Apele Române: Primăriile, responsabile de igienizarea cursurilor de apă!
În mediul online au apărut, în data de 30 noiembrie 2020, câteva imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, pe raza comunei Rodna din județul Bistrița-Năsăud. Referitor la declarația domnului primar “Apele Române ar sări pe noi cu amenzi, dacă ne-am apuca de curățat Someșul acum […]” aducem următoarele precizări:
Reamintim faptul că înlăturarea deșeurilor de pe malurile și din cursurile de apă este responsabilitatea primăriilor.
Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:
“Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure, în condiţiile legii:
[....]c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.”
Domnul primar confundă lucrările realizate pe ape sau care au legătură cu apele, pentru care este nevoie de acte de reglementare emise de către instituția noastră, cu aceste activități de igienizare, pe care primăriile au obligația să le desfășoare ori de câte ori este necesar. Nici intervențiile punctuale în albie cu utilaje pentru degajarea secțiunii de scurgere a apei de deșeuri nu necesită act de reglementare în domeniul gospodăririi apelor.
În decursul acestui an, Primăria comunei Rodna a fost sancționată contravențional cu amendă, în valoare de 35.000 de lei, pentru realizarea unor lucrări fără a deține act de reglementare în domeniul apelor. Totodată, este pe rol o plângere penală pentru aceleași încălcări ale Legii apelor.
Inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au constatat, ca urmare a unor sesizări, că Primăria comunei Rodna a continuat lucrările de extindere a sistemului de alimentare cu apă și a rețelei de apă uzată, în condițiile în care termenul prevăzut prin avizul de gospodărire a apelor emis de către instituția noastră expirase.
În perioada derulării controalelor, lucrările de înființare a unei rețele de apă potabilă pentru localitățile Valea Vinului și Rodna, cu captare din râul Roșu, în amonte de Valea Vinului, erau în derulare, iar pe tronsonul de-a lungul cursului de apă Izvorul Băilor conductele de apă și apă uzată erau deja amplasate, pe cea mai mare parte a traseului.
Reiterăm faptul că orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră.
Documentațiile care însoțesc cererile și stau la baza emiterii acestor acte de reglementare se pot transmite prin e-mail, la adresa [email protected] și prin curierat/poștă sau depuse la sediul ABA Someș-Tisa, situat în Cluj-Napoca, strada Vânătorului nr.17, cod poștal 400213, județul Cluj.
Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa
Citiţi şi:
- Încă două amenzi de câte 75.000 lei la balastierele din județul Bistrița-Năsăud
- Apele Române: Primăriile sunt responsabile de igienizarea cursurilor de apă
- Ziua Mondială a Apei, marcată în ședința Comitetului de Bazin Someș-Tisa
- Apele Române: Prezența gunoaielor în cursurile de apă este efectul comportamentului semenilor noștri!
- Amenzi de 475.000 de lei și dosare penale pentru balastiere, în urma controalelor făcute de inspectorii ABA Someş-Tisa
Adaugă comentariu nou