ANPC: Dacă clientul băncii nu este de acord cu actul adiţional, poate să îl refuze

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă persoanelor cu credite în derulare, care nu au semnat actele adiţionale trimise de bănci, să verifice conţinutul noilor contracte. În cazul în care nu sunt de acord cu condiţiile cuprinse în aceste documente, clienţii băncilor au posibilitatea să refuze semnarea lor.

În data de 30 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 288/2010 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010, privind creditele pentru consumatori. Astfel, au fost modificate unele prevederi ale Ordonanţei. Pentru contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50/2010, se aplică prevederile din articolele referitoare la comisionul de rambursare anticipată.

De asemenea, clienţii băncilor trebuie să ştie că au rămas valabile şi prevederile conform cărora creditorul poate (fără a avea însă o obligaţie) refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte, dacă titularul de credit este bun platnic. Celelalte prevederi ale legii nu se aplică contractelor în derulare.

,,Actele adiţionale emise de creditori care au fost semnate de consumatori rămân în vigoare si produc efecte în continuare. În schimb, cei care nu au semnat actele adiţionale au dreptul să solicite creditorului anularea respectivului act adiţional. Pot face acest lucru în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii 288/2010. Acest lucru înseamnă că mai au la dispoziţie luna februarie” se precizează în comunicatul de presă emis de ANPC.

ANPC sfătuieşte consumatorii care încă nu sunt informaţi cu privire la conţinutul actului adiţional propus de bancă să solicite creditorului o copie a respectivul document. În condiţiile în care clientul băncii nu este de acord cu prevederile actului adiţional, acesta trebuie să transmită băncii o notificare scrisă de refuz.

În acest caz, consumatorii sunt sfătuiţi să depună notificarea la registratura creditorului cu număr de înregistrare sau să o transmită prin poştă, cu confirmare de primire. Refuzul actului adiţional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu excepţia, dacă e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5