Padurile si pasunile composesorale, in lumina prevederilor Noului Cod Civil

Reiau si continui prin prezentul articol mai vechiul si bunul obicei al redactiei ziarului “Rasunetul”,de-asi incunostiinta cititorii despre prevederi din noile Legi aparute care vor urma sa intre-n vigoare intr-un viitor cert si nu prea indepartat , Legi care prin spectrul larg al categoriilor de cetateni carora li se adreseaza vor avea un impact major asupra economiei romanesti.

Astfel, Noul Cod Civil ,adoptat prin Legea nr. 247 din 17.07.2009,Cod ce va deveni aplicabil de la 24 iulie 2010, cuprinde in Capitolul IV , prevederi interesante,care vor aduce multe aspecte oarecum noi in ceea ce priveste conceptul de Proprietate Comuna,aspecte care vor contribui—(intre altele)-- si la lamurirea regimului juridic si de exploatare al pasunilor si padurilor composesorale.

Pentru ca insasi notiunea de ‘ COMPOSESORAT” sa fie cat mai corect si mai deplin inteleasa de un numar cat mai mare de cititori,in acest articol ma voi opri cu predilectie la scurte notiuni definitorii si de istorie ale acestor categorii de terenuri , urmand ca in numerele urmatoare sa continui cu popularizarea propriu-zisa a prevederilor din Noul Cod Civil.

Astfel,padurile si pasunile urbariale si mai apoi composesoratele au fost legiferate imediat dupa desfasurarea in Transilvania a revolutiei de la 1848, cand puterea politica a epocii i - a obligat prin Lege pe grofii si baronii de atunci,sa “desfaca”o portiune din pasunile si padurile pe care le aveau,spre a le ceda fostilor iobagi,care erau siliti prin Legea vremii sa le foloseasca in comun. Pentru ca fostii iobagi sa nu uite peste generatii ca acele terenuri provenisera candva dintr-ale grofilor,li s-a dat denumirea de urbariale, nume derivat din cuvantul latin urbarium, care denumea documentul prin care se “stabileau raporturile dintre grof si taranul iobag”.Inca de pe la anul 1500,listele cu identificarea si descrierea averilor imobiliare ale nobililor erau denumite “urbare”

.Drepturile iobagilor au fost legiferate detul de tarziu ,printr-o lege silvo-pastorala adoptata in 1871,care stipula dreptul de proprietate asupra terenurilor dobandite pe cale de “segregare urbariala”,precum si faptul ca acestea urmeaza a fi inscrise in cartile funciare drept “comunitate de proprietate”.In temeiul acelei Legi,fiecare fost iobag detinea o portiune strict delimitata , mai mare sau mai mica ca suprafata functie de cati bani putuse plati grofului in momentul cumpararii, portiune pe care o putea ingriji prin lucrarile silvo-culturale specifice,dar pe care n-o putea exploata decat cu aprobarea comitetelor de conducere a asociatiilor sau composesoratelor urbariale.

Ulterior prin “ Regulamentul de aplicare al Legii pentru Reforma Agrara din Transilvania,Banat,Crisana si Maramures din 12 iulie 1923,se dau urmatoare le definitii:

“Urbariale sunt: pasunile,fanetele si padurile fostilor iobagi,ori ale succesorilor lor de drept recunoscute ca atare” In ceea ce priveste composesoratele in textul aceluiasi regulament scria :Legea intelege sub denumirea de composesorate ,pasunile,fanetele si padurile,cari apartin mai multror proprietari si sunt folosite in comun,oricare ar fi provenienta lor—( primite gratuit ori prin rascumparare)—oricum ar fi azi- (in 1923)-administrate si pe orice nume ar fi trecute in cartile funciare.

Dupa acest telegrafic periplu istoric sa revenim la Legea actuala.Astfel Art. 632-(1) din Noul Cod Civil prevede ca: “Formele proprietatii comune sunt urmatoarele: a) proprietatea pe cote –parti (coproprietatea)-si b)proprietatea in devalmasie (devalmasia). ( 2 ) Coproprietatea poate fi obisnuita sau fortata (3 ) Coproprietatea fortata nu poate inceta prin partaj judiciar.

