ARENDAREA TERENURILOR SI-A CELORLALTE MIJLOACE DE PRODUCTIE AGRICOLA, IN TEMEIUL LEGAL AL NOULUI COD CIVIL –I--

Unul dintre efectele nedorite si mai putin benefice ale aplicarii Legilor fondului funciar este si acela ca, poate prea multi dintre actualii proprietari de terenuri sunt oameni batrani,uneori cu-n nivel de instruire relativ limitat, care-n prea dese cazuri isi inchipuie ca arendasii sunt asemenea lor, adica oameni cinstiti si cu frica de Dumnezeu.
Pe de alta parte, uniii dintre acei putini intreprinzatori rurali care si-au asumat riscul de-a cultiva teren agricol luat in arenda, sunt in anii agricoli rai-( anul 2012 e din plin un asemnea an)-, condamnati la a lucra-n pierdere ori chiar la falimentul economic al exploatatiilor lor.
Mai ales pentru arendatorii proprietari de pamant, dar si pentru arendasii onesti , este bine sa fie cunoscute cat mai in detaliu,si mai ales aplicate reglementarile lagale in materie de arendare.Asta-i poate feri si pe unii si pe ceilalti de surprise nedorite ,de eventuale litigii.Iar un proces evitat e un proces castigat.
Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil,la 1 octombrie 2011 , a fost abrogata, Legea Arendarii nr. 16/ 1994.
Noul regim juridic al arendarii ,este prevazut in cea de-a treia sectiune a Noului Cod Civil, intitulata :”Reguli Particulare in materia arendarii”in cuprinsul a 14 articole care la o prima lectura , par a avea un continut clar si fara dubii, incepand cu Art.nr. 1836, care defineste bunurile ce pot fi arendate si finalizand cu Art nr 1850, care stipuleaza incetarea contractului de arenda prin decesul, incapacitatea ori falimentul arendasului.
Distinsa Prof. Dr. Turianu Cristina, al carui discipol am avut onoarea
de-a fi ca student al unei modeste facultati de drept, ne explica in curs faptul ca,-citez din memorie-, “ ….orice act normativ cu putere de Lege, fiind un organism viu,trebuie sa fie o expresie a interdependentei, interactiunii si legaturii dintre fenomenele reale din activitatea economica si implicit din viata de fiecare zi,care sa reglementeze juridic respectivul fenomen, exprimand esenta lui.”—citat inchis.
Analizand cu experienta a vreo patru decenii de existenta castigata exclusiv din activitate profesionala in agricultura , experienta dublata apoi mai in anii din urma de o modesta pregatire in domeniul juridic, le sugerez si totodata-i provoc pe aceia dintre distinsii cititori ai ziarului care au timp si curiozitate sa lectureze mai intai direct de la sursa cele 14 articole –( Art. Nr.1836 la 1850)- din Noul Cod Civil, dupa care sa se transpuna mental fiecare dintre cititori atat in postura arendatorului –(proprietarului)- care-si da terenul in arenda, cat si-n postura arendasului, care ia in arenda si cultiva –(lucreaza )- respectivul teren.Si sa traga fiecare concluziile din prisma punctului sau personal de vedere .
Asta deoarece , o regula elementara pe care-am invatat-o inca din liceu de la distinsul meu prof. Tompa Ionel spune ca, : Nu poti aprecia, comenta si eventual combate ,ceea ce nu cunosti”.
Adresez aceasta sugestie cititorilor intrucat in cateva dintre numerele ce vor urma ale ziarului , voi incerca sa navighez faptic si juridic printre alineatele si paragrafele sus-amintitelor articole din Noul Cod Civil, prezentand exemple si scenarii complete referitoare la fenomene reale si foarte concrete care ar putea aparea in relatiile de facto si de jure , dintre arendatorul proprietar de pamant si arendas.

Cu cea mai distinsa consideratie pt. toti cititorii
Ing. Zootehnist si Licentiat in Drept Andron Traian Ioan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5