Proprietatile funciare composesorale in lumina prevederilor Noului Cod Civil

Odata terminata cu bine pentru democratie lupta politica care s-a dat -metaforic vorbind-“la baioneta-“ pe perioada campaniei electorale si a alegerilor prezidentiale, perioada in care nu prea era spatiu prin ziare ca urmare a cererii de spatiu publicitar din partea partidelor politice, ne putem reantoarce la preocuparile noastre cotidiene . Reluam bunul obicei al redactiei ziarului nostru de-asi incunostinta cititorii, despre prevederile din noile Legi promulgate , Legi ce vor intra in vigoare intr-un viitor cert si relativ apropiat si prin al caror efecte impactul asupra vietii de fiecare zi a multora dintre concetatenii nostrii va fi considerabil.

Astfel este si popularizarea prevederilor din Noul Cod Civil referitoare la aspectele juridice care vor avea o incidenta ridicata in relatiile dintre agricultori intre ei ori dintre agricultori si alte terte persoane fizice sau juridice. Reamintesc cititorilor despre cvasivalabilitatea principiului de drept care se enunta prin adagiul Nemo Censetur Ignorarem Legem, si se traduce pe intelesul tuturor prin aceea ca , nimeni nu poate invoca in fata vreo unei instante de ,ori chiar a unui organ de ancheta, faptul ca a comis abateri de la litera Legii,pe motiv ca n-a cunoscut Legea .

Articolul Nr. 634 din Noul Cod Civil prevede ca: “Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-parti din dreptul d4e proprietate si poate dispune in mod liber de acesta in lipsa de stipulatie contrara’’.Intr-o atare situatie cei care eventual ar prelua prin contract administrarea pasunilor composesorale , fie pentru a le utiliza pentru pasunarea propriilor turme de animale,fie pentru a le subanchiria unor crescatori de animale,trebuie sa fie foarte atenti la prev. Art. nr. 644 alin (1),care prevede ca:” Se poate deroga de la dispozitiile art. 635,636, 641 si art. 642 alin .(1),doar printr-un contract de administrare incheiat cu acordul TUTUROR coproprietarilor.Alineatul (2) din acelasi Art. 644, prevede ca: “In cazul in care ORICARE dintre coproprietari denunta contractul de administrare,acesta isi inceteaza existenta,ramanand aplicabile regulile din prezenta sectiune.

Din cele aratate mai sus, proprietarii de turme de vite sau oi ,trebuie sa inteleaga si sa retina ca la inchirierea pasunilor composesorale,mai ales daca aceasta se face pe o perioada de timp mai mare de trei ani-(vezi Art.nr. 641. Alin (4) din noul Cod Civil, ), trebiue incheiat un contract semnat de catre toti membrii composesoratului, autentificat de un notar si notat in Cartea Funciara-(vezi prev. Art. Nr. 644 alin 3).

Deci , odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, care se va produce incepand cu data de 24 iulie 2010, se cam termina cu aranjamentele oculte si cu tot felul de pseudocontracte lovite de altfel de nulitate absoluta,care se incheie in sceret intre cateva persoane dintre asa-zisele comitete de conducere ale composesoratelor, -( incheiate eventual cu mijlocirea contra-comision a onor primarilor)- si proprietarii unor turme mai mari ori mai mici de animale.Adesea membrii de rand ai composesoratelor habar n-au despre sumele ori despre clauzele cu care s-au inchiriat acele pasuni..Subventia de 50 de Euro care se acorda din banii Comunitatii Europene pentru BUNA INTRETINERE a fiecarui hectar de pasune , a facut ca in conducerea foarte multor composesorate sa se infiltreze cei mai dubiosi bisnitzari din composesoratele ori din localitatzile respective.