Aici se impune sa facem trimitere la prevederile Art . nr. 28 alineatele (6), (7), si (8) din Legea nr 1 din 11 ianuarie 2000—Legea Fondului Funciar--,care prevad ca: “Membrii formelor asociative aflati in devalmasie sau indiviziune nu pot instraina propriile cote-parti unor persoane din afara acestora,” Deci un membru intr-un composesorat nu-si poate vinde partea decat unui alt membru din acelasi composesorat.Apoi tot in acelasi articol de Lege scrie ca”Terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrainate in nici un mod,in intregime sau in parte”.Deci aviz proprietarilor de turme de oi care-si mai inchipuie ca ,fara a fi membrii in asemenera composesorate pot cumpara “pe doi lei” terenurile respective.

Acelasi Art nr. 28 din Legea nr. 1/2000,prevede si ca:’In cazul dizolvarii formelor asociative,proprietatea indiviza a acestora va trece in proprietatea publica a consiliilor locale in raza carora se afla terenurile respective.”.Aviz primarilor si membrilor din consiliile locale.

Din lipsa de spatiu intrerup acum temporar sirul explicarii acestor aspecte de mare interes pentru toti membrii composesoratelor cat si pt. cei interesati de-a inchiria ori concesiona terenuri composesorale,cu promisiunea de-a continua –cu amabilitatea conducerii redactiei—intr-un numar viitor.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului.

Inginer zootehnist si licentiat in Drept

Andron Traian Ioan

Comentarii

15/02/12 16:14
ds

DOMNULE ANDRON TRAIAN IOAN VA ROG SA MA CONTACTATI LA NR. DE TEL 0745826236 SANT MEMBRU IN COMPOSESORAT SI SANT PUS IN SITUATIA IN CARE DUPA CE M AM LUPTAT IN JUSTITIE 11 ANI PENTRU RETROCEDAREA PADURII SI PASUNII SA VAD ACUM LA SFARSIT CUM PIERD CEEA CE AM CASTIGAT.AS DORII SA VA INTREB CE LEGE SE APLICA PENTRU MODIFICARE ACTE CONSTITUTIVE -L1/2000 SAU OG26/2000

06/02/12 08:17
Iary

La composesoratul Iary acest fin di jud.hd com.salasul de sus. sat Zavoi. membri coposesoratului pur si simplu au luat composesoratul cu legi facute de ei,si au facut legi cum au vrut ei pt ca sunt un pic mai majoritari ca restul, adica un proprietar cu mai putin de un hectar nici nu a avut dreptul sa voteze,,, (inseamna ca si presedintele tari ca sa fie presedinte tre sa aiba jumatate tara a lui... ) cam asa sau facut legi la composesoratul Iary doar suntem in romania e permis ori ce va multumesc

11/06/10 11:22
VizitaTORN

VENITI SA VEDETI CUM SA PUTUT VINDE PASUNE DIN COMPOSESORAT CATRE PERSOANE DIN AFARA COMPOSESORATULUI SI SA FACUT MEMBRU DUPA UN AN DE ZILE . SE P[OATE CE SPUNE LEGEA 247/2005.SA CUMPARAT LA UN PRET MIC 1200 HA AFACERILE ANFLORESC AN BH.

17/12/09 09:58
Vizitator

articolul este foarte interesant si doresc sa primesc din partea dlui ing.Andron Traian Ioan un material complet despre composesorate

26/03/13 14:01
Dobarcean Maria...

As dori in masura in care este posibil sa iau legatura cu domnul Inginer Andron Traian Ioan, am niste neintelegeri in ceea ce priveste composesoratele! Va multumesc!

13/06/16 19:39
ludusan viorel

buna as dori sa iau legatura cu domnul inginer Andron Ttraian Ioan sunt din jud Alba si vreu citeva lamuriri cu composesoratul din localitate care a fost vindut ilegal de primarul comunei doresc ceva lamuririi pentru recuperarea terenului va multumesc

18/03/17 12:04
Cociş Cornelia

Mulţumiri şi gratitudine ! Să (ne) trăiţi (oamenii ca dumneavoastră, domnule inginer, sunt foarte puţini numericeşte) !

26/03/18 11:02
horvath ioan

sint presedintele unui composesorat si as avea citeva intrebari catre dumneavoasttra recum . Statutele pe baza careia functioneaza composesoratele din rominia sint unice sau difera de la un composesorat la altu si cum sepot modifica? In cazul decesului unui membru cum se face succesiunea pe urmas, Cum se pot include in composesorat noi membrii?

