Cine e interesat de

AMÂNAREA VALORIFICĂRII FOSTELOR PUNCTE TERMICE?

În aprilie 2007, “Proditerm” – operatorul de termoficare al municipiului – şi-a încetat activitatea de furnizare a agentului termic, fiind debranşaţi şi ultimii săi beneficiari. Sistarea sistemului centralizat a lăsat în urmă un număr de 30 Puncte termice, “o moştenire” – la propriu şi la figurat – care continuă să dea bătăi de cap şi la această dată. Câteva repere din “istoricul” construcţiilor care constituie Puncte termice: •În 2004 – Consiliul Local a aprobat înscrierea în domeniul public al municipiului a tuturor Punctelor termice (HCL 152/21.09.2004) •Urmează un număr de patru acţiuni înregistrate la Serviciul Juridic contencios – Municipiul Bistriţa solicită rectificarea de Carte Funciară şi înscrierea dreptului de proprietate a municipiului pentru un număr de 6 PT-uri înscrise în CF în favoarea “Proditerm”; • Lichidatorul “Proditerm” solicită, însă, anularea actelor de transfer a PT-urilor şi de înscriere a acestora în domeniul public. Termen de judecată pe 29.01.2009. Instanţa a hotărât un nou termen pe data de 12 martie.

Ce poţi constata este faptul că valorificarea spaţiilor fostelor Puncte termice este blocată. Din termen, în termen de judecată bunurile se degradează. Aceasta în situaţia în care o serie de activităţi cu caracter social-cultural duc lipsă de spaţii de desfăşurare şi, nu mai puţin important, bugetul local pierde venituri de ordinul sutelor de mii de lei pe calea închirierii sau concesionării. Chestiunea n-ar trebui să-i lase indiferenţi nici pe demnitarii noştri, parlamentari, lideri, care adesea îşi exprimă devoţiunea pentru municipiul şi oamenii ce vieţuiesc aici. Iată că aflată pe rolul instanţei, deblocarea valorificării e amânată din termen în termen de judecată.

Viceprimarul GEORGE AVRAM:

“NIMENI NU RISCĂ O INVESTIŢIE PENTRU O LOCAŢIE ÎN LITIGIU”

Redăm dialogul purtat pe această temă cu dl. GEORGE AVRAM, viceprimar al municipiului, împreună cu care am vizitat parte din Punctele termice în discuţie.

RED.: - Ce ţine în loc, la această dată, continuarea concesionării, închirierii Punctelor termice (PT) celor care doresc acest lucru?

GEORGE AVRAM: - Procesul care se află pe rol şi la care instanţa încă nu s-a exprimat, din punct de vedere legal cine este proprietarul acestor spaţii care sunt Punctele termice.

-Când a deschis acţiunea în instanţă lichidatorul “Prodierm” pentru revendicarea tuturor PT-urilor?

-La finalul anului 2007. Ultimul termen de judecată a fost pe 29 ianuarie 2009, când din nou a fost amânată judecata pentru un nou termen, care este 12 martie… De fapt, Primăria are pe rol 3 procese în această cauză, unul de rectificare a CF cu 6 PT-uri, în sensul înscrierii dreptului de proprietate al municipiului asupra acestora, altul de anulare parţială a HCL de constituire a “Proditerm” din 1998, prin care s-au înscris în capitalul social al societăţii Punctele termice din oraş. Şi al treilea proces, acţiunea lichidatorului, care solicită anularea HCL 152/2004, prin care PT-urile au fost trecute în domeniul public al municipiului.

- Ce consecinţe are această tergiversare a unei soluţii?

-Duce la degradarea, pe zi ce trece, a acestor spaţii; din concesionarea sau închirierea PT-urilor Primăria ar atrage surse de venituri la bugetul municipiului şi, totodată, ar da satisfacţie unor activităţi care s-ar putea desfăşura în aceste locaţii precum: activităţi comerciale, activităţi didactice, sportive, sedii de firme ş.a.

Nu în ultimul rând, are un impact negativ din punct de vedere urbanistic în zonele unde sunt amplasate aceste foste Puncte termice.

-Mai explicit…

-În aceste foste Puncte termice s-au adăpostit oamenii străzii, care au şi creat în ele focare de infecţii. Au fost şi “gospodari” care le-au luat drept “ghenă de gunoaie”…

Ne-am trezit, la un moment dat, cu un incendiu la PT 10, din str. Sucevei!

-Ce măsuri, pe termen scurt, puteţi lua în această situaţie destul de alarmantă?

-Am procedat ca şi “proprietari” ai acestor PT-uri, în sensul că am trecut, cu personalul DADP, la salubrizarea mai întâi a tuturor PT-urilor, apoi la blocarea accesului prin închiderea şi sudarea chiar a intrărilor: uşi, geamuri… O altă măsură este supravegherea permanentă de către Poliţia comunitară.

-De când s-a instituit acest… set de măsuri?

-În 16 februarie a fost încheiată acţiunea de închidere a tuturor PT-urilor.

-Aceasta ar fi sau este, cu adevărat, maximum ce se poate face în momentul de faţă?

-Din păcate, da! Şi ceea ce am făcut, este cu forţele proprii şi cu materiale din recuperări, fără a cheltui banul public în această chestiune.

Aşteptăm sentinţa instanţei prin care să se deblocheze acţiunea începută de administraţia locală, aceea de concesionare sau de închiriere a tuturor PT-urilor. Numărul acestor spaţii rămase în părăsire este de 19. Urmare a acţiunii în instanţă a lichidatorului, cei interesaţi de acestea sunt în imposibilitatea de a mai face vreun demers, ştiut fiind că nimeni nu riscă o investiţie pentru o locaţie care face obiectul unui litigiu. Cum este în cazul acestora!

-Am văzut că parte din aceste spaţii sunt ocupate, ce activităţi se desfăşoară în locaţiile închiriate?

-Sunt închiriate ca sedii de asociaţii de proprietari, Punctele termice din str. Lalelelor, Aleea Ineu, Intrarea Clopoţeilor. De asemenea, “Aquabis”, Clubul “FLORIS” deţin spaţii închiriate. Ceea ce vreau să se reţină este că sunt locaţii închiriate parţial – suprafeţe aproape insignifiante! De exemplu, Asociaţia de proprietari Decebal Vest (PT1) ocupă 28 mp dintr-o suprafaţă utilă de 360 mp, “Aquabis” ocupă în str. Gării (PT4) 33 mp din 359 mp suprafaţă utilă, Clubul “FLORIS” în str. Florilor (PT8) are 193 mp ş.a.m.d. Este o risipă de spaţiu construit pentru care trebuie găsită cât mai grabnic o rezolvare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5