ARENDAREA TERENURILOR SI-A CELORLALTE MIJLOACE DE PRODUCTIE AGRICOLA IN TEMEIUL LEGAL AL NOULUI COD CIVIL- II-

Intr-un numar anterior al ziarului, le sugeram si chiar ii rugam pe cititorii interesati care doresc si-au timp sa citeasca articolele din Noul Cod Civil-(de la Art . nr 1836 la Art nr. 1850)-,care reprezinta noul temei legal al aredarii terenurilor agricole.
In prezentul articol,dupa ce-am fost contactat de cativa zeci de proprietari care-si dau –(sub o forma sau alta)- terenurile in arenda pt a fi cultivate, incerc sa sintetizez anumite elemente commune din pozitia proprietarului de teren , ARENDATOR ,deci care-si da in arenda propriul sau teren pentru a fi cultivat de-o alta persoana.
Din capul locului,-(si e normal sa fie asa)- cel care-si da in arenda terenul ar dori sa obtina un profit maxim in urma cultivarii de catre arendas a terenului sau..Numai ca, in marea majoritate a cazurilor exista un dezechilibru intre oferta de-a da teren in arenda si interesul vreo unui cultivator din zona respectiva de-a lua in arenda teren.Dupa stirea mea, intr-o singura comuna din judet, si anume la Sieut,acest raport intre cerere si oferta este oarecum echilibrat si asta –(parafrazand exprimarea lui Slavici din nuvela Padureanca)- datorita bratului inca tanar, viguros si harnic al sebisenilor si luncanilor-(frijenilor), care inainte de 1990 nu si-au dat toti copii pe la scoli, fiind zona necooperativizata pe atunci, i-au mai oprit si pe acasa la gospodarie.Slavici pomenea-n nuvela de bratul padurenilor flamanzi,care secerau graul lui Busuioc,bogatoiul din sesul Banatului.Sieutenii au noroc cu sebisenii si frijenii. Sieuanii cu ardanestii si soimusenii.
In rest ,in tot judetul intalnesti intre 5 si 20 de ofertanti de-a da pamant in arenda la un doritor de-a lua pamant in arenda..Din pacate pt economia tarii , s-a ajuns la inversarea situatiei din anul 1907, cand George Cosbuc a scris poezia : NOI VREM PAMANT. Ultimul puseu al acestei sete ancestrala a taranului roman de pamant se pare c-a avut loc in anii 90, cand, din pacate,masurile de sustinere in dotare si mai ales in organizare a taranului din partea guvernarilor au intarziat sa acompaniaze si sa canalizeze constructiv setea de pamant a romanului,si atfel Romania a pierdut pt. cateva decenii startul in a redeveni una dintre puterile agricole ale Europei.Ca nu s-o fi stiut,ca nu s-o fi vrut, ori nu s-o fi putut, ajuta si canaliza agricultura, fenomenul e foarte complex si probabil il voi aborda intr-un alt articol.Ca oricum nu ma iubesc pe mine politicienii, nici macar cei din partidul al carui membru sunt.Pentru ca spun adevarul.
Cert e ca astazi sunt putini cei care vor sa ia teren in arenda ,si asta atrage dupa sine oferte de pret ale arendei considerate de arendatori mai mult decat derizorii.
La asta se mai suprapune si faptul ca, in temeiul legal al prevederilor Art. Nr. 10 din O.U.G. nr. 125 din 1.01.2012 ,ordonanta pt. modificarea Legii nr 571/2003 a Codului Fiscal , proprietarii arendatori sunt obligati sa-si inregistreze contractele de arenda in termen de 15 zile de la incheierea lor ,la organul fiscal in raza caruia ei sunt inregistrati ca si contribuabili.La venitul brut obtinut din pretul arendei stipulate prin contract,se deduc 25% cheltuieli,si ramane venitul net asupra caruia se aplica o cota de impunere de 16%.
Deci daca arendatorul obtine prin efectul contractului de arendare o suta de lei ca pret brut al arendei –( unui Ha de fanat, de exemplu)—se deduc 25 de lei si se aplica o cota de impunere de 16% pe venitul net de 75 de lei , revenind un inpozit de 12 lei.Astfel arendatorul ramane cu 88 de lei in mana din 100 de lei venit brut obtinut ca plata a arendei..Asta daca intre arendator si arendas EXISTA contract de arenadare inregistrat la primarie si, mai ales, autentificat de-un notar public.
