“Agent 00EC0”: Pompa geotermică - energie verde, gratuită

Pământul, aerul şi apa din jurul casei sunt surse constante de căldură, alimentate permanent de soare, vânt şi apele curgătoare. Pompa de căldură (pompa geotermică) este un dispozitiv care permite extragerea acestei călduri şi folosirea ei pentru încălzirea locuinţei sau a apei calde menajere, cu costuri foarte reduse. În estenţă, pompa de căldură nu este altceva decât un frigider, care are posibilitatea să fie reversibil – să încălzească sau să răcească, dupa caz. Astfel, avantajul de necontestat al pompelor de căldură este tocmai reversibilitatea lor (aşa cum produc iarna căldură, vara pot produce răcoare).

Pentru ca acest dispozitiv să funcţioneze, el are nevoie de foarte puţină energie electrică, care să acţioneze pompa ce transportă agentul termic existent în pământ, precum şi mecanismul necesar colectării căldurii.

Exista mai multe tipuri funcţionale de pompe de căldură, alegerea acestora făcându-se în funcţie de locul din care se recuperează căldura - din pământ, din aer sau din apă. Cele mai simple sisteme sunt cele care folosesc căldura apei dintr-un puţ, un lac sau o apă subterană cu un debit suficient.

Sistemul cel mai raspandit pentru conditiile climatice din Romania este cel care utilizează căldura din pământ, folosind conducte de polietilenă aşezate într-un circuit închis, în bucle orizontale îngropate la o adâncime de 1,5 – 2 metri în pământ (ex. fotografia alăturată).

Pompele de caldură sunt total nepoluante (verzi). Ele folosesc doar energie electrica, nu ard niciun combustibil şi nu produc reziduuri de niciun fel. Independenţa energetică aproape totală faţă de diverşi furnizori poate fi de multe ori factorul hotărâtor în alegerea sistemului de încălzire.

Şi acum, câteva întrebări, “temă de casă” până săptămâna viitoare: Se poate instala o pompa de căldură adiţional la sistemul de încălzire existent ? Cât de sigure în functionare sunt pompele de căldură ? Se degradează grădina din cauza instalării conductelor ? Dacă există un lac în apropiere, s-ar putea folosi pentru aşezarea conductei pe fundul acestuia ?

Aşteptăm răspunsuri şi comentarii on-line (“Publică un comentariu”) sau pe adresa de e-mail: [email protected]. Premiile pentru cei care răspund provocării lansate de noi vor fi oferite în data de 26 noiembrie, la sediul redacţiei “Răsunetul” din Bistriţa, str. Bistricioarei, nr 6.

Material realizat de Cristian Ţetcu, Centrul Regional Transilvania pentru Energie Alternativă – “SOLAR PARK TECHNOLOGY”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5