Amintiri şi ...propuneri
Ediția tipărită a ziarului Răsunetul Nr.7697 de joi, 7 decembrie 2017, a publicat în penultima pagină articole semnate de Cornel Cotuțiu, Rus Augustin și Aurel Ghiba. Pentru mine a fost o onoare să stau „în pagină” alături de vechi colaboratori ai ziarului, mai ales de domnul Cornel Cotuțiu, pe care l-am cunoscut în treacăt și puțin, prin anii 1982-1983 cu ocazia unei inspecții la Școala Generală din comuna Silivașu de Câmpie, școală unde eu predam istoria, geografia și educația cetățenească, iar dânsul era inspector la I.S.J. B-N, specialitatea limba și literatura română. După ce inspecția a trecut, cadrele didactice s-au întâlnit ca să-și exprime părerea despre modul cum le-a fost apreciată activitatea. Directoarea de atunci a școlii, a remarcat faptul că domnul Cotuțiu este „fain” bărbat, remarcă la care profesoara de română, a adăugat că „mai ales atunci când își pune basca pe o ureche” și un alt coleg, mare fumător, că este interesant cu câtă „sârguință își scodolește pipa, o umple cu tutun, o aprinde și o pufăie de câteva ori.
Nu m-am mai întâlnit cu domnul profesor Cornel Cotuțiu de atunci, decât în paginile ziarului Răsunetul, unde uneori ni se publică articole pe diferite teme. Îi propun să comenteze (având experiență jurnalistică și posibilitatea de a folosi „cuvinte potrivite), două informații. Prima se referă la scriitorul Mihail Sadoveanu despre care criticul literar G. Călinescu spunea că pentru el „ Mihail Sadoveanu nu mai era nici tânăr, nici vârstnic, nici bătrân. Figura lui masivă, împietrită într-un surâs blajin, era aceea a unei generații, care venea din trecut, trăia în prezent, și privea spre viitor”. Probabil domnul profesor Cotuțiu i-a găsit scriitorului Mihail Sadoveanu ceva „clenciuri” provenite din anumite „dosare” la care a avut acces o perioadă de timp. A doua informație este de fapt „o afirmație” care poate constitui un epitaf pentru un muritor ce știe sigur că din viața pământeană „mult a fost, puțin a mai rămas”, afirmație care spune așa – „Pământ avar ! i-așa puțin din tine-n noi/ Și-ți ceri puținul înapoi”.
Din presa județeană am aflat că Primăria din Beclean a câștigat un proiect important prin care de va putea realiza o centură ocolitoare a centrului orașului, ceea ce este un lucru bun, deoarece ar ajuta la descongestionarea traficul rutier, proiect ce poartă titlul „Drumul gării din Beclean”. Poate, domnul profesor Cornel Cotuțiu, propune primarului, ca în cadrul proiectului să aibă în vedere în timpul derulării lui, și achiziționarea de ceva „sumane” care să poată fi folosite la nevoie, nu de alta, dar „cine-și uită trecutul, riscă să-l retrăiască.
Adaugă comentariu nou