12/06/18 15:56
SERBU ADRIAN

orice vanzare de teren aflat in composesorat unor terte persoane se sanctioneaza cu nulitate absoluta a actului de instrainare de catre o instanta de judecata. In acest caz se obtin si despagubiri.0745-537649

03/12/18 14:04
Eugenia

As dori sa-mi raspundeti la o intrebare: eu si sora mea am mostenit dupa mama 0,5 Ha de padure in composesorat. Cum putem sa beneficiem de pe urma mostenirii? Nu am primit niciodata nici macar o aschie de lemn. Multumesc.

25/03/21 08:05
ORBAN EDIT

Buna ziua! Va rog sa ma îndrumați cum as putea redobândi un drept în composesorat care mi-a fost luat de un alt verișor care a dobândit acest drept fără sa înștiințeze pe nimeni dintre rude care ar fi avut drept de moștenire după bunici. Povestea mea este foarte lunga. Începe de la strabunica mea, care a avut 5 copii, care ar fi trebuit sa fie ei moștenitorii, dar din păcate nu asa s-a întâmplat, ci unul din cei 5 copii a dobândit în mod ilegal acel drpt. In acea perioada când s-a întâmplat acesta președintele composesoratului era primarul actual. Unul dintre verișori a fraudat acest lucru, reușind sa treacă totul pe numele unei alte verișoare, care prin căsătorie își schimbase numele și care locuia la CLUJ și de care după decesul tatălui, care defapt era fratele bunicului meu, noi nu am mai păstrat legatura cu ea și nici prin cap nu ne trecea de ticăloșia pe care o fac. V episoade care a fraudat totul, ridicând banii printr-o imputernicire făcută din partea verișoarei de la CLUJ, de care ea habar nu avea, menționez ca verișoara care a fraudat lucrează la primărie. Între timp s-a schimbat președintele care fiind soțul meu a aflat de ticăloșia făcută, dar nu știam defapt cine este acea persoana, nu cunoșteam după nume, nu ne era cunoscut, nici ceilalți verișori habar nu aveau de ea, pana când eram la o nunta și verișoara mea care lucrează la primărie a pomenit numele nepoatei de la CLuj. Ei și soțul meu de atunci a blocat fondurile, pentru ca verișoara de la primărie sa nu aibă acces la bani, nepoata de la Cluj ne știind de acesta. Și anul trecut m-am trezit cu un telefon din partea băiatului nepoatei de la CLuj ca vrea sa vina după bani. Dupa multe discuții a recunost ca mama lui nici nu stia de acest lucru și ca verișoara de la primărie l-a sunat ca sunt niște bani pe care nu poate sa-i ridice și sa vina pentru a ridica acei bani care s-au strâns de când nu i-au mai fost dați. Sotul meu a refuzat sa-i dea spunând ca nu i se cuvine în totalitate, ca defapt bunicii au fost 5 frații și ca li se cuvine de drept, nepoților acestora, bunicii și părinții nefiind în viață. A cerut ca banii sa fie dați lui, ce nu s-a întâmplat și a amenințat președintele, adică soțul ca vine cu un avocat, ce s-a și întâmplat, avocat care de fapt este și cumatrul primarului, primarul fiind și vecin cu verișoara de la primărie. Avocatul a cerut soțului ca banii sa-i fie transferați verișorul de la CLuj, avocat care s-a deplasat si s-a prezentat soțului fără sa aibă ceva, un act prin care sa dovedească ce ii cere. Asta s-a întâmplat în decembrie anul trecut pentru ca la sfârșitul luni februarie soțul, adică președintele sa fie chemat sa se prezinte la avocat, de data aceasta intervenind și șeful de ocol al comunei, care este fratele primarului. I s-a cerut ca banii sa fie virați într-un cont curent. Banii nu au fost virați și luni, săptămâna acesta șeful de ocol i-a spus soțului sa vireze banii, el fiind sunat, și ca verișorul de CLuj l-a amenințat ca dacă nu face acest lucru vine cu avocatul și ca va ieși urât.
Va rog sa-mi dați un sfat cui ar trebui sa ma adresez și ce ar trebui sa fac pentru ca toți verisorii mei, impreuna cu mine sa putem întra în drepturi care ni se cuvin. Mulțumesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5