Bârgăuanul Sebastian Wachsmann-Hogiu, cercetător la Washington, la corporația renumitului Bill Gates, nominalizat la titlul de Cetățean de onoare al comunei Prundu Bârgăului

Dintre oamenii care s-au ridicat din comuna Prundu Bârgăului și s-au afirmat în mod special în plan profesional am remarcat pe prof. univ. dr. cercetător științific Sebastian Wachsmann-Hogiu, devenit unul dintre cei mai valoroși oameni de știință, cercetător și inventator, conducător de doctorate, fiind recunoscut mai mult în străinătate (Germania, Anglia, China, Japonia) decât în România.

S-a născut la data de 1.02.1968 în Prundu Bârgăului, în familia unor cunoscute și apreciate cadre didactice (prof. Titus Wachsmann-Hogiu și educatoare Gica Wachsmann-Hogiu); Studii: clasele primare la Școala Generală din Susenii-B., (având-o ca învățătoare pe d-na Ana Pleșca); gimnaziul la Prundu B. (printre profesori având pe George Vlad, Ștefan Vlad, Ioan Cernucan, Titus Wachsmann-Hogiu…); clasele IX-XII la Liceul ”Liviu Rebreanu” Bistrița (printre profesori având pe Andrei Cosma, Corina Ponoran…); facultatea la Universitatea București, secția Fizică Atomică, cu lucrarea ”Conversia energiei luminoase în fotosinteză și în dispozitive fotovoltaice cu clorofilă”- (coordonator prof. dr. Laura Țugulea/1992).
Parcursul de serviciu și cariera profesională: prof. de fizică la Grupul Școlar ”Radu Petrescu” din Prundu B. (1992-1993); asistent apoi cercetător științific la Institutul de Fizică Atomică-Departamentul Laseri din București (1993-1996); cu o bursă științifică DAAD (1996-2000), devine cercetător științific la MAX BORN INSTITUT pentru optică nonlineară și spectroscopie cu laser de unde ultrascurte din Berlin, unde, la Universitatea Humbold, a obținut și un doctorat cu tema ” Vibronic coupling and ultrafast electron transfer studied by picosecond time-resolved resonance Raman and Cars spectroscopy”/cu calificativul Summa cum laude, -2000-, cu prof. Thomas Elsaesser, doctorat care l-a ajutat să progreseze rapid, urmând un parcurs favorabil în SUA; cercetător științific la Universitatea Carnegie Mellon din Pitsburg-Pensilvania (2000-2002); cercetător științific și profesor univ. la Cedars-Sinai Medical Center Los Angeles-California CA (2002-2007); director facility Center for Biophotonics, Science and Technology, University of California, Davis, 2007-2012; profesor rezident asociat Department of Pathology and Laboratory Medicine, University of California, Davis – 2008-2014; Department of Pathology and Laboratory Medicine, University of California, Davis; 2013- 2015 Chief Science Officer Center for Biophotonics, UC Davis; 2012- Faculty Comparative Pathology Graduate Group, UC Davis; 2012 – 2013-Chief Science Officer Center for Graduate Group, University of California, Davis; 2010- Faculty Biomedical Engineering Graduate Group, Universitatea California; 2012- Faculty Comparative Pathology Graduate Group, UC Davis; Chief Science Officer Centrul pentru Biofotonică UC Davis-California (2013-2015); professor in Residence Departament of Pathology and Laboratory Medicine, și conducător de doctorate - Universitatea Davis-California (2014).
Din 2015 este Senior Manager și Principal Investigator la Intellectual Ventures, Bellevue – Seatle Washington (cercetător la corporația renumitului Bill Gates în domeniul IT, calculatoare cu aplicații în biochimie și medicină). A publicat sute de articole, rezultat al cercetărilor științifice, atât individual cât și în echipă, după cum a realizat și numeroase invenții foarte utile în domeniul folosirii telefoanelor mobile în biologie; a susținut conferințe în Germania, Anglia, China, Japonia, deci este cunoscut în toată lumea. Este afiliat și membru al următoarelor societăți profesionale: Societatea Americană de Biofizică; Societatea Americană de Fizică; Societatea Americană de Chimie.
Sebastian Wachsmann-Hogiu este căsătorit cu o prof. Luminița Cristea, fiica preotului bârgăuan-clujean Simion Cristea şi are doi copii: Albert (clasa a VIII-a) și Robert (clasa a VI-a).

Pentru toate acestea consider că merită respectul și aprecierile consătenilor lui și am propus să i se acorde Titlul de Cetățean de onoare al comunei Prundu Bârgăului. Sebastian Wachsmann-Hogiu este un om de știință prundean care duce cu cinste și cu performanțe deosebite, în lumea largă, numele locului în care s-a născut. El a fost și a rămas un adevărat bârgăuan.

Prof. George Vlad, Consilier Local Prundu Bârgăului

Comentarii

18/04/16 21:02
toader

Daca tot aveti un asemenea OM printre voi de ce nu beneficiati de ideile lui ???

19/04/16 00:31
Ana-Maria Craus

Este un subiect extraordinar care ar merita un articol pe măsură!
Domnul Wachsmann-Hogiu este o personalitate despre care nimeni nu ştie absolut nimic, nici măcar localnicii.
Mi-aş dori să citesc mai mult decât o motivare birocratică.
Felicitări şi mulţumiri, domnului George VLAD, pentru iniţiaţivă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5