Apărând patria

Noul volum al scriitoarei Marilena Toxin, „Biografie indiscretă”, Ed. Asachi Piatra Neamţ, înfăţişează poveşti inedite aflate sub semnul luptei pentru apărarea patriei. Autoarea readuce în atenţia cititorilor poveşti inedite care nu fac altceva decât să reabiliteze sutele de vieţi pierdute ori distruse în perioada războiului, dar şi în cea comunistă. În centru se află un erou care a luptat pe frontul de vest, slujind ţara, în cadrul Armatei Române, timp de 21 ani. Volumul, structurat pe VI capitole, începe cu descrierea oamenilor care locuiesc într-un colţ de rai, la Arşiţa. O atmosferă specifică satului românesc, în care Mihai încerca să-şi îngrijească gospodăria aşa cum îi stă bine unui ţăran adevărat. Fiica cea mare, Paraschiva, ajunge să înveţe germana de la mama învăţătorului din sat. Se îndrăgosteşte de un căpitan neamţ, în timpul primului război mondial, însă acesta va sfârşi pe front, scrisoarea ce-i va parveni cu anunţul cutremurător fiind decisivă pentru ca Paraschiva să accepte căsătoria cu Mihai. Va naşte o fetiţă, pe nume minuţa, concepută în perioada în care era cu căpitanul neamţ, însă copilul va primi dragoste din partea familiei, la fel ca Petre, copilul soţului, adus de la Bucureşti de o doamnă cu care Mihai s-a încurcat la un moment dat. Începe al Doilea Război Mondial, cu tragediile lui. Minuţa se îndrăgosteşte în această perioadă de Gogu, care îi va trimite cele mai frumoase şi sfâşietoare scrisori de dragoste de pe front.

Din nou o poveste ciudată, pentru că Gogu a mai fost căsătorit cinci ani cu Catinca, însă dragostea pentru Minuţa îşi va spune cuvântul. De altfel, Gogu este eroul principal al acestei cărţi, scrisorile lui, dar şi cele ale Minuţei conturând o poveste de pe front, respectiv, de acasă, în care tragediile îşi au locul bine impregnat, iar povestea de dragoste este cu atât mai puternică cu cât distanţa dintre cei doi este mai mare, copilul Ţucu va fi liantul care uneşte pe cei doi. Întâlnirea familiei după ani de zile, în care speranţele au ajuns uneori la limită, este cu totul specială, însă soarta face ca eroul nostru, neacceptând regimul comunist, intră în conflict cu autorităţile, fiind arestat şi trimis la muncă silnică, la canal. Însă povestea noastră se încheie frumos, eroii acesteia găsindu-şi, până la urmă, liniştea alături de copii.

Scrisă în stilul tradiţionalist, fiind însoţită de pozele personajelor, cartea, trecută prin filtrul scriitorului, poate fi considerată o monografie de familie, dar şi un reper pentru viaţa celor care au trecut prin război. „Biografie indiscretă” este un nou pas în cercetarea vieţii înaintaşilor noştri. Poate, o astfel de poveste au avut mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri. Marilena Toxin are meritul de a prezenta în faţa noastră una dintre aceste poveşti care, astfel, va rămâne peste timp ca un etalon al eroilor noştri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5