Dintotdeauna, “gura satului”, a pus pseudonime –(porecle)- unor asemenea personaje din fiecare comunitate. Intr-o comuna din jud Cluj, unui asemenea personaj, in jurul caruia se invarteau toate afacerile mai mult nelegale decat legale din acel sat oamenii i-au pus porecla Buricu. Unui alt personaj, mare samsar de vite si tot la fel de bisnitzar ca si cel numit Buricu, dar care se straduia din rasputeri sa-si mascheze invartelile si sa apara in fata consatenilor si-a autoritatilor ca cel mai cinstit si mai corect cetatean, consatenii i-au spus Sfantu. Cand s-a reconstituit composesoratul si-a mirosit a subventie pe suprafata calculata in Euro, cine credeti ca s-a autoerijat in marii initiarori si conducatori ai composesoratului.? Sfantu si Buricu. Un batran intelept, care fusese cateva decenii prim-coratorul bisericii din acel sat,le-a spus atunci consatenilor lui: “ Cu Sfantu si Buricu-n fruntea composesoratului,veti vedea praful de pe toba, drept renta ori redeventa ,voi toti ceilalti proprietari composesori. Si-asa se intampla de vreo patru ani incoace de cand s-a reconstituit acel composesorat.Asa ca, luati aminte stimati cititori care sunteti membri in asemenea composesorate ,pe cine va alegeti in frunte. Obligati conducerile composesoratelor sa dea dari de seama anuale cu descarcare de gesiune in adunarile generale ale tuturor membrilor din composesorat.Absolut toate statutele composesoratelor au fost trecute prin judecatorii la reanfiintare si absolut toate au inscrise in ele aceste prevederi. Trebuie doar sa insistati sa se respecte statutele si implicit Legea.

In cazul in care, conducerile composesoratelor refuza sa se conformeze prevederilor statutare, oricare dintre composesori se poate adresa instantei de judecata,in temeiul prevederilor Art . 643 din Noul Cod Civil,care in cele trei alineate ale sale prevede urmatoarele:

ART. 643-(1).Fiecare coproprietar poate sta singur in justitie,indiferent de calitatea procesuala,in orice actiune privitoare la coproprietate,inclusiv in cazul actiunii in revendicare.

(2)Hotararile judecatoresti pronuntate in folosul coproprietatii,profita tuturor coproprietarilor.Hotararile judecatoresti potrivnice unui coproprietar nu sunt opozabile celorlalti coproprietari.

(3)Cand actiunea nu este introdusa de toti coproprietarii,paratul poate cere instantei de judecata introducerea in cauza a celorlalti coproprietari in calitate de reclamanti,in termenul si-n conditiile prevazute in Codul de Procedura Civila pentru chemarea in judecata a altor persoane.

Aici sesizez ca e o nepotrivire intre faptul ca doar paratul ar putea cere introducerea in cauza a celorlalti coproprietari,cata vreme articolul 57 din actualul Cod de Procedura Civila prevede ca :”ORICARE din parti poate sa cheme in judecata o alta persoana,care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca reclamantul”.Ramane de vazut modul in care practica juridica va rezolva-(poate cu ajutorul jurisprudentei)- aceasta neconcordanta.

Deci aviz acelora dintre crescatorii de animale care s-au cam obuisnuit in ultimele doua decenii sa pasuneze pe unde vor muschii lor, si mai mult sa nu plateasca decat sa plateasca pentru pasunat proprietarilor reali ai pasunii..De asemenea aviz organelor cu atributii de control asupra modului in care se respecta –(ori nu)-Codul de Bune Practici Agricole la capitolul buna intretinere a pasunilor, nu de alta dar absolut toate cele scrise-n acel cod fac parte din Aquis-ul comunitar pe agricultura.semnat de Romania.Aviz si acelora dintre servicii care au misiunea de-a observa si informa daca organele tehnice platite de la buget sa vegheze la respectarea bunelor practici agricole si de mediu intr-adevar o fac.

Nu de alta, dar daca ne mai prind de multe ori cei de la Bruxelles cu situatii ca cea de asta vara cand ne-ar mai fi trebuit vreun milion de oi pt a justifica banii dati ca subventie pt oile ce-au pasunat prin golurile alpine, ne mancam –(ca stat)-omenia in fata Comunitatii Europene. Pana la nivelul celui mai umil pastor va trebui sa ne intre la toti in cap faptul ca Uniunea Europeana ne ajuta cu subventii , dar nu mai tine minciuna care se-nradacinase in capul nostru in timpul comunismului, si care a mai tinut inca doua decenii dupa caderea lui, exact atat cat prezisese batranul Brucan.Acum se termina cu minciuna ramasa de la comunisti in agricultura.,Cei intelepti vor intelege, deoarece si adoptarea Noului Cod Civil a fost in buna masura “recomandata”tot de la Bruxelles.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului Rasunetul.

