Bani mai mulţi pentru 721 de pensionari din Bistriţa-Năsăud, după recalcularea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă

Sanda Vişan, directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, a anunţat că nu mai puţin de 721 de dosare au fost puse în plată în luna aprilie, în urma recalculării făcute în baza Legii 221/2018. În medie, pensiile acestor categorii de persoane au crescut cu 800 lei, aceste drepturi fiind acordate retroactiv, din luna octombrie 2018.

         „Vreau să aduc la cunoştinţă că prin această recalculare a grupelor de muncă se acordă un punctaj suplimentar pentru cei care au lucrat în grupa I şi grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă. Până în 2001 a fost grupa I şi grupa a II-a, din 2001 încoace, grupa I se referă la condiţii speciale şi grupa a II-a, condiţii deosebite de muncă. Sunt avute în vedere, prin această lege, persoanele care nu au beneficiat de recalculări în anii precedenţi. În luna martie am recalculat un număr de 721 dosare care au deja puse în plată, până la sfârşitul lunii aprilie sau luna mai, toţi cei care au beneficiat de această recalculare vor primi şi plata drepturilor efective, retroactiv, din octombrie 2018”, a declarat Sanda Vişan, director exectiv al Casei Judeţene de Pensii.

 De această lege au beneficiat în special minerii din zona Rodna – Şanţ, dar şi cei care au fost expuşi în zona I şi II radiaţii. Potrivit directorului executiv de la CJP BN,  recalcularea în baza Legii 221/2018 va continua cu cei pensionaţi după 1.01.2011. „La noi în judeţ media creşterii a fost de 800 lei, ceea ce este o creştere foarte importantă. Recalcularea se face din  oficiu, nefiind necesară depunerea unei cereri. Toţi vor primi până la urmă drepturile, urmează ca până-n 30 septembrie 2019 să fie recalculate toate aceste pensii, iar plata pensiilor se va face retroactiv şi pentru aceste persoane. În etapa a II-a ar urma să fie recalculate dosarele a peste 300 de pensionari din judeţul nostru”, a menţionat Sanda Vişan.

         Directorul executiv al CJP BN a ţinut să menţioneze că prima recalculare pentru grupele de muncă a fost în anul 2008, în baza Ordonanţei 100, prin care se acorda un punctaj suplimentar pentru condiţii deosebite, respectiv 25%, iar pentru anii lucraţi în condiţii speciale s-a dat un punctaj de 50%. „Încă din 2008, la nivelul judeţului, 12.242 pensionari au beneficiat de această creştere pentru fiecare an de spor obţinut ca urmare a desfăşurării activităţii în grupa I şi a II-a de muncă. Acest proces a continuat prin câteva legi care au dus la recalcularea tipului de pensie, care a fost diferenţiat, fiecare dosar intrând pe o anumită lege, în funcţie de data la care a ieşit omul la pensie, condiţiile în care s-a pensionat şi legea care era în vigoare la data respectivă. În 2011, a mai fost o tură de recalculări pe art. 169 din Legea 263 care a dus la o majorare substanţială a valorilor pensiilor în plată”,a  explicat Sanda Vişan. 

La nivelul judeţului nostru sunt 60.000 pensionari, din principalele cinci categorii – pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţial, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş.

 ***

În context, prefectul Ovidiu Frenţ a prezentat principalele măsuri cuprinse în programul de guvernare care-i vizează pe pensionari. Potrivit acestuia, anul trecut punctul de pensie a crescut la 1100 lei, iar pensia minimă garantată a avut un trend ascendent, de la 400 lei în 2016, la 640 lei în 2018, pentru ca de la 1 septembrie 2019 să ajungă la 704 lei. „Este un sprijin social pentru acele persoane care aveau un fluturaş cu câţiva lei, care reprezenta calculul din dosarul de pensie. Prin această indemnizaţie socială, se aduce o diferenţă care să totalizeze, în prezent 640 lei, urmând să crească din 1 septembrie la 704 lei”, a explicat prefectul Frenţ.

         Acesta a făcut referire şi la eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2000 lei şi reducerea acestuia de la 16 la 10% pentru pensiile de peste 2000 lei, dar şi la eliminarea contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, indiferent de valoarea pensiei. O altă măsură a vizat creşterea pragului de venit pentru accesul pensionarilor la medicamente compensate, dar şi introducerea mai multor medicamente pe aceste liste. Nu în ultimul rând, merită menţionat şi faptul că ajutorul acordat pentru deces a crescut substanţial, de la 4162 lei la 5136, din 14 martie.

         Subprefectul Ciprian Ceclan a anunţat că, pe lângă audienţele din teritoriu, iniţiate de Instituţia Prefecutlui, de astăzi au debutat şi audienţele la nivelul instituţiilor deconcentrate, prima vizată fiind chiar Casa Judeţeană de Pensii. „Am participat împreună cu directorul adjunct de la Pensii la audienţe şi lucrurile sunt pe un făgaş normal. Am observat că foarte mulţi cetăţeni, chiar dacă au beneficiat de majorarea punctului de pensie în ultimii ani, solicită şi acum majorarea acestui punctaj pentru grupele I şi a II-a”, a menţionat subprefectul Ceclan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5