Andrei Vultur, cărticica sa şi criticii prieteni!
În cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale, s-a întâmplat un moment foarte important pentru Micii Blandieni! Ni s-a oferit şansa să fim critici literari, analizând un „roman”, scris de un coleg din clasa a III-a, început încă pe când era autorul în clasa a II-a! Chiar dacă vă gândiţi că este mic pentru a face o poveste, el chiar a dus-o la bun sfârşit. Numele lui este Andrei Vultur. Învaţă la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, în clasa doamnei învăţătoare Rodica Hâlmu şi, din toamna aceasta, s-a înscris la creaţie literară la Palatul Copiilor Bistriţa. El este foarte priceput pentru vârsta lui! E foarte talentat, modest şi foarte cuminte! Citeşte mult şi împărtăşeşte cu entuziasm din peripeţiile lecturii. Dacă o va ţine tot aşa, cred că va fi unul dintre bunii noştri scriitori. Chiar mi-aş dori!
Şi pentru noi, colegii lui cu un pas-doi mai mari decât el, momentul în care am fost solicitaţi să fim analişti pe marginea poveştii lui a fost deosebit. „Micul prinţ” nu ştia nimic. Noi ne-am simţit foarte importanţi! Citirea ne-a captivat! Am început să ne luăm notiţe pe firul lecturii; apoi am selectat cele mai reprezentative aprecieri legate de cursivitate, suspans, inventivitate (limba spionească) etc. şi sugestii privind tehnica detaliului, eliminarea începutului clasic, aventura figurilor de stil, notându-le, ca mesaje de prietenie, pe o umbrelă albăstrie. Exerciţiul derulat a fost în ton cu tema de anul acesta a Proiectului Comenius de la Palat, „prietenia europeană”.
Următoarele două ore avea Andrei activitate de creaţie literară, iar noi, ca să îi oferim cadoul conceput într-un mod inedit, ne-am ascuns în spatele cortinei. Când a intrat, toţi am exclamat: „Surpriză! Surpriză! Felicitări, Andrei!” Când ne-a observat a rămas cu gura căscată, nevenindu-i să creadă! Nu a scos nici un sunet. Profesoara noastră, Ionela-Silvia Nuşfelean, l-a pus la curent cu faptul că are noi cititori şi critici literari, întrebându-l dacă i-a plăcut surpriza. Nici atunci nu a scos nici o vorbă, doar a dat afirmativ din cap. Era uimit! Când i-a revenit glasul, a zis: „Mulţumesc. Recomandările o să le repar!”. Am mai schimbat impresii, ne-am pozat împreună. Ce frumoasă a fost ziua aceea! În sfârşit, ne-am simţit şi noi speciali, am avut şansa să îmbrăcăm haine literare noi şi Andrei Vultur a primit şansa să fie cunoscut şi de dumneavoastră! Îl încurajăm să publice la o editură cărticica sa de aventuri, ilustrată cu hărţi şi imagini cu ţări exotice, să o lanseze, deoarece este fascinantă!
Ana Oniga, clasa a IV-a
Creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa
Citiţi şi:
- Tabără de creaţie la Telciu
- Olimpiu Nuşfelean despre timbrul literar în România literară
- Scriitorul Ioan Pintea şi evenimentele organizate de acesta, în Topul „România Literară” pe anul 2012
- Membrii Cenaclului George Coşbuc din Bistriţa, invitaţi să colaboreze la Antologie
- Lucia Teutişan şi Alexandra Rus, laureate ale Festivalului "Ana Blandiana"
Adaugă comentariu nou