detaşează. Rolul unui termoşemineu într-o locuinţă este dublu. Îmbină utilul şi esteticul în camere, exact ca în cazul unui şemineu şi încălzesc cu eficienţă sporită camere multiple.
Termoşemineul se va folosi fix ca o centrală termică pentru încălzirea locuinţei. Preţul va fi mai mare faţă de un şemineu, dar vei avea confort sporit în fiecare colţişor al casei tale. Pentru că este complet automatizat şi echipat, un termoşemineu modern se poate controla foarte simplu cu orice fel de termostat de ambient.
Dacă îi comparăm funcţionarea cu cea a unui şemineu clasic vom vedea că are un regim de funcţionare autonom cu o eficienţă ce depăşeşte 90% pe un interval chiar şi mai mare de patru zile, are rezervor mare, pe lemne sau termoșemineu peleti 25 kw. Deci spre deosebire de un şemineu, un termoşemineu asigură încălzirea în camera unde este instalat şi încălzirea apei, care poate să circule într-un sistem de încălzire cu radiatoare, merge şi cu un boiler pentru încălzirea apei menajere. De multe ori îl vei găsi şi sub denumirea de focar central, în ideea că ai un şemineu şi o central termică în acelaşi echipament. La nivel de combustibil, pe lângă peleti şi lemne poţi să mai foloseşti cărbuni, brichete, gaze.
Cele mai populare tipuri de termoşemineu rămân cele pe lemne, care pot fi de mai multe tipuri şi ele, de perete, de colţ, deschise, închise. Dacă vrei ceva mai deosebit pentru locuinţa ta investeşti şi în termoşemineu pe lemne cu tiraj forţat.
Avantajele unui termoşemineu sunt multiple şi justifică investiţia iniţială ceva mai mare. Termoşemineul nu ocupă aşa de mult loc în casă, se racordează simplu la radiatore, boiler, căldura este distribuită uniform, în mod egal în toate camerele sau doar într-o cameră, depinde ce vrei, ce nevoi ai. Încălzirea locuinţei poate fi prin aer fierbinte, aburi, apă fierbinte. Nu ai nevoie nici de o cameră tehnică separată, conectarea la termostatul de ambient este şi mai simplă, puterea de încălzire este mare (la un termoşemineu clasic de 24kW încălzirea optimă pentru o suprafaţă de 180 mp este garantată).
Plus că vei folosi mereu combustibili ecologici, protejezi şi natura, mediul, nu te mai bazezi doar pe gaze naturale. Orice termoşemineu poate fi instalat oriunde în locuinţă, spre deosebire de o centrală care dacă mai este şi pe lemne nu poate fi amplasată în interiorul locuinţelor, are nevoie neapărat de o cameră tehnică. Prin faptul că îl instalezi oriunde ai din start flexibilitate şi poţi să îţi pui în practică toate ideile de amenajare interioară pentru locuinţa ta.
Termoşemineul încălzeşte rapid aerul din camere. Nu mai aştepţi ca la centralele pe lemne să se completeze întreg circuitul înainte să ajungă căldura oriunde în locuinţă. Nu se pierde căldura pentru că ai termoşemineul în casă, toată căldura eliberată prin grilele de aerisire sau prin sticla focarului va rămâne în camere. De multe ori în preţul termoşemineului este inclusă şi instalarea la domiciliul clientului.
Alegerea unui termoşemineu se va face în funcţie de dimensiunile spaţiului de încălzit şi în funcţie de dimensiunile lui. Este de preferat o dimensiune medie pentru camere care au suprafeţe ceva mai mari. Designul este iarăşi foarte important, se poate alege un termoşemineu clasic, rustic, modern, care să se încadreze perfect în decorul din locuință.
Alte beneficii ale achiziţionării termoşemineului şi instalarea şi întreţinerea
Se va ţine cont şi de izolarea locuinţei, de puterea necesară pentru încălzirea întregii locuinţe sau a unei camere. 1 kW din puterea unui termoşemineu va încălzi o suprafaţă de 10-12 mp, conform articolului oferit de sursa Dolinex.ro. Va conta numărul de radiatoare care vor fi legate la termoşemineu, dacă se poate lega rapid la un boiler extern pentru a prepara apa caldă menajeră, dacă are şi ventilator cu tiraj forţat. Pe termen lung economiile făcute sunt considerabile având în vedere şi preţul foarte mare al gazelor naturale din ultima vreme.
