Anuca Drăgan şi Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţeni de onoare ai Monorului
Mâine debutează ”Zilele Monorului”, ediţia a VII-a, în satul Gledin, cu Slujba de sfinţire a monumentului eroilor din primul şi al doilea război mondial, de către PS Vasile Someşanul.
După masa va avea loc vizitarea Muzeului literar “ Teodor Tanco”, unde vor fi lansări de carte – preot dr. Iacob Cismaş (”Preot-misionar în contextul lumii contemporane”), av. George Echim (”Împliniri”). De la ora 20.00 va fi masă festivă la Căminul Cultural Monor şi discotecă în aer liber (Baza sportivă Monor). Duminică la ora 14.30 este parada portului popular, urmată de spectacolul folcloric, de pe scena din centru, cu ansamblurile Baltagul-Monor, Plaiuri someşene-Feldru, Someşul-Beclean, Cununa de pe Someş-Bistriţa, Balada-Bistriţa, Transilvania-Baia Mare. Invitaţi speciali sunt artiştii Mariana Anghel, Cornelia Ardelean-Archiudean, Adriana Hagău, Mirela Petruş, Simona Labiş, Anuca Drăgan. Nu va lipsi focul de artificii.
După cum ne informează primarul Ioan Cira, anul acesta vor fi acordate două titluri de cetăţean de onoare pentru artistele Anuca Drăgan şi Cornelia Ardelean Archiudean.
Anuca Drăgan a început să cânte la 3 anişori, în Monorul natal. A câştigat trofeul ‘’Floarea din grădină’’, cu notă maximă, şi locul III la celebrul Festival ‘’Maria Tănase’’. În total a participat la 21 de concursuri şi festivaluri, obţinând nu mai puţin de 19 locuri I. Stabilită în Canada, stâmpără cu melodiile ei dorul de casă al românilor din Montreal, Val David, Ottawa, Toronto, Kitchener, ba chiar şi New York. A avut parte şi de experienţe teatrale, jucând alături de renumiţi actori români, cum ar fi Mircea Septilici, Nicu Constantin, Mircea Crişan. După Revoluţie, întorcându-se acasă, realizatoarea Elise Stan i-a făcut un film documentar împreună cu Ansamblul „Baltagul”, care a fost difuzat pe TVR.
Cornelia Ardelean-Archiudean s-a născut şi a copilărit în zona de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud, în satul Ocniţa. Poate că şi satul, puţin mai izolat a dus la păstrarea pe acele meleaguri a cântecului popular autentic pe care Cornelia Ardelean Archiudean l-a cântat încă din copilărie. Debutul oficial a avut loc în anul 1971, la renumitul concurs din aceea perioadă ,,Floarea din grădină. Are în repertoriu şi cântece bisecerişti, aşa numitele pricesne, şi colinde. În prezent se ocupă de îndrumarea tinerelor talente, la Cercul Militar din Bistriţa, unde cei mai mici membri ai ansamblui folcloric ,,Doiniţa” deprind tainele cântecului popular. ”Un grădinar ce se ocupă de flori, pe care le oferă cu drag altora”, aşa am numit-o pe Cornelia Ardelean Archiudean, acum câţiva ani, într-o emisiune radio, la 25 de ani de activitate artistică. Legătura cu Monorul este de ani de zile, unele dintre cele mai frumoase filmări din arhiva TVR fiind realizate cu monorenii. De asemenea, Cornelia a fost prezentă anul acesta cu “Baltagul” Monor la Constanţa, de Ziua Marinei.
Citiţi şi:
- Un lucru bine făcut: Zilele comunei Monor ediţia a VII-a
- La 50 de ani de existenţă, Ansamblul ''Baltagul'' din Monor a colindat ţara, alături de Cornelia Ardelean Archiudean, în direct, la TVR 3
- 4 septembrie – Zilele Monorului. Printre invitaţi Cornelia Ardelean Archiudean, Paula Hriscu şi Sava Negrean Brudașcu
- Duminică, Zilele Monorului, ediția a XIX-a
- ALIN OPREA, AXINTE, GIULIA, CĂLIN BRĂTEANU, LENA MICLĂUȘ la Zilele Monorului
Comentarii
Traditia zilelor Monorului se stabilizeaza si devine o datina. Felicitari organizatorilor si tuturor celor ce contribuie la perpetuarea cu succes a acestei manifestatii care defineste leaganul copilariei si cu acesta legatura sufleteasca cu locul nasterii, care este unic pentru fiecare.
Dr. T. Echim, Kassel
Adaugă comentariu nou