Inginer zootehnist si Licentiat in Drept Andron Traian Ioan

P.S. Intr-un numar viitor voi aborda aspectele legale referitoare la protectia arborilor fructiferi de pe pasuni.Pana atunci insa,rog cititorii sa-si reaminteasca cati meri,peri,ciresi si nuci ramasesera pe pasuni de la sasi pana prin anii 80 in satele-(foste sasesti)- din jurul Bistritei, si de catre cine si-n ce conditii de aplicare a Legilor au fost taiati acestia.Nu de alta dar popoarele care-si uita istoria,sunt pedepsite de Dumnezeu s-o repete la anumite intervale de timp.

Comentarii

23/02/12 20:46
Mircea

Aceste composesorate observ ca sunt noile CAP-uri.Am impresia ca se pierde notiunea de proprietate,pentru ca aceasta este virtuala,atata timp cat acest composesorat este condus ce un comitet director care gestioneaza proprietatile si iau decizii care ar putea dezavantaja un proprietar. Sunt intr-o mare dilema.
As dorii sa ies din composesorat, dar nu stiu cum.
As vrea sa vand, dar ma gandesc ca daca nu o sa cumpere nici un membru , atunci conform legilor in viguare ar trebui sa cumpere composesoratul,care nu cunosc daca dispune de lichiditati.
Ma puteti ajuta?
Cu stima,
Mircea

29/11/11 18:32
Vizitator

Cum poate o persoana membra a unui composesorat sa se retraga daca doreaste?

07/07/11 22:13
Vizitator e...

as dori si eu un raspuns la urmatoarea intrebare;am dosar la composesorat cu 50 de arii de padure ,un var de al meu primar are 51,16 ha,dupa finalizarea dosarelor nu a bine voit nimeni sa ma anunte,asa ca acest var s-a dus la primarie la secretar si a facut o cerere in numele meu si o cumulat cele 50 de ari ale mele cu ale lui si le-a vandut la fratele primarului.intrebarea cum mai pot intra in posesia celor 50 de ari care sant ale mele de drept.

17/04/12 14:00
madaras i. ioan

1 Asociatia composesorala Recea
CATRE 2
3
4
Subsemnatul Madaras Ioan domiciliat in Recea nr345(ulita mare 47) prin
prezenta in calitatea mea de membru composesor va atentionez cu urmatoarea

