Avem un vis neîmplinit

Vol. 1,
Editura Școala Ardeleană,
Cluj-Napoca,
2022
    Pe 260 de pagini scriitorul Cornel Cotuțiu își deapănă amintirile ”datorate (în bună masură) călătoriilor organizate de Despărțământul ASTRA ”Mihail Kogălniceanu” Iași”.
    Am călătorit prin ”Basarabia și Nordul Bucovinei, deci de la Odesa la Cernăuți” impresionată de locuri și oameni alături de jurnalistul și scriitorul Cornel Cotuțiu, mai ales că pe unii dintre domniile lor i-am cunoscut când au trecut prin Ilva-Mare, cum a fost ”cuceritoarea amfitrioană MARIA BARBĂ”.
    Cu titlul ”Avem un vis neîmplinit”  (Vol. 1) cartea apare la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022. Coperta aparține: Georgianei Cotuțiu, Vignete: Miron Duca, Tehnoredactare: Adrian Năstase, Corectură: Eliza Cotuțiu.
    Este a 41-a carte a prolificului scriitor Cornel Cotuțiu, aproape (lipsa una) câte lupte a dus Ștefan Cel Mare pe pământul patriei dragi pe care le-a câștigat așa cum Cornel Cotuțiu a câștigat admirația cititorilor și a colegilor de condei … Cunoscut ca scriitor, jurnalist, profesor (toate la fel de importante), trinitate ce-și găsește reflectare în volumul ce-și are izvorul în versurile lui Octavian Goga.
    Cu emoție și luciditate, extrem de mare curaj Cornel Cotuțiu începe cu Basarabia din capitolul ”Orizontul lacrimii nezvântate”.
    ”M-am străduit să surprind aspecte ale vieții în multiple fațete, căutându-le un numitor comun și selectând un cumul de date definitoriu pentru un spațiu românesc atât de altfel decât celelalte. Așa încât nădăjduiesc că adevărul lor are valabilitate și în timp. Deopotrivă însă, dea Domnul ca peste un timp (îl doresc nu îndelungat) generațiile care vor veni să nu priceapă aberațiile conjuncturilor de azi, decât după instructaje prealabile. Ar fi extraordinar!
    M-a impresionat până la lacrimi dialogul De Sfântu Ilie înainte de plecare:
    - Am auzit că te duci în străinătate.
    - Nu. Mă duc până colea, pe un pământ românesc.
    - Păi... Nu te duci în Republica Moldova?
    - Ba da, în Basarabia. (...)
    - Si ce o să vezi acolo? Ce o să faci?
    - O să merg și o să șed. Să simt dacă e cald, cum e când e cald. Sau cum e când plouă. Să aud cum râd fetele acolo. Ori dacă bărbații sforăie. Să calc pe poteci. Să contemplu norii și dealurile. Să mănânc un porumb fiert. Să mă oglindesc în apa Nistrului. Să văd cum e sărăcia, modestia, îmbuibarea, prostia, speranța ori blazarea pe teritoriul românesc dintre Prut si Nistru.”
    ”Călătoria” mea alături de distinsul intelectual – scriitor, jurnalist, inspector școlar cum l-am cunoscut eu, a fost o lume de vis (pentru un profesor ca mine ce n-a pus piciorul pe pământ străin).
    Cornel Cotuțiu ”La noi” a fost pe pământul românesc al nostru de când lumea și pământul, luat anapoda de unii … răi …
    Vorbește despre ”gazdele” din Basarabia în casa cărora (Zoia și Andrei Sochircă, din Rădulenii Vechi) a intrat și ”m-am sfințit așa cum intru în biserică și zăbovesc nostalgic în căutarea copilariei”.
    Titluri precum: O casă, Spre Chișinău, După ce …, Liviu Rebreanu și ”Lupoaica”, Dicțiofăcătura, Un exemplu, Ciudat, Umblătoarea statuie a lui Ștefan Cel Mare, Secvențe I (chipul Valeriei Dascăl), Nuci și Salcâmi, Plastilina numită istorie, Coborând din Icoană, Spre Soroca, Secvențe II, Năduf la inimă, De la Aristofan încoace, Penisul lui Oronin, Precauțiile comunicării, Trecutul a trecut? Ni-l descriu pe Cornel Cotuțiu când nostalgic, când ”prăpăstios, negativist, zburlic” cum s-a autoprezentat la începutul plecării din Iași spre Bălți … Basarabia, având ca însoțitoare pe Dana, în iulie 2006.
    Oameni, locuri, obiceiuri se împletesc în sufletul și inima prestigiosului si prolificului scriitor Cornel Cotuțiu ce trăiește experiențe inedite și cunoscute pe pământ românesc.

Prof. pensionar Ana Berengea


 

 

Comentarii

29/03/23 15:18
Rus Augustin

Poate domnul fost profesor și inspector, scriitor prolific, crede în afirmația lui Nicolae Bălcescu făcută la 1848 ... „Fiecare generație are o misie de îndeplinit. Misia noastră este să facem Unirea”. Eu mai sper că Parlamentul de la Chișinău, luând exemplul înaintașilor de acum 105 ani, va declara într-o sesiune solemnă, Unirea pe vecie cu România !, realizându-se astfel un ideal vechi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5