Aurelia Dan: Gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil de gimnaziu să dea două lucrări de control pe zi!

              Inspectorul şcolar general Aurelia Dan le-a transmis directorilor de şcoli din judeţ să discute cu colegii profesori despre "presiunea notelor", mai ales pentru elevii din ciclul gimnazial. 

          „Insist asupra unei realităţi care mi-a fost semnalată încă de la începutul săptămânii. Ştim că există la nivelul cadrelor didactice presiunea notelor, că perioada de evaluare este limitată, vacanţa e un minus din acest punct de vedere, dar gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil de gimnaziu – în ciclul primar, doamna învăţătoare îşi planifică mai bine activitatea -  de clasa a V-a - a VII-a să susţină două lucrări de control pe zi, timp de cinci zile, care verifică 90% cunoştinţe, din două-trei capitole. Vă rog să le reamintiţi colegilor dumneavoastră că evaluarea sumativă nu înseamnă verificarea cunoştinţelor, ci şi evaluarea competenţelor, abilităţilor, a aptitudinilor. Evaluăm competenţe, nu cunoştinţe”, a transmis Aurelia Dan.

Inspectorul şcolar judeţean a dat câteva sugestii "Din categoria cum ar fi dacă...". "Cum ar fi dacă schimbăm perspectiva şi nu sistemul? Vă provoc să vă gândiţi cum ar fi dacă profesorii care predau la aceeaşi clasă s-ar întâlni cinci minute în sala profesorală să planifice lucrările de control pentru săptămâna următoare, să negocieze care şi când dă evaluare sumativă, astfel încât elevul să nu fie împovărat şi obligat să susţină atâtea evaluări.

          Cum ar fi dacă ar colabora mai mult şi şi-ar face planificările împreună.

          Cum ar fi dacă ar rămâne două ore în plus la şcoală ca să corecteze testele, ca să discute un pic cu copiii, să fie disponibili pentru ei. Cum ar fi dacă şi-ar pregăti lecţiile de la şcoală, dacă s-ar duce acasă liniştiţi şi să nu trebuiască seara şi noaptea să corecteze lucrări şi să-şi pregătească materialele", a adăugat Aurelia Dan. 

Comentarii

14/11/21 23:34
Olimpia Toie

Cum ar fi dacă, elevii din ciclul gimnazial ar avea mai puține ore pe săptămână și nu ar mai trebui sa stea pana noaptea târziu sa faca teme și sa învețe?
Cum ar fi dacă, elevii ar munci 8 ore pe zi ca și un adult, iar când ajung acasă sa se relaxeze pana a a doua zi?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5