Atelierele Grupului Şcolar Forestier din Bistriţa, modernizate pe bani europeni

Aproximativ 1,5 milioane de lei au costat lucrările de modernizare, banii venind prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiectul ,,Ateliere Şcoală – Grup Şcolar Forestier” face parte dintr-o iniţiativă complexă de investiţii ale Primăriei Bistriţa.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, alături de echipa de implementare a proiectului, au participat, ieri, la conferinţa de finalizare a proiectului. Mai exact, este vorba despre un proiect depus de Primăria Bistriţa în cadrul Programului Operaţional Regional pentru extinderea Grupului Şcolar Forestier cu un corp de clădire, finisaje interioare. În acest sens s-au investit 1.428.260,73 lei (TVA inclus), din care valoarea finanţării nerambursabile acoperă 95% din valoarea totală a grantului.

,,A fost o cerere de finanţare depusă în luna martie. Proiectul a fost analizat, declarat câştigător, şi mai apoi implementat.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2.645.302 lei, din care 95% finanţare nerambursabilă fonduri europene pe Programul Operaţional Regional şi 4,85% contribuţia proprie.

Ca urmare a procedurilor de licitaţie, valoarea totală a proiectului a scăzut la 1.428.260 de lei, deci valoarea de implementare a contractului se cifrează la 46% din valoarea totală”, a afirmat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Licitaţie cu preţuri mici

Noua tendinţă de prezentare a firmelor la licitaţiile publice cu preţuri mici de execuţie a creat emoţii edilului, care şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de modul cum vor fi realizate lucrările. Da, potrivit lui Creţu, firma câştigătoare a lucrat bine, şi astfel, nu a fost nevoit să amâne recepţia acestora, aşa cum s-a întâmplat în cazul blocurilor de locuinţe sociale din zona Subcetate.

,,Sincer, vă spun că am avut emoţii, atunci când am văzut că se licitează la un preţ aşa de jos. Faptul că firmele care au depus licitaţia au coborât preţul aşa de mult, m-a îngrijorat, pentru că fiind bani europeni, doream să fie cheltuiţi pentru a asigura lucrări de foarte bună calitate.

De aceea, împreună cu echipa de implementare am acordat o atenţie deosebită acestui proiect, pentru că nu ne-am dorit ca din cauza scăderii preţului la licitaţie să fie realizate lucrări de proastă calitate.

Trebuie să spun şi să felicit firma care a executat lucrarea, Mari Luk SRL, în condiţii foarte bune.

Serviciile de proiectare au fost realizate de Taco Baia-Mare. Execuţia lucrărilor firma Mari Luk Prod SRL.

Dirigenţia de şantier SC Conic Harghita. Serviciile de management, SC Prod Arcad Cluj-Napoca. Serviciile de audit- Andreea Ceauşescu, Biroul Expert Contabil, Serviciile de promovare şi publicitate - SC Promo Media Suceava.

Furnizarea echipamentelor IT şi didactice Loyal Center – Bistriţa şi mobilier – SC Promoda Internaţional Bucureşti.

Echipa de proiect: Andreea Feier –manager, proiectul fiind preluat ulterior de Radu Rus; asistent manager – Dan Oprea; responsabil financiar – Elena Simion; responsabil tehnic – Vasile Bancea şi responsabil de achiziţii – Radu Popa”,a precizat Ovidiu Creţu.

Proiectul de modernizare a atelierelor din cadrul Grupului şcolar Forestier pare a întări poziţia Primăriei Bistriţa în ce priveşte absorbţia de fonduri europene.

,,În final, vreau să mulţumesc şi reprezentanţilor Agenţiei Nord-Vest pentru buna colaborare avută fără de care nu am fi atras sume importante pentru municipiu”, a concluzionat Creţu.

Un obiectiv important pentru Grupul Şcolar Forestier

Obiectivul final al proiectului, aşa cum a subliniat şi Aurel Ţăgorean, directorul Grupului Şcolar Forestier, constă în crearea unui mediu şcolar în care dascălii şi elevii sunt încurajaţi să fie inovativi şi creativi.

Laboratoarele şi atelierele sunt dotate cu echipamente IT şi mobilier.

,,Este un obiectiv foarte important pentru noi, deoarece şcoala noastră pregăteşte absolvenţi cu căutare în piaţa locală, în domeniul prelucrării lemnului, în domeniul electric şi respectiv chimie industrială şi protecţia mediului.

Aceste dotări, prin Programul Operaţional Regional, combinate cu dotările primite pe programul PHARE, (echipamente pentru atelierele de lucru) vor asigura elevilor, dascălilor un mediu propice pentru formarea de dascăli, de buni meseriaşi pentru municipiu şi pentru comunitatea locală”, a afirmat directorul Grupului Şcolar Forestier Bistriţa.

În prezent, Grupul Şcolar Forestier asigură pregătirea teoretică şi profesională a unui număr de 600 de elevi.

Grupul Şcolar Forestier a fost înfiinţat în 1973, sub denumirea de Liceul Industrial de Prelucrare a Lemnului. Şcoala a funcţionat cu clase de liceu şi şcoală profesională în acest domeniu. În decursul anilor au fost diversificate domeniile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5