Fabrica Star Gate din Ilva Mică şi-a deschis porţile! Investiţii în unitatea de prelucrare a fagului, răşinoaselor şi peleţi! Povestea dăinuie din 1864!

Un eveniment special pentru fabrica SC Star Gate SRL din Ilva Mică s-a derulat la finele săptămânii trecute, și anume Ziua Porților Deschise, pornind de la principiul că biomasa reprezintă energie alternativă și sustenabilă prezent și viitor. Încă din anul 1864, fabrica își menține același domeniu de activitate, reușind sa răzbească, să treacă prin foarte multe schimbări de-a lungul timpului, războaie, dezastre, și să ajungă până în ziua de azi cea mai modernă investiție.
"Ziua “Porților Deschise” și-a propus să sublinieze importanța antreprenoriatului în dezvoltarea economică și locală, luând drept exemplu fabrica SC Star Gate SRL având ca si activități prelucrarea fagului, producerea de peleți și energie din biomasă, case din lemn de tip Blockhouse, toate atingând anumite standarde de modernizare; susținerea comunităților locale; promovarea soluțiilor energetice, reducerea costurilor, securitate energetică. Suntem bucuroși de faptul că am reușit să susținem acest eveniment alături de Asociația Industriei Lemn-Prolem și Asfor, în cadrul căruia suntem membri, să susținem un dialog alături de factorii de decizie cât și construirea unei baze de relaționare locală", a transmis compania pe pagina de facebook.
Printre invitaţii companiei, au fost preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor - Daniel Suciu, deputatul Robert Sighiartău, managerul SCJU Bistriţa - ec, Gabriel Lazany, primari din judeţul nostru, oameni de afaceri, angajaţi, membri ai comunităţii.
"Fabrica de cherestea cu o istorie de 159 ani de la Ilva Mică - Star Gate - se redeschide. Felicitări, Traian Larionesi, pentru toată munca d-voastră și pentru că reușiți să inovaţi prin viziune, transformând rebuturile în energie. Utilizarea resurselor regenerabile în producerea energiei este una dintre cele mai inovative soluţii energetice prin care se reduc costurile, scad cantităţi importante de carbonaţi și se asigură securitatea energetică", a declarat preşedintele Emil Radu Moldovan.

***
Astăzi, fabrica din Ilva Mică este una dintre cele mai cunoscute din țară și realizează prelucrare primară a fagului, a rășinoaselor, mobilă și, mai nou, peleți.
Investițiile cele mai recente includ:
- o linie de sortare cherestea de fag, de 100 m lungime, cu 45 de boxe.
- un decojitor nou pentru buștean de fag.
- o centrală pe biomasă, care funcționează preponderent cu coajă, capacitate de 6 MWh apă supraîncălzită.
- investiții în capacități noi de uscare, care au ridicat capacitatea de uscare la 1.000 m3/șarjă.
După realizarea prelucrării primare a fagului, rasinoaselor și a mobilierului, a fost deschisă o unitate de producție a peleților. Noua linie pentru producția de peleți este o tehnologie complet automatizată și performantă ce produce 50 de tone de peleți pe zi. Toate resturile de biomasă ce rezultă în urma prelucrării lemnului este acum valorificată, iar ceea ce reprezintă un deșeu acuma este folosit drept sursă de căldură.
Peleții ca și combustibili:
- reprezintă o sursă ecologică și curată de energie durabilă
- sursa ideală pentru încălzire
- biologic 100% presat
- sunt un produs eficient ușor de manevrat, transportat și depozitat
- au o putere calorică și densitate mai mare, costuri relativ scăzute, devenind treptat un înlocuitor viabil pentru ceilalți combustibili convenționali.

Comentarii

21/06/23 10:21
Olimpiu Dan

Vârsta fabricii este de: 2023 - 1864 = 159ani.

21/06/23 10:23
Olimpiu Dan

Vârsta fabricii este de: 2023 - 1864 = 159ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5