Bârgăuanii cântă folk... sau criza se învinge prin muzică bună şi poezie
Cu un an în urmă, sâmbătă 30 aprilie 2011, fix la 7 seara, “Aripi” ne invita la Căminul din Prund, unde bârgăuanii cântau folk şi recitau poezii, la prima ediţie a acestei inedite manifestări culturale. (Fotografia de sus). Scriam atunci că „este un semn că un lucru bine început trebuie să continuie”, ceea ce s-a şi întâmplat. Am rămas plăcut surprins, zilele trecute, când acelaşi ing. Nelu Pop, consilier local, preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Local Prundu Bârgăului, mi-a oferit invitaţia la cea de a II-a ediţie a spectacolului desfăşurat, sâmbătă 21 aprilie 2012, pe aceeaşi scenă şi în aceeaşi sală primitoare şi din nou arhiplină, susţinut de aceiaşi talentaţi şi entuziaşti tineri bârgăuani. Am participat, din nou, la un spectacol deosebit, cu muzică bună şi poezii, multe inedite, despre care pot afirma că a fost desăvârşit.
Aceeaşi Ana Maria Tomoroga, cunoscută înainte ca una dintre cele 6 finaliste a concursului Prima tv, „Miss Fata de la ţară”, studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Universităţii Babeş – Bolyai, extensia Bistriţa, a fost cea care a prezentat publicului portretele protagoniştilor prezenţi şi la cea de a II-a ediţie.
Programul fost deschis printr-un prolog, realizat de Toni Vlad şi colegii, făcând un scurt istoric, urmat de un recital de poezie a lui Vasile Coşofreţ.
Au urmat pe scenă Andrei Baciu, debutanta la chitară Andreea Timiş, elevul în clasa a XI-a, Marian Uzani, multitalentatul Pavel Monda, Grupul de copii „Aripi”, Paul Măjeri, Horică Timiş, Florin Sas, printre care poezia s-a sedimentat între ritmurile muzicale, prin recitările din producţie proprie ale poetului Vasile Coşofreţ, din versurile-i înnoptate în manuscrise, Colegiu pentru bocitoare, Corespondenţă de război şi altele.
În continuare a urmat Lică Badiu, fără emoţii şi mult evoluat, apoi Lică Nemeş, tenace şi stăpân pe sine, profesorul Marcel Bujor, întîrziatul adolescent, veteran al folk-ului bârgăuan şi profesionistul Nelu Pop, care au scos aplauzele furtunoase ale publicului.
O interpretare cu totul originală, extrem de valoroasă, mult apreciată de public, a fost, cu siguranţă, cea a surorilor Maria şi Andreea Pavelean, premiate în multe manifestări artistice şi concursuri importante, ce pot fi considerate aproape profesioniste.
Cel care a dominat, aproape în întregime, întregul spectacol, ca interpret, dar şi regizor din umbră şi principal organizator, a fost Toni Vlad, care prin alese cuvinte şi bine exprimate idei, dar şi prin captivante recitări şi cântece bine interpretate, între care şi compoziţii proprii, solo, alături de orchestră, dar şi împreună cu soţia, alcătuind împreună Grupul Folk „ELTON” (Elena şi Toni Vlad), la care s-a alăturat, cu mult nerv artistic, grupul de copii, cucerind aplauzele bine meritate ale unui public avizat şi numeros, care a participat activ la ineditul spectacol.
Finalul a fost grandios, cu participarea întregului grup de folk şi poezie, bârgăuan. Adevăratul juriu al artiştilor bârgăuani a fost sala, care i-a apreciat şi au împrumutat din interpretarea lor, gustul poeziei şi farmecul muzicii.
Este o mare bucurie când există dragoste pentru muzică şi poezie, care sunt elemente ale culturii care poate învinge criza.
Adaugă comentariu nou