Astra şi şcoala
ASTRA rebrişoreană se dovedeşte un veritabil modul de comunicare cu şcoala, ce s-a cristalizat profund în octombrie 2009, cu o Sărbătoare a Cărţii în Şcoala „Iacob şi Ioachim Mureşanu” din Rebrişoara, prin debutul literar a copilului năsăudean MARIA CRISTINA IUGA, cu romanul de 500 pagini „Spada lui Zorro”.
Copiii rebrişoreni şi dascălii lor, din iniţiativa Astrei locale, lider profesorul de tehnologie Leon Catarig, au dat valoare cărţii şi autorului cu o gamă largă de întrebări şi aprecieri, schimburi de idei şi de creaţii literare, într-un mediu şcolăresc de excepţie. De la copii, pentru copii.
Activitatea literară de la şcoala din Rebrişoara a implicat şcoala şi Astra, având principali beneficiari elevii şi dascălii, care au un ţel comun, preţuirea reciprocă şi slujirea adevărului.
Prin lansarea cărţii copilului năsăudean a sporit solidaritatea între copii, iar prin autografele acordate s-a simţit din plin prietenia şi preţuirea reciprocă.
Copilul romancier Maria Cristina Iuga s-a impus de la sine prin răspunsuri prompte la întrebările gazdelor.
Moderatorul acţiunii de slăvire a cărţii şi de încurajare a copiilor în sfera creaţiei literare a fost profesorul-scriitor Leon Muti, care merită toată preţuirea noastră pentru seriozitatea şi inteligenţa cu care şi-a înţeles rostul, folosind arma adevărului la adresa copilului debutant ce a suferit o transformare de profunzime cu o finalitate sigură, un fenomen rar întâlnit în literatura română.
Autoarea romanului a împărţit elevilor rebrişoreni crezul ei plin de sensibilitate, iar profesorul coordonator Leon Muti a pătruns în universul copiilor cu multă răbdare şi tact pedagogic, aducând pe parcursul manifestării aprecieri la adresa romanului şi a copilului-autor, pentru modul minunat de a pătrunde în lumea scriitoricească, trecând cu brio testul predării cititorilor a primului său roman, ca o lumină dăruită cititorilor, cu o frumuseţe şi ca o bijuterie de înţelepciune.
Eleva Şcolii Generale „Mihai Eminescu” din Năsăud, Maria Cristina Iuga, invitată de colegii ei din Rebrişoara, a aşezat, prin „Spada lui Zorro”, strat cu strat, noi şi viitoare roci pe care le putem aşeza ca mici bijuterii de înţelepciune, prin idei de o reală profunzime, de o cuceritoare originalitate şi încântătoare frumuseţe.
Talentul său clădeşte ideile romanului cu migală, având o conştiinţă responsabilă faţă de sine şi publicul cititor.
Iată un impuls de a intensifica prin Astra învăţarea limbii române. O dovadă că dascălii rebrişoreni sunt responsabili şi ştiu să colaboreze şi să rămână toleranţi şi cu copiii literaţi şi publicişti primiţi cu înţelepciune în scrisul românesc, cărora li se acordă o largă libertate de manifestare, mai ales că vin în numele unor fapte bune şi cu talent conformat prin creaţiile proprii.
Activitatea cu cartea copilăriei de la Rebrişoara este un mod de raportare a copiilor talentaţi din cele două şcoli vecine, Năsăud-Rebrişoara, la spaţiul cultural-literar împletit cu scenete, monologuri, dialoguri şi, în final, surpriza: Dans tematic, a celor doi copii din şcoala gazdă, premiaţi la diferite concursuri – HOHA – ACU, copii cu valori ale demnităţii spiritului uman.
Adaugă comentariu nou