Băile Herculane, oază de sănătate și relaxare pentru pensionari
Cine ajunge în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, poate lua cu încredere un strop de sănătate și poate admira frumusețile imprevizibile ale naturii. Eu sunt unul dintre beneficiarii unui splendid sejur petrecut într-un septembrie mai puțin obișnuit, care a uitat să-și îmbrace haina ruginie și a rămas tot în tricoul verii. Prin intermediul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, am ajuns la această ,,perlă a Banatului ”.
Băile Herculane este cel mai mic oraș din România, aflat pe Valea Cernei, acolo unde munții își dau mâna cu cerul și ai impresia că în orice moment s-ar putea desface din încheieturi. Din adâncurile lor țâșnesc apele termale, un adevărat miracol al naturii, care uimește o lume întreagă. Acest loc mustește de istorie, este o bijuterie naturală cu multe calități vindecătoare. Băile au o vechime de aproape 2000 de ani și au fost construite de către romani, după războaiele de cucerire a Daciei . Modernizarea lor au făcut-o austriecii la începutul secolului al XIX-lea. Numele acestei localități provine de la cel mai cunoscut erou din mitologia greacă, Hercules, care potrivit legendei, ar fi fost vindecat aici cu apele miraculoase.
Un localnic, numit Iancu Dumitru, om simplu și de o rară modestie, dar pasionat de istorie, a descoperit nu demult la subsolul unui imobil o adevărată comoară istorică pe care a pus-o în circuit, realizând un muzeu inedit, ,,Băile Apollo”, aflat sub semnul tutelar al lui Hercules. Acesta se extinde pe o suprafață de aproape 1000 mp, unde se pot vedea vechile încăperi nobiliare : sala Regală, Baia Reginei sau a Împăraților, Baia Apollo, Baia Afrodita, Tunelul secret sau Tunelul Reginei Maria, galeria personalităților, piatra închinată lui Hercules, Statuia Maternității și cele 28 de băi personalizate ale austriecilor, din marmură albă. Ctitorii acestor fabuloase băi au fost împăratul Traian în anul 110 și împăratul Francisc I al Austriei, în 1806.
Stațiunea a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împărații Iosif al II-lea, Francisc I, Franz Iosef, împărătesele Carolina și Elisabeta, cunoscută sub numele de Sissi, regii României, Carol I, Carol al II-lea și Mihai I. Aici și-au găsit remediul stării lor de sănătate Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu și alți oameni de seamă ai culturii românești și din străinătate, precum muzicianul Ludwig van Beethoven.
Existența neîntreruptă de aproape două milenii a stațiunii a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, bogate în sulf, iod și alte minerale atât de necesare pentru tratarea bolilor reumatice, și nu numai. De o parte și de alta a Cernei stau înșirate ca într-o salbă mai multe hoteluri, unele construite în anii democrației, cu o arhitectură modernă, foarte plăcută, altele sunt vechi, precum cele din centrul istoric. Dar, din păcate, acestea din urmă sunt lăsate în paragină, umbrind măreția acestei stațiuni.Te doare sufletul, când vezi cum se macină sub privirile trecătorilor zeci de construcții cu o arhitectură impresionantă. Cel mai solicitat dintre acestea este hotelul Cerna, fondat în 1936, care astăzi se află în reabilitare, dar funcționează în condiții aproape normale, cu servicii de tratament efectuate de un personal medical bine intenționat să satisfacă cerințele tuturor pacienților. Stațiunea este și un izvor de frumusețe în care pitorescul se îmbină armonios cu utilul și îți dă posibilitatea să petreci adevărate clipe de recreere. Aici mi-am petrecut cele 16 zile de relaxare și tămăduire a durerilor care mă încearcă în ultima vreme. Mă simt norocos că am ajuns până aici. Casa Județeană de Pensii din Bistrița ar trebui să găsească modalitatea de a obține în viitor cât mai multe bilete pentru această oază de sănătate, atât de benefică pentru toate vârstele.
Adaugă comentariu nou