NOTIFICARE

doresc sa fiu infomat in scris

1. Motivul pentru care nu sa afisat la panoul destinat asociatiei ,modificarile la statut si acceptate de insatantele de judecata cu incheierea de validare. Nu cunosc continutul modificarilor validate avind in vedere ca au fost propuneri de modificare nelegale . Ex modificarea statutului pentru a putea instraina si altor membrii din afara asociatiei (si alte propuneri )
2. Motivul pentru care nu a fost afisata intentia de instrainare catre alte personae din afara asociatiei , (in mod nelegal) suprafete de teren, aflata peste drum de turnul de parasutisti,linga valea caselor,linga dispensarul veterinar, mintind adunarea generala ca acest fapt se poate face . Pe motivul vinzarilor catre personae streine asociatiei au fost restituiti la APIA in 2007 suma de 5000 de euro aducind drept argument neputinta vinzarilor timp de 5 ani. Pentru urmatorii ani (2008 2009 2010 )nu sa intocmit nici o ducumentatie . Prejudiciul facut asociatiei din aceste fapte esete de 20000 euro .In ultima sedinta din luna aprilie 2011 la care au fost prezenti aproximativ 25 de membri , la o propunere de concesionare ,fara un anunt de intentie , la panoul asociatiei sau in presa si la care 8 membri au fost inpotriva iar 17 pentru , drept motivatie : “daca merege se va mai concesiona “ citat de madaras dan membru in cons de adm . ,( sa fie vorba oare despre un proverb :cine fura azi un ou mine fura un bou?) Ce se intinpla cu membri care nu doresc concesionarea , li se poate diminua partile care li se cuvin in aceste suprafete concesionate fara acordul lor? Constituta apara dreptul la propritate, iar 18 persoane din care 6 membri in consiliu de administratie nu pot decide asupra proprietatilor acelora care nu doresc instrainarea (in acst caz concesionarea) . Avand in vedere ca statutul composesoratului nu este valabil daca prin articolele sale incalca legile funciare , votate in parlament ,respectiv legea 247 care prin art.31, al 6 si 7 interzice instrainarea sub orce forma a cotelor parti de pasuni composesorale in intregime sau in parte catre personae streine, din afara composesoratului. Si subsemnatul doresc sa instrainez la alte personae din afara composesoratului, asa cum s a supus la vot , o parete din suprafata detinuta ,dar dupa modificarea acestui articol de lege , nu am fost de acord intrucat nu este legal . Modificarea acestui art. Din lege adduce multe implicatii ,de ex : iesirea din indiviziune, amplasament, (nu tot terenul are aceiasi valoare) . Nu poate avea un drept mai mare celui la care il vinzi ,iar mostenitori sa nu aiva nici un drept inclusive pentru propria dezvoltare,ex: un loc de casa. In toate sedintele numai problema instrainarilor se discuta , iar nevoile personale ale membrilor nu .Cine are interese ca aceasta pasune valoroasa , limitrofa orasului Baia Mare sa o aduca in ilegalitate si la preturi subvaloare. Ca un exemplu terenurile limitrofe orasului Ploesti ajung la vari de peste 1mil.euro/ha. Denigrarile ,discreditarea si amenintarile prin legarea mea de plopii taiati sunt jignitoare care mi-au adus daune morale, pentru o cauza de intrare in legalitate cu acest composesorat. Aceasta chiar la ultima sedinta de Sasaran necolae. Prin pozitia mea aduc daune interese altor personae ?
3. Cum este posibil sa intabulati suprafete de teren pentru cei care nu au mostenitori , iar titulari sunt decedati, acestia nu fac parte din asociatie pentru ca , art 1 din statut “din asociatie fac parte personae fizice “ ,nu mortii , ati scimbat si acest articol ? Care este aceasta suprafata si numarul partilor pentru care sa intabulat , numele titularilor , Nr.Cf. respectiv pentru cele nerevendicate ? In acest caz ,consider ca este o fapta deosebit de grava. Titlul de proprietate este una,( care sa face pe numele asociatiei) iar intabularea se face pe dosarele mostenitorilor cu extrasele de Cf si inscrierea mostenitorilor actuali in aceste cf., cu partile cuvenite in acel Cf, autentificate de notar , la fiecare dosar inparte . declaratiea din dosar nu tine loc de intabulare , chiar daca a fost data la un notar care nici macar nu l-am vazut., iar consiliul da administrare nu este inputernicit sa ma reprezinte la notar in numele meu pentru intabulare. Dupa parerea mea ,multe din dosare nu au calitatea de mostenitori cu partile cerute. (vezi dosar la instantele de judecata) .

4. Pentru suprafata de teren folosita de Ghita si inprejmuita cu gard ,(sa intocmit harta de dezmembrare ?)pe motivul ca se doreste vinzarea catre aceasta societate acel teren, altfel nu inteleg motivul acordarii acelui inprumut la asociatia composesorala ; care este suma inprumutata conditiile acordarii, motivatia si cand a fost supusa aprobari adunarii generale acest inprumut , daca s-a supus ? . de ce s-a dorit o alta instainare , (linga turnul de parasutisti) pentru plata datoriei la Ghita ? ,iar acesta foloseste terenul inprejmuit.?. Cum se poate sa restitui banii ,ce suma? Si sa foloseasca acel teren pentru parcare, Am fost acuzat ca subsemnatul am facut aceasta instrainare. Doresc de urgenta sa mi se puna la dispozitie acel document pentru a lua decizia ce se impune inpreuna cu procesul verbal al adunarii generale prin care eu am fost inpotriva instrainarii catre Ghita. La propunerea mea de demolare a gardului , madaras gheorghe , membru in consiliu de adm imi spune sa-l demolez eu . Nu cu acoedul meu a fost pus gardul ci prin acceptul sau ,avind in vederene si neaceptarea adunarii generale .Daca inprejmuim cu gard si alti membri composesori teren din pasune (ar fi nelegal ca si a lui Ghita)cine o sa-l demoleze ? raminem cu el?

