Cu ce sursă inepuizabilă de energie să îți asiguri căldura casei în 2019?

Energia termică a pământului este o resursă inepuizabilă pe care natura ne-o oferă gratuit. Dacă în vestul Europei utilizarea energiei regenerabile este o constantă, țara noastră începe să recupereze din ce în ce mai mult din acest ecart. Pompele de căldură sol-apa folosesc energia din subteran pentru a încălzi ansambluri rezidențiale, clădiri de birouri sau spații comerciale. Principiul de funcționare este extragerea căldurii din sol și transferul acesteia către agentul termic care circulă prin instalația din casă. Sursa energiei din adâncul solului este căldura soarelui pe care pământul o înmagazinează. Efortul financiar pentru beneficiile acestei surse de energie este doar la începutul investiției, cu efectuarea forajelor și instalarea pompei geotermale. În casă, cea mai bună soluție de încălzire s-a dovedit a fi prin pardoseală, însă sistemul permite și instalația cu radiatoare sau ventiloconvectoare. Utilizarea unei pompe de căldură implică un preț mai mare de instalare, dar oferă economii pe termen lung și zero efecte negative asupra mediului înconjurător. În cele ce urmează îți prezentăm 5 avantaje ale instalării unui astfel de sistem.

Vara produc răcoare

Deși numele limitează pompa „de căldură” la sezonul rece, instalarea acesteia oferă un randament foarte bun și pe timp de vară. Pompa aduce din subteran căldură iarna, răcoare vara și apă caldă menajeră permanent. Capacitatea de a inversa ciclul de funcționare face posibilă trimiterea în pământ a căldurii existente în casă. Practic, sistemul de încălzire prin pardoseală preia căldura din incintă, o cedează în pământ și o readuce la suprafața în jurul valorii de 20 de grade Celsius, temperatură optimă pentru o zi călduroasă. În plus, există și varianta răcirii pasive, când pompa de recirculare îndeplinește acest transfer de energie fără a porni compresorul pompei de căldură, cu costuri de întreținere aproape de 0.

Costuri reduse la întreținere

Centrala termică, aparatul de aer condiționat și boilerul electric sunt înlocuite de pompa de căldură care are costuri de întreținere minime. În acest caz, cheltuielile lunare sunt mai mici decât orice sistem de încălzire sau răcire bazat pe combustie. Dacă clădirea în care este instalat sistemul este bine izolată, performanța energetică crește.

Revizii mult mai ușoare

Pompele de căldură necesită mult mai puțină întreținere decât sistemele de încălzire tradiționale. Etilenglicolul utilizat ca antigel intră în categoria consumabilelor, așadar concentrația trebuie verificată pentru a evita înghețul apei din instalație. Durata de funcționare a unei pompe de căldură depășește 50 de ani, iar materialele utilizate pentru foraje și pentru încălzirea prin pardoseală au rezistență de 100 de ani.

Protejarea mediului înconjurător

Sistemul de pompare a căldurii soarelui pe care o stochează pământul în adânc reduce emisiile de dioxid de carbon și are o rată eficientă a conversiei energiei subterane în căldură. Principiul pe care îl utilizează este transportul de energie, și nu producerea ei, astfel că procesul este mult mai puțin poluant, deoarece nu există nici o ardere. Singura resursă utilizată este energia electrică necesară funcționării compresorului care deplasează energia din pământ.

Utilizare în siguranță deplină

Lipsa arderilor și a combustibililor de orice fel face ca pompele de căldură să fie cele mai sigure variante de încălzire de pe piață. Fără emisia de gaze, fără foc și fără fum, posibilitatea accidentelor și a pagubelor provocate scade foarte mult.

Utilizarea pompei de căldură pentru confortul casei de-a lungul întregului an, producând iarna căldură, vara răcoare și apă caldă menajeră în permanență, transformă acest dispozitiv în cea mai rentabilă soluție pe termen lung. Investiția inițială mai mare va fi recuperată în timp prin costurile minime de întreținere lunară, iar calitatea materialelor și beneficiile ecologice îți aduc satisfacția protejării mediului înconjurător.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5