În mod clar există limitări pe partea de putere pentru un termoşemineu, cele mai mari pot să fie de 35 kW, deci 300 mp poţi fi încălziţi eficient, dar doar dacă locuinţa este foarte bine izolată şi nu sunt pierderi mari de căldură, înălţimea camerelor nu depăşeşte 2.5 m-2.8 m în înălţime. Pierderile de căldură vor fi zero, toată căldura rămâne şi se răspândeşte în camera unde are loc amplasarea, toate camerele se încălzesc uniform.
Din perspectiva preţului, termoşemineul şi centralele pe lemne au costuri similare, la termoşemineu costă mai mult partea estetică, încorporarea în pereţi, rame decorative. Este nevoie şi de coş de fum profesional, de reţea de radiatoare, sisteme de încălzire în pardoseală poate.
Întreţinerea termoşemineului este simplă, nu costă mult şi nu presupune mult timp alocat. Procedurile de instalare şi întreţinere, mentenanţa durează foarte puţin faţă de cele de la alte sisteme de încălzire mai complexe. Unele tipuri de termoşemineu permit folosirea unor combustibili solizi diferiţi, accesibili şi uşor de găsit mereu.
Deşi autonomia să nu este foarte mare şi este nevoie de alimentari frecvenţe pentru a asigura confortul în locuinţă, un termoşemineu va avea un randament constant şi în timp te vei obişnui cu funcţionarea sa.
Uneori vei avea nevoie şi de un recuperator de căldură, va presupune şi investiţii suplimentare pe parcursul exploatării sale. Prin radiaţie sau convecţie efectele de încălzire în camerele de montaj sunt resimţite în cel puţin 15 minute de la aprinderea flăcării. Camera unde se montează termoşemineul se va supraîncălzi de multe ori din cauza faptului că puterea degajată în încăpere este o treime din puterea totală. Amplasarea termoşemineului pentru confort maxim trebuie să se facă lângă o uşă de acces spre exterior.
Concluzii şi alternative
Avantajul comodităţii şi al autonomiei mai mari se poate obţine foarte simplu la un termoşemineu dacă se montează un puffer de acumulare, ca o baterie, acumulându-se energie cât timp este zi afară, iar pe timpul nopţii energia este oferită sub formă de căldură, deci nu mai este necesară alimentarea cu lemne.
Pe de altă parte, putem instala termoşemineul în paralel cu surse automatizate de încălzire, pe gaz, electrice, pe peleti, utile când nu are cine alimenta termoşemineul manual. Cea mai bună alternativă de termoşemineu automatizat este cea pe peleţi, autonomia ajunge şi la 20 de ore, mai mare decât în cazul oricărei centrale pe lemne clasice.
Casele de vacanţă sau cabanele vor profita de pe urma unui termoşemineu pentru că încălzirea va fi rapidă după o perioadă în care nu a stat nimeni acolo, eficienţa la nivel de costuri fiind foarte mare.
Dacă îţi doreşti o sursă de căldură pentru locuință, case de vacanță, cabane pe care le ai pentru tine sau le foloseşti pentru a caza turiştii care ajung într-o anumită zonă o investiţie în termoşemineu rămâne cea mai bună dacă ne gândim la avantajele pe termen lung.
Amortizarea investiţiilor iniţiale este mai rapidă decât crezi, ai grijă şi de natură şi de mediu, nu mai aştepţi minute bune până o centrală pe lemne sau convenţională va reuşi să încălzească o cameră sau mai multe, ai şi control total asupra încălzirii şi asupra echipamentului.
Cu un termoşemineu modern ştii de la început că te vei bucura de confort, de siguranţă în utilizare, te vei baza mereu pe el şi vei avea de fiecare dată când îl foloseşti suficiente motive să fii mulţumit de investiţia făcută. Spre deosebire de centralele pe lemne, pe peleţi, cele clasice acest termoşemineu oferă întotdeauna un echilibru între design, eficienţă garantată şi simplitate în folosire indiferent de tipul de utilizator şi de cunoştinţele tehnice.
Citiţi şi:
- 4 criterii pe care trebuie să le folosești atunci când cumperi un termoșemineu
- Care este consumul unei centrale pe peleți
- Centralele pe peleți: Eficiență și sustenabilitate pentru orice dimensiune de spațiu
- Eficiența energetică a centralelor pe peleți
- Află cum să îți încălzești casa cu un șemineu, fără să îți crească facturile!
Adaugă comentariu nou