5. In ceeia ce ma priveste, am sa achit datoriile aferente subsemnatului din pasune composesorala , dar sa mi se returneze cf. cu partile subsemnatului ,mostenite si intabulate pe numele meu,in original, iar copia acestui cf ramine la asociatie.Am depus un cf intabulat pe bunicul meu ,iar intabularea o doresc pe numele meu cu partile revendicate. Nu cunosc noul amplasament al pasunii composesorale acordat in echivalent si pentru care pe vechiul amplasament nu sa putut reconstituii proprietatile avute, din acest motiv , la cf intabulat doresc sa fie anexata harta topografica al pasunii composesorale aflata in proprietate cu vacinatatile. Orce obstructie in exercitare a dreptului de proprietate asupra partilor de pasune detinute de subsemnatul pentru neplata datoriilor, iar asociatia nu intra in legalitate cu cerinta de mai sus o voi trata in penal.

Care este motivul nervendicarii ,in echivalent, din pasunea satului
Sasar aflata in vecinatatea pasunii satului Recea , a suprafetei de 21 Ha,propritate composesorala si care azi se aflata in posesia satului Sasar (vama si alte case de locuit). In felul acesta satul Recea este pagubit cu suprafata de 21 ha de pasune comunala. De ce nu a fost informata adunarea generala in momentul cind sa facut compensarea ? care pina la urma este si paguboasa , paguba fiind 21 ha pasune sateasca(a comunei politice Recea)

Cum pot sa intabulez suprafata de teren din locul numit carpini care pentru intabulare trebue sa depun acelasi cf care este depus si pentru obtinerea partilor din composesorat .In felul acesta se obtine o suprafata de teren de doua ori ,atit pe vechiul amplasament cit si in echivalent pe un alt amplasament. Raspunsul trebue sa fie valabil (legal)pentru a fi scutit de declaratii false la notariat. In ceia ce ma priveste doresc intabularea pe carpini .Va anexez actul de dobindire a unei parti din pasunea composesorala in locul numit carpini.

