Ansamblul folcloric Baltagul din Monor la cea de-a XLI-a ediţie a Festivalului folcloric Trandafir de la Moldova

Ansamblul folcloric Baltagul din Monor a participat zilele trecute la cea de-a patruzeci şi una editie a Festivalului folcloric Trandafir de la Moldova desfasurat la Iasi . Prezenti pentru a 15 – a oară la vestitul festival din capitala Moldovei artiştii monoreni au impresionat din nou publicul venit în numar mare în Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi . Ţinuta scenică deosebită, prospeţimea dansurilor, costumele populare autentice, au smuls ropote de aplauze atât în sala de spectacol cât şi la impresionanta paradă a portului popular pornită din faţa Palatului Culturii pe marile bulevarde ale Iaşului, pregătit ca o mireasă să întâmpine sutele de mii de pelerini dornici sa participa la Sarbătoarea Sfintei Parascheva

Iaşiul te impresionează – văd acest lucru de şase ani incoace – în primul rand printr-o curăţenie exemplară ! Apoi prin mulţimea monumentelor şi vestigiilor istorice care te îmbie la tot pasul! Nu în ultimul rând te fascinează prin buna dispoziţie şi amabilitateaa locuitorilor, băştinaşi sau veniţi de aiurea cu treburi dintre cele mai diverse în acest oraş binecuvântat de Dumnezeu.

Artiştii din Monor, de 15 ani cei mai constanţi prieteni ai Festivalului Trandafir de la Moldova – dovadă a aprecierii de care se bucură prestaţia lor în ochii şi inimile ieşenilor – au fost prezenţi de această dată cu o formaţie mult înnoită ( întinerită) şi cu un program bine articulat . Alături de dansatori – patru perechi cu…experienţă şi patru perechi de tineri – au evoluat pe scenă soliştii vocali Florina Moţoc, Alina Haja, Petruţa Creţa şi, în premieră absolută Andrei Moţoc. Recitalul Corneliei Ardelean Archiudean, de acum solistă încadrată cu sufletul şi inima în Ansamblul Baltagul, a completat spectacolul oferit ieşenilor de artiştii conduşi de primarul Ioan Cira.

Am petrecut alături de artiştii şi oamenii adevăraţi din Monor ( şi Gledin! ) clipe de neuitat. Daca aş face apel la o…expresie demult uitată aş spune că aceşti oameni au lăsat pentru câteva zile coarnele plugului pentru a apăra tradiţiile populare, pentru a deveni adevăraţi artişti, pentru a se bucura din toată fiinţa lor de viaţa aceasta unică şi minunată ! Am învăţat de la aceşti oameni cum şi de ce trebuie să te bucuri de viaţă ! Cum şi de ce trebuie să fim şi să rămânem noi înşine în orice împrejurare ! Cum şi de ce trebuie să-i respectăm pe cei care merită dragostea noastră şi să-i acceptăm şi pe ceilalţi… În acest grup de Artişti respectul şi omenia sunt la ele acasă, tot cea ce fac aceşti oameni fac cu sufletul şi cu inima, nu poţi să fii decât fericit în compania lor. De aceea Ansamblul folcloric Baltagul a supravieţuit 47 de ani ducând pe umerii generaţiilor de artişti care s-au succedat după 1962 tradiţiile strămoşeşti specifice ţăranilor români din acest vestit colţ de ţară.

În Monor s-au născut oameni care au însemnat ceva pentru ţara noastră – dascăli, medici, istorici, militari, oameni de ştiinţă, oameni de artă – poate mai mulţi decât prin alte părţi, însă Ansamblul folcloric Baltagul prin munca unor oameni luminaţi ca Ilie Băbălău ( fondatorul ) sau ca Ioan Nonu Cira primarul şi instructorul de azi, poartă cu cea mai mare cinste cununa fierbinte a tezaurului de trăire şi simţire transmis de înaintaşi ! Sperăm ca apropiatul semicentenar al Baltagului să fie de bun augur pentru toţi cetăţenii comunei Monor, localitatea cu cea mai mare cantitate de omenie şi hărnicie pe cap de locuitor din România !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5