Aproximativ 60 de părinţi din Nepos protestează la Prefectură, decişi să nu-şi mai trimită copiii la şcoală. Şcoala rămâne fără personalitate juridică
Aproximativ 60 de persoane din localitatea Nepos au protestat la Prefectură, asta pentru că Şcoala Gimnazială „Gavril Istrate” urmează să-şi piardă personalitatea juridică din anul şcolar 20017-2018, ca urmare a faptului că nu mai are cel puţin 300 de elevi înscrişi în sistemul informatic, în baza codului numeric personal.
Un grup de protestatari a fost primit de către subprefectul Terente Ciui, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, inspectorul şcolar Gavril Câmpan, dar şi de specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. La discuţii a ajuns şi primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan, dar şi directorul şcolii (n.n. – cel puţin până la data de 1 septembrie) Rodica Petri.
Timp de aproape o oră, părinţii nemulţumiţi au solicitat explicaţii cu privire la statutul de personalitate juridică al şcolii Nepos, invocând Legea 1/2011 actualizată a Educaţiei Naţionale, care prevede că în calcul pot fi luaţi pe lângă elevi şi preşcolari şi antepreşcolarii, adică copiii cu vârsta sub 3 ani. De cealaltă parte, inspectorul şcolar general Camelia Tabără a menţionat că antepreşcolarii, în fapt copiii care frecventează creşe, nu sunt finanţaţi prin Legea Educaţiei Naţionale, creşele fiind în coordonarea şi subordonarea primăriilor.
De asemenea, părinţii au precizat că în lipsa statutului de personalitate juridică, şcoala nu va mai avea director, contabil, că vor fi nevoiţi să străbată 5 km pentru o adeverinţă. Normal, în discuţie a intervenit şi mândria locală, părinţii nefiind de acord ca din 15 septembrie 2017, pe carnetul elevului să apară scris „Feldru”.
Finalmente, părinţii s-au arătat nemulţumiţi de modul de soluţionare a problemei, anunţând că vor merge mai departe, foarte probabil către Ministerul Educaţiei Naţionale.
„Vom merge la un avocat, la un jurist, să vedem legea mai clar şi să vedem ce putem face. Părinţii au hotărât să nu-i mai lase pe copii la şcoală. Sunt copiii noştri, avem dreptul asupra lor, asupra educaţiei lor şi noi trebuie să ne susţinem drepturile noastre aşa cum ministerul sau inspectoratul îşi susţin dreptul lor. Protestul o să continuie până când se rezolvă”, a declarat unul dintre părinţi.
De altfel, subprefectul Terente Ciui le-a solicitat o adresă oficială pe care să o transmită ministerului de resort, ţinându-se cont şi de faptul că Nepos este o comunitate mare, peste nivelul multor comune din judeţul nostru.
Citiţi şi:
- Subprefectul Terente Ciui pe tema şcolii din Nepos: Sper ca lucrurile să se dezamorseze
- Nepos. Elevii nu s-au prezentat la şcoală, profesorii au notat absenţele în catalog
- Părinţii din Nepos au înaintat o petiţie către Instituţia Prefectului
- Nepos. Şcoala cu un singur elev!
- Inspector şcolar general Camelia Tabără: Copiii rămân la Nepos, dar şcolile cu mai puţin de 300 de copii îşi pierd personalitatea juridică
Adaugă comentariu nou