Beatrice Ştir readuce în actualitate publicistica Mitropolitului Bartolomeu

Biblioteca Judeţeană a găzduit lansarea volumului „Valeriu Anania publicistul”, scris de tânăra Beatrice Ştir, care se află în pragul absolvirii a două facultăţi ale UBB, Jurnalism şi Ştiinţe Economice.

În deschiderea discursurilor, directorul Bibliotecii, Oliv Mircea, şi-a arătat bucuria ca în pragul zilei de naştere a marelui mitropolit, care ieri ar fi împlinit 90 de ani, Bistriţa să găzduiască lansarea unui volum deosebit despre publicistica extrem de vie şi penetrantă. Convins că moştenirea culturală a mitropolitului abia acum începe să se arate, Oliv Mircea i-a dat cuvântul scriitorului Mircea Măluţ, care a făcut o radiografie a publicisticii lui Bartolomeu, care se întinde pe trei sferturi de veac, de la debutul din 1937. Valeriu Anania a ieşit în arena publică ori de câte ori a simţit nevoia unui dialog fertil cu ceilalţi. Cartea Beatricei Ştir, făcută din dragoste faţă de personalitatea omului de cultură, prezintă sistematic, de la debut până la sfârşitul carierei, publicistica, cuprinzând un text aplicat cu bune măsuri. Scriitorul Cornel Cotuţiu a vorbit despre eleva Beatrice Ştir, pe care a avut-o la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, „cu bun simţ, admirabilă, cu o prestanţă nu tocmai des de găsit la tinerii de astăzi, cu o cutezanţă formidabilă”.

Jurnalistul Valentin Falub a făcut un scurt arbore al familiei Ştir, tatăl scriitoarei, preotul Dumitru Ştir având rădăcinile în satul Ciceu Poieni, de acolo de unde este şi ziaristul. Aducându-i felicitări tinerei autoare, Valentin Falub încheie cu gândurile din carte: „România a pierdut cărturarul, Transilvania a pierdut străjerul care asigura liniştea, biserica a pierdut ierarhul inegalabil”. Editorul cărţii, George Vasile Dâncu, de la Eikon, a vorbit despre atitudinea americană a tinerei autoare, care este deschisă şi optimistă, iar mai apoi ne-a prezentat poemul „Elegie” de Valeriu Anania. Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, s-a arătat bucuros că şi în familiile preoţeşti se pot naşte valori culturale, reamintindu-ne în acelaşi timp de cel mai mare dar pe care ni l-a lăsat Mitropolitul Bartolomeu, Biblia diortosită.

În final, Beatrice Ştir, profund emoţionată, a mulţumit celor care au fost alături de ea în acest demers, aducând un omagiu mitropolitului Bartolomeu, care şi-a dat în urmă cu trei ani binecuvântarea ca tânăra să înceapă această lucrare. Cartea, structurată pe 17 capitole, cuprinde, în cele aproape 300 pagini, una dintre laturile puţin exploatată până acum de critică din opera lui Valeriu Anania: publicistica.

Cu felicitările celor prezenţi în număr mare, cu flori şi autografe, a avut loc debutul oficial al Beatricei Ştir în rândul oamenilor de cultură care se apleacă spre studierea religiei. Printre cei prezenţi au fost preoţi, maica stareţă Veronica de la mănăstirea Dobric, directorul Centrului Cultural Bistriţa, dr. Dorel Cosma, primarul comunei Braniştea, Cornel Săsărman, scriitori etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5