Ana Blandiana şi sărbătoarea cărţii, la Bistriţa. Poate poezia salva lumea !
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Uniunea Scriitorilor din România, Palatul Copiilor, în colaborare cu publicaţiile „Mişcarea Literară” şi „Răsunetul Cultural” au organizat o întâlnire cu Ana Blandiana, la sediul Bibliotecii.
Ca o rază de soare a fost Conferinţa „Poate poezia salva lumea” susţinută de Ana Blandiana, cea care în luna mai a împlinit 80 de ani. Spirit tonic, unul dintre scriitorii pe care-i cunoaşte întreaga ţară, fiind prezent în manuale, Ana Blandiana a reuşit să acapareze sala formată în mare majoritate din tineri, fiind aplaudată minute în şir. "...faptul că de-a lungul epocilor poeții au continuat să scrie poeme și oamenii au continuat să le citească, să le învețe pe de rost și să se simtă astfel mai buni și mai plini de lumină interioară nu e, oare, un răspuns suficient?"
Membru corespondent al Academiei Române, Ana Blandiana este laureată a mai multor premii naționale și internaționale, dintre care: Premiul Internațional „Herder“ Viena, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, Premiul Internațional „Camaiore“, Premiul „Poetul European al Libertăţii“, Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga“, Premiul Griffin pentru excelență în poezie, Premiul „Cununa de aur“ de la Struga. Membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
A fost desemnată de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare.
La final, cu răbdare, a stat aproape o oră să dea autograf fiecărui cititor ce a venit la eveniment cu una dintre cărţile ei.
În acest cadru, Ana Blandiana a premiat şi câştigătorii Concursului de Creație Literară „Orizonturi” (ediția a XXVII-a), iniţiat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, (coordonator Isabela Andronesi) şi ai Concursului regional de creație literară și artistică „Scrisori de mai” (ediția a VII-a, 2022), realizat de Palatul Copiilor Bistrița ( coordonatori prof. Ionela Nuşfelean şi director Diana Morar). Amfitrionul evenimentului a fost directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea. Reamintim faptul că manuscrisele Anei Blandiana se vor afla în Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, instituţie ce va fi inaugurată curând, şi va găzdui manuscrise ale unora dintre cei mai importanţi scriitori ai ţării, dar şi cărţi, ediţii princeps donate pentru această instituţie. Gestul preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, de a-şi dona manuscrisele celei mai frumoase biblioteci a fost urmat de alţi scriitori. Ana Blandiana a dăruit manuscrise şi cărţi, la Bistriţa găsindu-se inclusiv manuscrisul recentului volum „Sora lume”. De asemenea, ne întâlnim cu manuscrisele lui Romulus Rusan.
Împreună cu scriitorii bistriţeni Ioan Pintea, Olimpiu Nuşfelean şi Menuţ Maximinian, Ana Blandiana a făcut un popas de suflet şi la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, în vizita spre Bistriţa poposind şi la casele memoriale George Coşbuc şi Liviu Rebreanu.
A fost o întâlnire sub semnul literaturii şi a bucuriei întâlnirii, la Bistriţa, cu un nume de rezonanţă – Ana Blandiana.
Citiţi şi:
- Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare „Ana Blandiana”
- Elevii bistriţeni aşteptaţi la Festivalul Naţional de Creaţie „Ana Blandiana”
- Alexandru Uiuiu, Cartea de Poezie a Anului, premiu înmânat de Ana Blandiana
- O nouă donaţie de manuscrise ale academicianului Nicolae Manolescu pentru Biblioteca Judeţeană
- Ana Blandiana, Ana Bistriţeana, la Palat!
Comentarii
Felicitări Anei Blandiana pentru că are puterea sufletească și bucuria de a se întîlni cu cititorii, mai ales cu cei tineri! Felicitări Bibliotecii și Palatului copiilor pentru inițierea și organizarea unor asemenea evenimente! Atîta vreme cît o sală de conferințe se umple de cititori (mai mult sau mai puțin înrăiți), interesul pentru carte nu-i dispărut, motiv pentru autorități să finanțeze cultura!
Adaugă comentariu nou