6. Va rog sa imi prezentati raportul de expertza judiciara , pentru care subsemnatul nu a fost de accord sa achit bani, motiv pentru care am intocmit si un protocol (prin care madaras dan trebua sa-si retraga plingerea penala) , incheiat intre asociatie ,reprezentata de avocat Ilut si primarie asistat de avoct.Ciceu ,protocol avind ca obiect suprafata de 142 ha ( nu a fost inclusa suprafata de 5 ha care a fost expropriat de Baia Mare cu un alt teren dar pentru care nu am avut documentul de compensare el a fost tinut secret fata de subsemnatul aceasta suprafata ulterior a fost recunoscut de primar find de accord cu restituire 147 ha fara carpini ).La citirea raportului activitatii mele ca presedinte sa invocat frica de aceasta expertiza intrucit detin teren pe pasune. Nu am avut aceasta teama nici -o data , intrucit am cerut prin legea 10 restituirea pe vechiul amplasament , nu am avut cistig de cauza ,mergind pina la curtea de apel Cluj . Pentru cei interesati, pun la dispzitie actele.
7. Ilegalitatea acordarii in echivalent ,a terenului de pe carpini,tin sa mentionez ca in ziua procesului ,am vrut sa explic avocatilor ilegalitatea , dar nu am ajuns la judecatorie intrucat am fost lovit in cap de numitul Bud Marin ,membru in consiliu de adm.cu un corp contondent ajungiand la urgeta conform certificatului medico –legal, in felul acesta influientind instanta de judecata. Valoarea celor 17 ha de teren in echivalent este de 17 milioane de euro (Cine are interesul pentru aceste 17 ha in echivalent sa se mentina ilegalitatea?) conform evaluatorului angajat pentru stabilirea valorii de patrimoniu. Valoare de patrimoniu pentru care s-a platit 20 mil lei la un evaluator ANEVAR are ca motivatie faptul ca este necesara inscrierea in evidentele conatbile .Ca si o observatie , aceasta valoare contabila nu are nici o valoare juridica , putea sa se treaca si 1 leu/ m 2 nu 100 euro, avind in vedere ca la o valorificare a pasunii cea care decide este piata . nu avem ce sa ne batem in piept ca avem pasune de 165 mil euro valoare contabila ,valoare care s-ar putea san ne aduca necazuri, astazi nu are acest prêt nici macar la expropriere de utilitate publica. In consecinta cele 20 mil lei au fost platiti de geaba.
8. Nu pot sa fiu de accord sa platesc c/v asistentei a 2 avocati care au sustinut o cauza pentru care se poate redeschide oricind acest proces de revendicare pentru faptul ca nu au fost informati corect atit judecatorul cit si avocatii. Pentru suprafata de 147 ha cistigata in prima instana cu 1 avocat am cheltuit 5 mil lei.
9. Nu pot sa platesc suma de expertiza atita timp cit nu a fost adusa la cunostinta membrilor composesori cu rezultatele ei. Cel care a comandat-o sa o si plateasca, respectiv Madaras Dan , care dupa parerea mea a fost favorizat cu 4000 de m2, ( aceasta suprafata se invecineaza cu pasunea ?) va depun articolul din ziar care il incrimineaza.
10. Pentru daunele provocate asociatiei de neintocmirea documentatiei de subventii la pasune invoc art 23 din statut , plata (consiliului de adm.in comun )a prejudiciului .(suma de 20000 e)
11. Propun impartirea pasunii composesorale in 3 parti :1 _pentru dezvoltarea satului ,prin parcelare locuri de casa,respectiv parcelarea suprafetei detinute in composesorat ,de membri asoc. intre sat Recea si drumul de centura Mocira ,Sasar, fiecare parcela aflata in stinga si dreapta, cu un capat la DE.58 , cu o deschidere la sosea de 15 m iar ordinea parcelelor sa fie nr. de ordine al ficarui C.F si membru composesor , mostenitor din acel cf. acest principiu a fost si la parcelarea carpinilor si in locul numit Potora pentru o zona cu cartofi, facuta de bunicii , conform statutelor , prin schimbarea destinatiei acelei parcele din pasune in zona agricola, iar in acest caz in zona construibila si pentru care este declarat intravilan , acest fapt nu este o iesire din indiviziune intrucit sunt pastrate integritatea partilor in intrgime. 2_ zona de pasunat, 3_zona destinata instrainarii in momentul schimbarii art.din lege care interzice instrainarea sub orce forma.
12. Cum pot sa cumpar parti de pasune(si doresc acest lucru) puse in vanzare de un membru composesor daca dosarul lui si al meu nu sunt trecute prin notar. Cine certifica legalitatea mostenitorului si legalitatea partilor mostenite si intabulate, inclusv tranzactia?.
13. Dupa moartea unui actual mostenitor din tabelul detinut de asociatie cum se poate face partajul succesoral din pasune (parti) intre urmasii decedatului? ( Asociatia in nici un caz.)
14. Va rog sa spuneti motivele de ne anuntare in mod public, pentru licitare de vanzare a plopilor de pe pasunea composesorala.(vizier si masmedia)
15. Doresc sa vad documentele care au stat la baza evaluarii metrice a plopilor. Va rog sa motivati temeiul platii la ocolul silvic a c/v plopilor vinduti in mod fraudulos ( fara licitatie )fara a consulta adunarea generala. Si membrii composesori aveau nevoe de lemne de foc si acordare lor in functie de partile detinute.Nu este o bligatie plata datoriei la ocol a pazeie (poate se mai si fura din padure lemne )atit timp cit si pasunea are datori la plata inpozitului.
16. A fost facuta o verificare de fond a fondului forestier detinut de composesorat ,annual, pentru a constata eventualele furturi de lemne? Sunt asociatii care in 2010 nu au dorit sa incheie contracte de paza chirp e motivul ca se fura lemne.
17. Va rog sa-mi transmiteti suma care mi se cuvine conform partilor detinute din aceasta vinzare.
18. Doresc sa vad contractul de paza pentru padurea composesorala avind in vedere posibilitatea de a contracta si cu alte ocoale in conditii avantajoase.
19. Din suma obtinuta care mi se cuvine din c/v plopilor doresc sa fac plata impozitului pentru partile detinute de subsemnatul in pasunea composesorala, nu doresc alte plati pentru alte proprietati (de padure). Pentru aceasta plata va rog sa-mi emiteti chitanta cu specificatia impozit pe pasunea composesorala.
20. Cine plateste datoriile, pentru pasune cit si pentru padure, a partilor nerevendicate. Subsemnatul nu doresc sa platesc numai pentru ce eu sunt proprietar, pentru partile pe care le am. Nu doresc , este si nelegal ca suma pentru plopi sa se achite alte datorii. Sunt alte interese in valorificarea ei in mod legal?
21. Plata pazei la padure nu o cunosc: incepind cu ce data si la ce suprafata se face paza avind in vedere ca revendicarile sunt partial facute si multi nu doresc revendicari pe motiv ca nu cunosc avantajele detnerii de padure ci numai obligatii. Deocamdata in afara faptului ca o avem nu avem nici un drept asupra ei decit dreptul de a o privi cum arata.Poate ar fi o solutie de a o preda primariei Recea care inpreuna cu cea a satului Recea in suprafata de 100 ha + 52 ha composesorat ,ar fi suficient in exploatare regim silvic sa avem si noi lemne de foc, nu numai cei care fura.Cele doua paduri sunt marginite de un drum forestier. Ar fi o idée de parcelare pentru case de vacanta din lemn ,a unei suprafete, convenabile din padure in apropierea podului , asta nu ar fi iesire din indiviziune , pentru ca restul ramine in intrgime.

