În Bistriţa-Năsăud,

Banii colectaţi din asigurările de sănătate nu ajung pentru susţinerea sistemului sanitar

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Vilhelm Szekely, susţine că fondurile colectate în judeţ din asigurările sociaale de sănătate, adică aproximativ 123 milioane lei, acoperă doar parţial cheltuielile pentru asigurarea serviciilor medicale. ….

“Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, atunci când stabileşte bugetul, pune în balanţă sumele care se colectează la nivel de judeţ. Iar la nivel de judeţ colectarea a fost de 123 milioane lei, deci veniturile acoperă numai parţial cheltuielile cu cerinţele de sănătate, pentru că totalul cheltuielilor pentru servicii medicale, la nivelul CAS BN, a fost de 137,7 milioane lei. Şi de aici vine oarecum neperformanţa de a obţine bugete la nivelul necesarului, suntem oarecum puşi la colţ, uite cât se adună la nivelul judeţului şi oricum vă dăm o sumă mai mare faţă de cât se colectează”, a explicat preşedintele CAS BN.

Aşa s-a întâmplat şi în 2010, când CAS BN a primit o filă de buget de 98 milioane lei, însă, prin “solicitări repetate, muncă de convingere şi lobby” s-a ajuns la o suplimentare de până la 129,583 milioane lei. “Suma respectivă a fost total insuficientă, necesarul calculat fiind de 174 milioane lei. Serviciile de sănătate au fost finanţate în proporţie de 75% la nivelul judeţului. Am închis anul 2010 cu o datorie faţă de furnizorii noştri de circa 42 milioane lei. Datorii mai importante avem către furnizorii de medicamente, farmaciile cu circuit deschis, de aproape 34 milioane lei, şi faţă de spitale, de circa 6 milioane lei”, a declarat preşedintele CAS Bistriţa-Năsăud.

Subfinanţarea la nivelul judeţului se resimte în cheltuielile repartizate pentru diferite tipuri de asistenţă medicală. Pentru asistenţa medicală pentru specialităţi clinice, care se acordă în policlinici, costul mediu naţional pe asigurat a fost de 48,84 lei, în timp ce, în Bistriţa-Năsăud, a fost de doar 7,88 lei. Situaţia este similară şi pentru serviciile medicale oferite în spitale (unde media naţională indică o sumă de 1694 lei/caz rezolvat, în timp ce în Bistriţa-Năsăud este de doar 1177 lei) sau pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală.

Anul 2011, porneşte sub aceleaşi auspicii, numai dacă ne gândim că pentru primele cinci luni se “merge” pe cifra de buget din 2010, fiind disponibile aproximativ 60 milioane lei. La începutul lunii mai, preşedintele CAS BN va merge la Bucureşti, încercând să-i convingă pe cei de la CNAS că pentru achiziţionarea serviciilor medicale pentru asiguraţii bistriţeni este nevoie de un buget mai mare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5