Cazarea persoanelor fără adăpost din Bistriţa, la standarde europene, cu bani europeni

Municipiul Bistriţa a finalizat un alt proiect cu finanţare europeană, care asigură acum standarde europene pentru serviciile sociale.
Cu circa 500.000 euro, imobilul de pe str. I.L Caragiale a primit nu doar o altă faţă, ci şi o altă destinaţie, cea de “Centru de noapte şi cazare pentru persoane fără adăpost” din municipiul Bistriţa.
Documentaţia a fost depusă în vara lui 2009, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar contractul de finanţare a fost semnat de abia în decembrie 2010, a precizat, la conferinţa de final, primarul Ovidiu Creţu.
Proiectul a fost finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”. Iniţial, valoarea totală a proiectului era de 1,888 milioane lei, însă în urma procedurilor de achiziţii publice, valoarea a coborât spre 1.158.627,54 lei, inclusiv TVA, din care 98% fonduri nerambursabile şi 2% contribuţia beneficiarului.
Centrul de noapte şi cazare pentru persoane fără adăpost are o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi, fiind complet mobilat şi utilat pentru prestarea serviciilor sociale. Capacitatea acestui centru multifuncţional este de 36 paturi (12 pentru femei şi 24 pentru bărbaţi), pe lângă spaţiile de cazare fiind amenajate un oficiu pentru luat masa, un birou administrativ, un cabinet medical (inclusiv echipamente de primă intervenţie). Prin proiect a fost achiziţionat şi sistemul de supraveghere video, dar şi sistemul de încălzire.
Lucrările au fost executate de o firmă din Baia Mare, SC General Euro Co, care a mai lucrat, la Bistriţa, pe fonduri europene, şi la internatul Colegiului Infoel.
În ceea ce priveşte personalul care va deservi această unitate socială, în condiţiile blocării posturilor din sistemul bugetar, vor fi făcute redistribuiri din structura Direcţiei Municipale de Servicii Sociale. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, centru va deveni operaţional în maximum 10 zile, iar după transferarea persoanelor cazate acum pe deja genericul „Dornei”, fosta locaţie va intra într-un proces de reabilitare.

Finalmente, edilul bistriţean a ţinut să remarce implicarea echipei de implementare de la managerul Radu Rus, secondat de Marius Mărincean, responsabil tehnic - Mărioara Terpina, Leontin Filipoi – responsabil achiziţii, Nicolae Scurtu – responsabil financiar, iar reprezentant al beneficiarului – directorul Radu Dreptate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5