Anul Dante. Doi reputaţi intelectuali, la Bistriţa: Ovidiu Pecican şi Alexandru Laszlo

Centrul Cultural Municipal Bistriţa a fost gazda a doi scriitori reprezentativi – prof. univ. dr. Ovidiu Pecican şi prof. dr. Alexandru Laszlo, anând în centru lansarea, la Bistriţa, a trilogiei „Lectura lui Dante”, la care criticul Laszlo Alexandru a muncit vreme de mai mulţi ani.
Evenimentul a fost moderat de managerul instituţiei, dr. Gavril Ţărmure, care a declarat: „Găzduim astăzi pe doi dintre cei mai reputaţi intelectuali din Transilvania, scriitori de faimă în lumea culturală românească, doctori în ştiinţele pe care le slujesc, Laszlo Alexandru având un doctorat despre reputatul Nicolae Manolescu, iar Ovidiu Pecican este doctor în istorie, având un doctorat despre Bogdan Petriceicu Haşdeu”.
Invitaţia la Bistriţa a fost făcută prin intermediul lui Marcel Seserman care, de-a lungul timpului a avut proiecte comune cu cei doi scriitori, cu Editura Pergamon. În discursul său, a vorbit despre munca pe care a depus-o, timp de zece ani Laszlo Alexandru şi care, iată, la 700 de ani de la moartea lui Dante, ne oferă o primă viziune completă asupra operei acestuia, comparând toate ediţiile de până acum, aducând scrierea în actualitate şi explicând fiecare detaliu: „Cultura română recunoaşte valorile, iată, colegul nostru a primit pentru această triadă, care a apărut la Chişinău, primind premiul Uniunii Scriitorilor din România. Este o recunoaştere destul de dificil de obţinut. Este o recunoaștere destul de dificil de obținut. Instituția nu este foarte generoasă cu premiile. Este un culoar destul de îngust prin care treci, deci este o performanță. Și revista Observatorul Cultural l-a nominalizat pe Alexandru Laszlo printre autorii celor mai bune volume ale anului 2020. Este colosal. Este un dar inestimabil… Sunt lucruri realmente fabuloase. Nu avem încă distanța să le prețuim așa cum ar trebui. Prea curând nu vor mai apărea cărți de o asemenea anvergură. Meritoriu în această lucrare este și faptul că ni se oferă o impresionantă incursiune printre comentatorii poemului lui Dante, începând chiar cu Boccaccio. Ai nevoie în primul rând de virtuți ardelenești: de încăpățânare și răbdare. Fără astea nu reușești. Dar ca să le poți vădi trebuie să cunoști limba izvoarelor. Triada va aduce gloriei ediţiei şi savanteriei româneşti, dar a artei, pentru că, să traduci Dante, din nou, nu este un lucru uşor, dar este şi o treabă artistică. E un efort de creaţie şi de inventivitate absolut remarcabile şi redutabil substanţial. Laszlo Alexandru traduce vers cu vers, terţină cu terţină, Comedia Divină a lui Dante şi face un discurs enorm, o vizită prin toată bibliografia solidă a dantologiei şi selectează cele mai relevante comentarii la fiecare vers”.
O încântătoare conferinţă despre Dante a susţinut Laszlo Alexandru la Bistriţa: „Pe piaţă nu se găsesc decât ediţii din Divina Comedie, doar cu versurile şi atunci nu eşti ajutat să-l înţelegi pe Dante, să-i cunoşti sensurile operei. Nu ne ajută să-l citim pentru că nu-l pricepem. Numai cu versurile nu faci nimic, italienii însuşi nu fac nimic cu versurile. E nevoie de intermediere care, în cultura românească, nu a existat la fel cum am gândit-o eu. Genul de abordare prin intermediere şi coborâre a textului, dar păstrarea valenţelor filozofice, teologice, istorice, cu explicarea pe înţelesul tuturor nu exista la noi. Ţinta mea e cititorul, nu neapărat Dante. Sunt intermediarul între cei doi. Altfel, luam o terţină cu legătură de sens, dau exemplu în italiană, după care traducerea în română, ţinând cont de sens şi am dus lămuriri legate de acele versuri, cu citate din interpretările de până acum, dar şi cu propria viziune. De 25 de ani încoace, Dante pentru elevii mei a fost un fel de unchi mai mare care le deschide ochii către ce va urma… Care le oferă sfaturi de viață foarte prețioase…
Să fii trădat, să fii iubit, să simți gustul dulce al recompensei – acestea sunt toate senzații și sentimente cu care ne confruntăm și astăzi”.
În cadrul lansării a fost prezentată şi revista „Avaton”, din a cărui colectiv de redacţie face parte şi Gavril Ţărmure şi, de asemenea, a fost anunţat faptul că Ovidiu Pecican este noul director al revistei Steaua.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe de către Laszlo Alexandru.
Pe tot parcursul anului 2021, declarat Anul Dante, se celebrează 700 de ani de la moartea lui Dante.
https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/videos/4006402772789695

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5