BASARABIE … BASARABIE

prof. Augustin Rus

Ca provincie istorică locuită majoritar de români, Basarabia cuprinde un spațiu geografic situat între Prut, Nistru și Marea Neagră. Cu toate vicisitudinile istoriei, acest spațiu geografic este locuit predominant, încă din zorii mileniului II, de către români, singurii capabili să suporte năvăliri ale tătarilor, turcilor, polonezilor, cazacilor, etc., să-și refacă așezările distruse de aceste năvăliri, să folosească resursele existente pentru a produce cele necesare traiului. Ei nu au putut însă influența „înțelegerile” dintre marile puteri europene, în principal Imperiul Otoman și Rusia , care au purtat în sec. XVIII-XIX, numeroase războaie cu rezultate diferite. Așa s-a ajuns ca în urma unui război ruso-turc dintre anii 1806-1812 din care biruitoare a fost Rusia, care a pretins și a obținut teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut și sub numele de Basarabia. În 1856, în urma înfrângerii Rusiei în „războiul Crimeei”, trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Izmail) sunt cedate Moldovei, dar sunt reluate de Rusia în 1878 în urma victoriei, ajutată și de România, asupra Imperiului Otoman.

Într-un context internațional mai deosebit, prilejuit de primul război mondial și de revoluția din Rusia, locuitorii Basarabiei încearcă să se organizeze pentru a limita abuzurile soldaților ruși care se întorceau acasă după ce se desființase frontul de est. Se alege Sfatul Țării, se proclamă Republica Democratică Moldovenească, se depun eforturi pentru constituirea unei forțe militare și polițienești care să asigure ordinea și să protejeze viața cetățenilor. Nereușind însă, se cere ajutorul armatei române care și-a asumat rolul unei forțe necesare în vremuri  foarte tulburi în acest teritoriu, fără a face însă uz de arme.

   Sfatul Țării, compus din 125 de deputați, după o activitate foarte intensă pe tot parcursul zilei de 27 martie 1918 , se pronunță cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă și 36 abțineri, pentru Unirea cu România-mamă de-a pururi și pentru totdeauna. Prin acest demers istoric se corecta o nedreptate din trecut și se făcea primul pas spre unitatea tuturor românilor realizată spre sfârșitul anului 1918.

   Prin alte înțelegeri între marile puteri (pactul Molotov-Ribbentrop), în anul 1940, din nou, Basarabia (plus ținutul Herța) este desprinsă dintre granițele României și alipită U.S, apoi între 1941-1944, Basarabia revine între granițele României, pentru ca în 1944 să fie din nou desprinsă. Se încearcă, în acest spațiu geografic să se constituie o entitate statală, un fel de republică inclusă între granițele U.R.S.S., apoi după destrămarea acesteia, un stat de sine stătător.

   Văzând declarațiile de „unire” cu prilejul aniversării centenarului, ale unor primari din județ și de omologi de-ai lor de dincolo de Prut, parcă l-aș parafraza pe Alexandru Lăpușneanu, Basarabie, dacă tu nu ne vrei, noi te vrem pe tine, și, dacă tu nu ne iubești, noi te iubim pe tine, și   …   poate o parte dintre locuitorii tăi, cred că   …   „soarele tuturor românilor, la București răsare”.

   Și , vorba cronicarului , „cinstite și iubite cetitoriule” dacă am greșit cu ceva, îndreaptă tu, dar cu blândețe.

Comentarii

23/03/18 09:20
Flaviu Baghiu

Dle Profesor! Cu debilii ăștea trebuie mai aspru, că ei altfel nu înțeleg! Alexandru Lăpușneanu a mai spus: "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!"

23/03/18 09:38
Pleș Gheorghe

Felicitari, Domnule profesor, pentru limpezimea si conciziunea dureroasei cronologii basarabe.
Admir si eu determinarea si curajul primarilor semnatari ai Declaratiilor de unire din cele 109 localitati din "Republica..." - cum ii zic inca teritoriului actualului stat, fratii nostri de peste Prut.
Sa nu uitam ca acum 100 de ani, prima provincie care a solicitat regelui Ferdinand alipirea la Regatul Romaniei a fost tot Basarabia. Si asta in punctul de minim din primavara lui 1918, al teritoriului inca liber al Romaniei, cu guvernul tarii la Iasi! Exemplara aplicare a proverbului cu PRIETENUL ADEVARAT..., si atunci si acum! Putem, increzatori, aplica o substitutie FRATELE ADEVARAT... Multi spun ca istoria se intoarce. Dee DOMNUL sa se inchida ciclul acum, la rotatia completa a Centenarului Unirii noastre Mari, de odinioara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5