Daca nu-si respecta obligatiile contractuale ,arendasul poate fi obligat prin efectul unei Sentinte Judecatoresti obtinute in urma unui proces in instanta sa plateasca arenda+ cheltuielile de judecata+daune interese. Bunicul meu, respectatul carciumar de odinioara Vrasmas Ion de la Prundu Bargaului avea o vorba: “ Boul se leaga cu lantul,iar omul cu iscalitura.”Pentru prorietarii care au rezerve de-a actiona in instanta, daca au contract de arenda autentic, exista si solutia de-a apela la firmele de mediere sau conciliere.
Daca insa, proprietarul-arendator isi da doar VERBAL acordul pentru utilizarea de catre altul a terenului sau,exista riscul de-a nu mai vedea niciodata decat praful de pe toba, ca renta funciara a proprietatii sale..Din liceu, de la distinsa mea profesoara de limba latina, doamna Gabor, am retinut dictonul:-citez din memorie- “ Verba volans, scripta manent”-adica vorba zboara, scrisul ramane.
Cruda realitate a zilelor pe care le traim, ne arata de asemenea ca multi proprietari de teren evita sa-si dea terenul in arenda cu contract scris si autentificat, doar pentru a incasa ei, si nu arendasul ce lucreaza terenul-(si cum prevede-n mod normal legislatia U.E.)—subventia pe suprafata- asa numitul S.A.P.S., care se deruleaza prin A.P.I.A. Si aici fenomenul e mai complex si-ar putea face obiectul unui alt articol mai amplu.Arat doar ca, dupa opinia mea, subventia trebuie sa fie incasata de catre cel care lucreaza –(cultiva)- terenul, adica de arendas in subiectul in discutie.
Apoi nu trebuie scapat din vedere faptul ca, in lipsa de stipulatie expresa la redactarea contractului de arendare, poate aparea riscul ca arendasul sa faca investitii dupa capul lui –(si fara acordul scris ,expres obtinut anterior investitiei de la proprietar)—in terenul ori bunul arendat ,investitii mult umflate si “notariate”,pt ca apoi sa-i pretinda proprietarului arendator despagubiri pt. “cheltuielile” facute.
In asemenea cazuri poate aparea riscul ca arendasul sa refuze pur si simplu evacuarea terenului pe motiv ca nu si-a recuperat inca investitia facuta, iar pana ce proprietarul va obtine in Instanta o Hotarare Judecatoreasca definitiva si irevocabila pot trece ani de zile.
Iata de ce, in conditiile in care contractul de arenda nu mai este unul tip,cum fusese initial prevazut in anexa Legii nr. 16/ 1994, proprietarul-arendator trebuie sa fie foarte atent ca nu cumva contractul de arenda pe care-si pune semnatura sa fie unul “bine ticluit”, cu clauze frumos mestesugite in favoarea arendasului , adevarata capcana pentru proprietarul arendator, -(poate batran si senil)- si fara pregatire juridica.
Si, iata stimati cititori cum incet, incet ajungem la necesitatea aparitiei si la noi a unei Legi ca-n Austria, unde una si aceeasi persoana nu poate fi concomitent si proprietara de teren agricol + ferma si pensionara din agricultura.La depunerea dosarului de pensionare, i se pune in vedere fie sa-si transfere ferma prin mostenire unuia dintre urmasi-(copii ori nepoti fie si colaterali)-, fie sa-si puna ferma in vanzare.Pentru ca, numai astfel pot fi feriti batranii –uneori senili-de pericolul unor sarlatani care i-ar putea deposeda de rodul muncii de-o viata.
Nu de alta, dar dupa doua decenii de infruptare din cadavrul fostei economii socialiste ,sunt si-n Romania poate prea multi imbogatiti de conjunctura ai perioadei, a caror rapacitate se indreapta acum spre micul si neajutoratul proprietar cinstit.Iar partidele aflate vremelnic pe la putere se fac cel mai adesea ca nu vad.

Cu cea mai distinsa consideratie pt. cititori
Ing zootehnist si Licentiat in Drept Andron Traian Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5