Anul 2019 aduce energia verde în locuințele bistrițenilor
În primul rând, ca să se poată înțelege utilitatea pompelor de căldură și a panourilor solare în cadrul locuințelor la modul general, se vor prezenta scurte introduceri ale acestora pentru a familializa cititorul cu importanța subiectului
Conform statisticilor UE, jumătate din energia produsă pe continent este întrebuințată consumului de răcire și încălzire. Odată cu evoluția tehnologiei, s-a constatat o pierdere imensă în urma pocesului de încălzire / răcire. În momentul de față se dorește scăderea emisiei de carbon și implementarea unor noi strategii ce eficientizează sistemele de încălzire și răcire cu ajutorul surselor de energie regenerabile și nepoluante.
Competențele pompei de căldură în locuințe
În orice locuință se formează energie termică cu ajutorul obiectelor din aceasta, precum piesele de mobilier, dar și podelele sau pereții. Un mod eficient de întreținere termică a unei încăperi este susținut de pompa de căldură, ce acumulează în mod constant căldura cu ajutorul instalației termice.
Cu ajutorul pompei de căldură, căldura este extrasă direct din surse naturale ca și pâmântul, apa sau aerul. Pompele de căldură ,,profită” de faptul că temperaturile solului sunt mai mici vara și mai mari iarna, ceea ce rezultă în răspândirea acestora în interiorul sau exteriorul locuinței.
După cum s-a explicat mai devreme referitor la reducerea emisiei de CO2 din aer, gama de pompe de caldura de pe ClimaCenter.ro conține modele care reduc cu 70% emisia acestui gaz. De asemenea pot gerena economii de până la 80% la factura de încălzire comparativ cu alte produse din aceeași categorie.
De ce este nevoie pentru a beneficia de un astfel de sistem
În primul rând, instalația din locuință precum încălzirea în pardoseală sau caloriferele este conectată la pompa de căldură ce extrage temperatura din zona forajeră geoterrnală ce este amplasată în sol. Forajele de apa sunt amplasate la o distanță potrivită, unde temperatura din interiorul solului este diferită față de cea de la suprafață. Acolo se pot amplasa sonde verticale în pământ sau colectoare orizontale, în funcție de structura de încălzire a pompei de căldură.
Pentru a profita de un astfel de sistem, în cazul persoanelor juridice, este necesară o confirmare din partea Administrației Naționale a Apelor Române. În schimb, persoanele fizice nu au nevoie de nici un fel de autorizație în acest sens.
Informații introductive în utilizarea panourilor solare termice sau fotovoltaice
După cum știm, o altă alternativă ,,verde” de a ne regla și păstra temperatura locuinței dorită este sistemul de încălzire cu ajutorul panourilor solare. Cu ajutorul Soarelui, fiind cel mai important furnizor de energie pentru planeta pe care locuim, putem utiliza panouri fotovoltaice.
Pentru a integra acest sistem armonios în componentele instalației ce utilizează energie solară, trebuie estimată furnizarea razelor solare de un procent de aproximativ 100%.
Gama produselor disponibile pe Voltech.ro, ce deține diverse modele de panouri fotovoltaice, au sisteme ample care întrețin randament cu ajutorul energiei solare, ducând la un potențial apropiat de cel maxim al produsului utilizat.
Deosebirea dintre panourile solare și cele fotovoltaice
Spre deosebire de panourile fotovoltaice ce sunt folosite la producerea de curent electric, panourile solare ajută la producerea de apă caldă menajeră sau la încălzirea spațiului închis dorit.
În cazul panourilor solare termice, acestea funcționează pe principiul transformării radiațiilor solare în energie termică. Sistemul de încălzire constă în preluarea energiei solare de anumiți conductori termici ce pot fi construiți din cupru sau aluminiu, ce se îndreaptă către un boiler. Printr-un sistem de schimb de căldură, are loc produsul final, reprezentând transformarea efectivă a energiei solare în energie termică conform nevoilor fiecăruia.
Programul CASA VERDE, ajustarea județului Bistrița Năsăud la viziunea UE
La finalul anului 2016 s-a propus conceptul de finanțare pentru implementarea sistemelor de încălzire ce utilizează energie regenerabilă, dar și de înlocuire a celor deja existente ce nu corespund normelor proiectului dorit.
Folosind soluții economice și ecologice, proiectul dorește utilizarea combustibillor multiplii, însemnând energia solară, eoliană, biomasă, dar și cărbune, petrol sau gaze naturale.
Odată cu prezentarea beneficiilor în urma transformării resurselor naturale în energie, interesul publicului a crescut exponențial.
Ce etape trebuie să parcurgă cei interesați
În cazul persoanelor juridice, după cum am mai specificat, trebuie cerută aprobare Administrației Fondului pentru Mediu, și este necesară prezentarea documentelor aferente solicitării. Persoanele fizice au deja rezervate sumele necesare, aceștia trebuie doar să aștepte publicarea înscrierilor fiecărui interesat, în funcție de data depunerii solicitării.
Cu ajutorul instalatorului validat, rezultatele publicate în urma cererilor făcute trebuie comunicate la AFM în decursul a 90 de zile.
Pentru a beneficia de implementarea reală a proiectului, va trebui încheiat un contract, cu toate formalitățile specificate, cu durata de 8 luni între beneficiar și instalator.
Criterii de elegibilitate
Toți ce care sunt persoane fizice și au domiciliul pe teritoriul României sau cei ce sunt proprietari sau coproprietari de imobile sau construcții pe teritoriul României au dreptul la finanțare în cadrul programului de implementare a unui nou sistem de producere de energie.
De asemenea, persoanele fizice nu trebuie să dețină restanțe în cadrul bugetului de stat, iar în cazul deținătorilor de imobile, nu trebuie să existe conflicte de revendicări sau în contextul unui cadru comun în a lua decizii.
Care sunt beneficiile implementării sistemelor ce produc energie
În afară de reducerea consumului total de resurse energetice și costul acestora, redirecționarea diferențelor de bani către utilizatori pot spori calitatea confortului acestora.
Cu ajutorul sporirii nivelului de înțelegere al utilizatorilor, procesul de evoluție continuă al implementării noului sistem poate fi astfel asigurat.
De asemenea, ca perioadele de funcționalitate să fie fără întreruperi, stabilirea indicatorilor de întreținere pot fi prestabiliți.
Citiţi şi:
- Cu ce sursă inepuizabilă de energie să îți asiguri căldura casei în 2019?
- Beneficii si modul de functionare al panourilor fotovoltaice
- Cum se calculează dimensionarea sistemului fotovoltaic?
- Aspecte de care să ții cont cand alegi panouri fotovoltaice pentru afacerea ta
- Înțelegerea tehnologiei solare termice: Caldură gratuită pentru apa caldă menajeră și încălzire
Adaugă comentariu nou