In functie de raspunsurile date voi lua decizia care se impune si voi apela la organelle de stat competente de rezolvarea tuturor celor sesizate inclusiv calomniile aduse.

16/09/12 20:06
tudor dorin

d-le Inginer zootehnist si Licentiat in Drept Andron Traian Ioan, in primul rand ati facut facultatea de drept la fara frecventa daca nu faceti diferenta intre COPROPRIETATEA OBISNUITA si COPROPRIETATEA FORTATA. In al doilea rand vedeti cata confuzie exista intre cei ce nu au notiuni juridice si chiar si cei care au, nu inteleg diferenta esentiala dintre COTA-PARTE IDEALA si COTA-PARTE materiala. VA ROG FRUMOS DIN TOT SUFLETUL NU MAI DEZINFORMATI, omul de rand, mai ales cel de la tara se uita la dvs. ca la un intelectual credibil, si ia de bun tot ceeace spuneti, mare atentie. Eu am studiat profund fenomenul si nu m-am pronuntat in sfera coproprietatii, licentiat fiind in economie si drept, numai dupa ce am studiat in amanunt fenomenul coproprietatii fortate si perpetue, atat istoric/arhivistic cat si juridic. Nu mai propagati ideile fabricate prin OUG 102/2001, CARE A COMPROMIS spiritul LEGII NR. 1/2000 si anume RESTITUTIO IN INTEGRUM. Inteleg nemultumirile multor membrii al acestor forme asociative, dar asta e pentru lipsa controlului institutionalizat ce a existat in domeniu inainte de regimul comunist, din aceasta cauza in multe cazuri cei din consiliile de administratie al acestor forme au posibilitatea, chiar prind curaj, comitand nenumarate abuzuri. Astept mail-ul dvs. in speranta unui eventual schimb de idei, considerand totusi ca sunteti de buna-credinta.

20/11/13 09:28
eu

Va rog sa ma informati si pe mine cum pot afla membrii composesoratului , sunt unul din mostenitorii parintilor mei care aveau pozitie in zona respectiva , nu locuiesc in Recea , dar fratii care locuiesc acolo nu m-au anuntat nimic in legatura cu composesoratul si vreau sa aflu o lista cu membrii comp. Va multumesc

19/03/15 18:50
Mihai

A-și dori sa stiu daca se mai răspunde la întrebări pe acest mail la niște întrebări despre composesorate

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5