FOLK ŞI POEZIE LA PRUND

“Aripi” te invită la Cămin în Prund, sâmbătă 30 aprilie 2011, fix la 7 seara, unde bârgăuanii cântă folk, dar şi recită poezii. Acesta era textul invitaţiei pe care am primit-o de la inginerul Nelu Pop, consilier local, Preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Local Prundu Bârgăului.Invitaţia, cu o grafică originală semnată Ioniţă, cuprindea numele multor tineri bârgăuani, pe care îi cunoşteam în cea mai mare parte, aşa că am gustat marea şi plăcuta surpriză de a constata că aceştia sunt, cu adevărat, pasionaţi şi talentaţi artişti. Am participat la un spectacol cu totul nou, cu muzică bună şi poezii, multe inedite, despre care pot afirma că a fost desăvârşit.

Pe Ana Maria Tomoroga, prezentatoarea programului o ştiam, fiind una dintre cele 6 finaliste a concursului Prima tv, „Miss Fata de la ţară”, studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Universităţii Babeş – Bolyai, extensia Bistriţa, despre care am scris în „Gazeta de Bârgău”, dar văzând-o mi-am dat seama că este şi o documentată şi bună prezentatoare de programe artistice, la obiect şi sigură pe ceea ce spune.

Dar înaintea prezentatoarei, cel care a deschis cortina asemenea unui trăsnet, ţâşnind ca din ceaţă pe scenă, dominând aproape în întregime întregul spectacol, ca interpret, dar şi regizor din umbră şi principal organizator, a fost Toni Vlad, care prin alese cuvinte şi bine exprimate idei, dar şi prin captivante recitări şi cântece bine interpretate, chiar şi compoziţii proprii, solo, alături de orchestră, dar şi împreună cu soţia, alcătuind împreună Grupul Folk „ELTON” (Elena şi Toni Vlad), la care s-a alăturat, cu mult nerv artistic, micuţul lor fiu, cucerind aplauzele bine meritate ale unui public avizat şi numeros, care a participat activ la ineditul spectacol.

Andrei Baciu a deschis lanţul soliştilor la chitară urmat de Paul Măjeri, Florin Sas, Toni Vlad, Lică Badiu, Horică Timiş, Marcel Bujor, Nelu Pop, Lică Nemeş, care au interpretat melodii ale generaţiei în blugi, din repertoriul grupului Beatles, a Cenaclului Flacăra, sau alte melodii, precum „Baladă pentru Mariana”, „Balada scrumului de ţigară”, „De când ne-am cunosut noi a fost seară”, „Balada eroului necunoscut”, compoziţii proprii şi altele, bine receptate şi reluate de către un public entuziasmat. Am remarcat în sală oameni din toate comunele şi apreciem prezenţa primarului Vasile Laba şi a viceprimarului Leon Hogiu din Bistriţa Bârgăului şi a unor consilieri de la Prund.

Profesorul Vasile Coşofreţ, poet deja cunoscut la nivel de judeţ şi apreciat de mulţi din afara lui, a întrepătruns muzica folk prin reuşite interludii literare, care au captivat publicul. Una dintre poeziile sale, atent receptate de către public, a fost „Ţinutul himerelor”, dedicată bunului său prieten Radu Platon, trecut prematur în veşnicie, ai cărui părinţi, profesorii Maria şi Mircea Platon, prezenţi la spectacol, au fost adânc îndureraţi. Redăm un fragment din această poezie: „Cu mare spaimă ţi-o spun, că nu mai e jocul cu moartea,/ ci ieri chiar te-am dus pe ultimul drum,/ din oraşul himerelor şi al merelor coapte / în care cu-atâta furie şezum. / Nu ne-am gândit la aşa o tristeţe,/ ci la gloria în care ne vom despărţi de uscat,/ dar corabia, marea corabie, era acum un coşciug / pe care patru cuie ireale l-au posedat./ Încă mai aud bocetul femeii / care se scurgea vâscos prin urechile celor prezenţi...” Profsorul Vasile Coşofreţ scrie de multă vreme versuri şi scrie foarte bine. Ne-ar bucura nespus adunarea poemelor sale într-un volum publicat.

Foarte activ, în întreg spectacolul, a fost Pavel Monda, instrumentistul recunoscut şi apreciat, încă de multă vreme, la vioară şi chitară, alături de ceilalţi instrumentişti, dar şi împreună cu solista Maria Păvălean, câştigătoare a numeroase şi importante premii, care a cucerit şi de această dată publicul, mai ales cu melodia „M-a cerut la mama doi”, dar şi împreună cu Lenuţa Vlad, în acompanierea viorii miraculoase a aceluiaşi Pavel Monda şi a chitarei aurite a lui Florin Sas. Lică Nemeş, pentru prima dată cu chitara pe scenă, a dovedit destulă pricepere, în stăpânirea instrumentului, aducând pe scenă şi pe fiica sa Iulia, solistă cu o voce deja formată, pe care a acompaniat-o.

Poate că unii specialişti ar afirma că nu toţi aveau voce sau că unii erau, uneori, pe lângă melodie dar adevăratul juriu a fost sala arhiplină, cu melomani de toate vârstele, care au cântat împreună cu artiştii de pe scenă, oameni obişnuiţi dar pasionaţi de o idee culturală, bine pusă în scenă şi apreciată. Considerăm lăudabilă această acţiune culturală privată, care a descreţit frunţile oamenilor printr-un spectacol cu totul nou, cu muzică bună şi poezie. Nu ştim dacă spectacolul a fost sprijinit de cineva, dar merită apreciate tricourile artiştilor şi buna organizare, la care nu au lipsit camerele de filmat şi amatorii de fotografii. Semn că un lucru bine început trebuie să continue.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5