Şedinţa Consiliului Local Bistriţa

În disputa pentru destinaţia PT-urilor a câştigat democraţia reprezentativă…

Prima şedinţă de plen în 2010 nu dă speranţe că aleşii bistriţenilor vor să colaboreze de-acum, mai eficient, în adoptarea deciziilor aşteptate de comunitatea care i-a învestit spre exercitarea actului administrativ. Chiar dacă „a trecut febra alegerilor”, vorba unuia dintre delegaţii cartierelor, care-i dorea şi primarului „să aibă mai mult înţelepciune” în noul an…

Unul din subiectele care au inflamat intervenţiile consilierilor a fost cel privind stabilirea destinaţiilor pentru cele 6 puncte termice (PT) pentru care instanţa a constatat, prin sentinţă definitivă, dreptul de proprietate al municipiului - vizavi de litigiul cu fostul „Proditerm” -, respectiv apartenenţa lor la domeniul public.

Deliberarea a decurs anevoie… În raport de grupul căruia aparţin consilierii - PD-L sau PSD, susţinut de PNL - au înşiruit argumente care mai de care, pentru adoptarea sau amânarea proiectului de hotărâre, care să permită înscrierea acestor bunuri în Inventarul domeniului public al municipiului. Sub cupola sălii de Consiliu, la un moment dat, cineva invoca înseşi „democraţia participativă”, să fie consultaţi cetăţenii şi chiar ei să dea verdictul despre ce destinaţie doresc să capete spaţiul din PT-ul cu care se învecinează. Stindardul democraţiei participative a fluturat în tabăra opozanţilor PD-L… Mai întâi, liderul grupului acestora, Gheorghe Tuţă, urmat de Marioara Seica, Filip Moisil, Eugen Curtean. „Destinaţia acestor spaţii foste puncte termice (PT) - a obiectat Gh. Tuţă - trebuie să fie îmbrăţişată şi de cei care locuiesc în zona respectivă. Ele sunt „în inima” acestor cvartale de locuinţe (…). Graba aceasta nu e cel mai bun mod de a proceda. Punctul nostru de vedere este că trebuie să amânăm proiectul, pentru că trebuie să consultăm oamenii”.

Illyes Istvan (UDMR) atrage atenţia asupra urgentării introducerii acestor clădiri (PT-uri) în Inventarul municipiului, pentru a căpăta caracter de lege, publicarea în Monitorul Oficial, şi a face posibilă obţinerea banilor pe bază de proiecte din fonduri europene… Andrei Rusu (PNL): „Suntem aleşi de populaţia oraşului şi trebuie să ţinem cont de democraţia reprezentativă (…). Să consultăm populaţia. Să punem cât mai repede în valoare aceste spaţii (…). Trebuie să ne asumăm răspunderea… Nu cred că trebuie să amânăm acest proiect”. Tot Andrei Rusu face referire şi la parteneriatul public-privat, pentru reabilitarea acestor construcţii aflate în stare avansată de degradare.

Din intervenţii mai rezultă şi atitudinea de respingere de către locatarii din vecinătate a acelor destinaţii care, prin caracterul lor, ar produce turbulenţe. Şi se aduce, ca exemplu, atmosfera din proximitatea PT8 (lângă blocul Lamă)… Viceprimarul George Avram: „Trei ani de zile, am stat la uşă… Acum suntem proprietari. Trebuie să acţionăm. Să oprim degradarea acestor bunuri şi să le dăm destinaţia pe care o apreciem ca fiind cea mai potrivită cu interesul comunitar…”.

În disputa creată, primarul Ovidiu Creţu, atrage atenţia că tot demersul acesta este contracronometru, încât să fie îndeplinite condiţiile să fim eligibili, pentru obţinerea finanţării din fonduri europene. „E vorba de averea municipiului, trebuie să fim cu conştiinţa împăcată că facem ce se doreşte pentru cetăţenii săi”. Ţărmure Gavril (PNL) constată „o stare contemplativă” şi întreabă „Care-i miza acestor propuneri, insistenţe pentru amânare? Şi conchide că insistenţele pentru amânare „au un foarte serios coeficient populist!... Ce e rău în ce propune executivul aici?” C-tin Rus, preşedintele de şedinţă, adaugă că „Poate exista, la un moment dat, posibilitatea schimbării destinaţiei, dacă ce se stabileşte acum nu va conveni. Orice activitate se poate reorganiza…

Ca o aducere aminte, primarul Ovidiu Creţu, se adresa contraopinenţilor PD-L-işti, spunându-le „Aveţi dreptul să amânaţi o decizie asupra acestor spaţii (fără voturi din partea PD-L, neîntrunindu-se majoritatea de 14 voturi necesare adoptării hotărârii… După 3, 4, 5 luni veţi veni, ca şi în alte situaţii, şi veţi fi de acord.

Mângâierea aceasta pare să fi înclinat balanţa, încât proiectul de hotărâre a fost adoptat cu o majoritate de 15 voturi „pentru” şi doar 6 voturi „împotrivă”.

Ce poţi să spui, în urma unei astfel de desfăşurări, este că punerea în mişcare a acţiunii de utilizare a fostelor PT-uri nu mai suferă amânări. Cât de inspirată este destinaţia stabilită, se va putea vedea şi din reacţia pe care o vor avea locuitorii din vecinătate.

E de luat în seamă, bunăoară, construirea unui „parking supraetajat” pe fundaţia fostului PT2 - în B-dul Decebal 46, într-o zonă supraaglomerată, la distanţă incredibilă de blocul de locuinţe alăturat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5