“Agent 00EC0”: Biomasa solidă, peleţii – căldura viitorului

Lemnul - cel mai vechi combustibil din istoria omenirii – fiind o sursă regenerativă, prezintă un avantaj major asupra altor combustibili convenţionali (gaz metan, păcură, cărbune, etc). Dar, folosirea lemnului brut ca lemn de foc (buşteni) reprezintă cea mai ineficientă modalitate de încălzire şi producere de apă caldă menajeră. În schimb, biomasa solidă - în stadiul primar (tocătura) sau prelucrat (peleţi, brichete) - rezultată în urma proceselor de igienizare sau exploatare a fondului forestier precum şi a proceselor industriale de prelucrare a lemnului, răspunde noilor cerinţe de utilizare a energiei „verzi” regenerative. Acest nou combustibil (tocătura şi peleţii) reprezintă alternativa de încalzire domestică şi industrială cea mai curată pentru mediul înconjurator iar în condiţiile alinierii preţurilor combustibililor clasici la preţurile europene, devine treptat şi în România alternativa cea mai economică. În combinaţie cu panourile solare ar putea deveni combustibilul viitorului.

În judeţul nostru există o importantă cantitate de biomasă solidă, dar insuficienta informare şi preocupare a cetăţenilor, precum şi a instituţiilor şi firmelor private conduce azi la risipirea unui potenţial considerabil de biomasă. Folosirea unor tehnologii de ardere învechite, neperformante şi poluante, a unor modalităţi de înlaturare a resturilor lemnoase necorespunzătoare, uneori chiar ilegale, conduc la investiţii neprofitabile şi pierderi financiare atât la nivelul populaţiei cât şi al instituţiilor administraţiei locale.

„Vestea bună” este că achiziţionarea centralelor termice pe peleţi este susţinută prin programul „Casa verde” atât pentru persoane fizice cât şi pentru unităţi administrativ teritoriale, locaşuri de cult şi clădiri publice, cu sume nerambursabile începand de la 6.000 lei şi până la 4.000.000 lei, având ca scop reducerea poluării şi valorificarea eficientă a energie regenerabile oferite de biomasa solidă.

Şi acum, răspunsurile la întrebările, “temă de casă” de săptămâna trecută: “Da, se poate instala o pompă de căldură adiţional la sistemul de încălzire existent, având avantajul că centrala existentă trebuie să asigure doar suplimentarea căldurii asigurate de pompa de căldura în perioadele foarte reci”; “Pompele de căldură sunt foarte sigure în funcţionare, deoarece nu folosesc nici gaze, nici alţi combustibili care riscă să se aprindă sau să pătrundă în casă sau în mediu, ocupă spaţiu redus, nu au nevoie de horn şi funcţionează fără să producă zgomot!”; “Grădina nu se degradează din cauza instalării conductelor, deoarece acestea sunt îngropate la o adâncime suficientă pentru a nu afecta rădăcinile vegetaţiei”; “Da, dacă există un lac în apropiere, s-ar putea folosi pentru aşezarea conductei pe fundul acestuia, cu condişia ca lacul să fie suficient de mare şi de adânc (minim 1,8 metri).

Aşteptăm comentarii on-line (“Publică un comentariu”) sau pe adresa de e-mail: [email protected]. Premiile pentru cei care răspund provocării lansate de noi vor fi oferite în data de 26 noiembrie, la sediul redacţiei “Răsunetul” din Bistriţa, str. Bistricioarei, nr 6.

Material realizat de Cristian Ţetcu, Centrul Regional Transilvania pentru Energie Alternativă – “SOLAR PARK TECHNOLOGY”

“Agent 00EC0” este un proiect în domeniul protecţiei mediului derulat de Asociaţia Ascendent cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5