Anul memorial „Ioan Căianu”. Parteneriate între bibliotecile judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud şi „Kajoni Janos” Miercurea Ciuc pentru cinstirea marelui compozitor, istoric, arhitect şi tipograf

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud , în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Kajoni Janos” Miercurea Ciuc, a organizat o serie de evenimente dedicate anului memorial „Ioan Căianu”. Primele dintre acestea au avut loc la sediul Bibliotecii din Miercurea Ciuc unde s-a derulat o reuniune profesională pentru bibliotecari, în prezenţa bibliotecarilor celor două instituţii partenere. Delegaţia de la Bistriţa a fost condus de managerul instituţiei, scriitorul Ioan Pintea.
În cadrul evenimentului au avut loc şi dezbateri despre viaţa şi opera lui Ioan Căianu şi a fost audiată conferinţa prof. Nicolae Bucur, despre înalta personalitate a muzicii şi s-a făcut referire la romanul lui Mihail Diaconescu – „Marele cântec”, dedicat lui Ioan Căianu.
Evenimentele au continuat cu o a doua etapă la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, gazdele având bucuria de a primi pe colegii bibliotecari de la Miercurea Ciuc. Pe lângă o dezbatere amplă despre viaţa şi opera lui Ioan Căianu, a fost prezentat şi un film documentar cu imagini care au fost surprinse inclusiv în comuna natală – Căianu Mic.
Jocurile şi concursurile online pentru elevi, pornind de la biografia lui Ioan Căianu, au fost destinate elevilor din judeţul nostru care şi-au dovedit abilitatea şi, în acelaşi timp, au fost răsplătiţi cu premii pe măsură.
Biblioteca Judeţeană a făcut şi o donaţie de carte din proiectele editoriale ale instituţiei pentru colegii din Miercurea Ciuc. Cu această ocazie, au fost tipărite şi o serie de materiale dedicate anului memorial Ioan Căianu.
Eruditul călugăr franciscan este cunoscut în istoria culturii ca organist, constructor de orgi, antologator de muzică, compozitor, istoric, arhitect, tipograf şi botanist. Diversitatea şi amploarea activităţii, caracterul umanist şi adevărata valoare a operei l-au consacrat în rândul personalităţilor simbol din Transilvania. S-a născut în 1629 sau 1630 într-o familie românească ortodoxă, locul naşterii fiind Căianu Mic (jud. Bistriţa-Năsăud). „Legătura de familie cu Căianu mic este certă, atât din numele său, cât şi din particula nobiliară <> (de Căianu Mic), care apare în dreptul numelui său, pe fila de titlu a lucrării Hortulus Devotionis (1669), scrisă chiar de el, dar şi într-un registru al franciscanilor de la 1648, fragment publicat de Marţian Negrea.
Potrivit acestui registru, părinţii lui Caioni erau „schismatici”, adică ortodocşi.” (Bogdan Stanciu, în Revista „Sinteza”). Dintre variantele numelui său, în epocă s-a folosit forma latinizată Joannes Kajoni, în vreme ce versiunea Caioni este cea mai răspândită astăzi între cercetătorii străini. în România şi Ungaria se folosesc variantele reconstituite la nivelul limbii actuale: Ioan Căianu, sau Caioni, respectiv Kajoni Janos. A intrat în ordinul franciscanilor la Şumuleu Ciuc în 1648. În anul 1655 a fost hirotonisit la Trnava (Slovacia). Activitatea sa este strâns legată de Şumuleu Ciuc, unde a fost organist între anii 1652-1657. Lucrările de construcţie a mănăstirilor franciscane din Călugăreni şi Lăzarea au fost conduse de el, a construit orgi la Şumuleu Ciuc, Călugăreni, Odorheiu-Secuiesc şi Lăzarea. Între 1675-1678 a fost custodele provinciei franciscane din Transilvania, din 1677 a fost numit vicar al episcopiei din Transilvania. în 1676 la Şumuleu Ciuc a întemeiat prima tipografie din Ţinutul Secuiesc. Culegerea muzicală religioasă Cantionale Catholicum, redactată de Kajoni, este prima carte tipărită aici. Între anii 1681-1684 a fost guardianul mănăstirii din Şumuleu Ciuc, în această calitate contribuind la reînnoirea bisericii şi mănăstirii. A murit la 25 aprilie 1687 la Lăzarea. Literatura de specialitate ţine în evidenţă peste douăzeci de titluri din operele sale tipărite sau păstrate în manuscrise. Culegerea muzicală Codex Caioni, care îi poartă numele, constituie o valoare deosebită pentru istoria muzicii transilvănene din secolul al XVII-lea.
Acest parteneriat va continua - când vremurile vor reveni la normal - şi cu schimburi de experienţă între elevii din cele două judeţe pentru a cunoaşte mai bine locurile în care s-a născut, a trăit şi a creat Ioan Căianu.
Evenimentul are loc în anul în care Biblioteca Judeţeană aniversează şapte decenii în slujba cititorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5