Publicistica lui Valeriu Anania

Tânăra cercetătoare Beatrice Ştir, fiica preotului din Măluţ, surprinde, în mod plăcut, prin prima ei apariţie editorială dedicată regretatului mitropolit al Clujului. Monografia „Valeriu Anania publicistul”, apărută la Editura Eikon, surprinde bogata activitate a uneia dintre personalităţile care şi-au pus întreaga viaţă în slujirea bisericii şi a neamului românesc. Cartea s-a născut din dragoste pentru cel care este un apostol al românilor, mitropolitul Bartolomeu, autoarea dorind să permanentizeze prezenţa lui în sufletele celor care l-au cunoscut. Sunt inserate şi comentate articole pe care eruditul teolog şi om de litere le-a publicat de-a lungul vremii în diferite reviste, dar şi predici şi cuvântări, volumul încheindu-se cu Testamentul mitropolitului. Citind această carte, redescoperim un teolog de maximă importanţă, o personalitate cu studii de medicină, un intelectual de forţă, un scriitor apreciat. Temniţă, studii, exmatriculări, călugărie, refugii, slujire la altar, studiu şi iar studiu, toate fac parte din reperele biografice ale mitropolitului. Un om liber, care s-a impus prin iniţiativă şi dinamism, fiind un militant pentru românism şi biserica străbună. Puţini sunt publiciştii care şi-au afirmat, de la adăpostul sutanei, dreptul la liberă exprimare, existând în biserică reguli şi comandamente la care cel ce îmbrăţişează rasa monahală consimte. Valeriu Anania a fost o figură aparte în rândul monahilor, având vocaţie jurnalistică, fiind puternic în expresie şi liric în atitudine, având o poziţie combatantă.

Beatrice Ştir aduce în acest volum câteva dintre studiile „uitate” prin ziare, redescoperind, prin scrierea mitropolitului, calea spre suflete şi inteligenţe care stârneşte spiritul şi incită la polemici, vorbind cu har sau ironizând fără menajamente. Din volumul „Din spumele mării” descoperim revelarea tainei hristice şi interpretarea acesteia prin referiri scripturistice şi chiar arheologice, care aduc în prim plan modelul prin care omul şi lumea sunt restaurate. Apoi, volumele de publicistică din seria „Opera literară a lui Valeriu Anania” de la Editura Limes, care însumează articolele din cei peste 60 de ani de viaţă literară activă, toate descrise cu uneltele cercetătorului, astfel încât putem afirma că Beatrice Ştir, prin acest volum, este scriitorul care ne îndeamnă la meditaţie prin cuvintele bătrânului oştean, aşa cum îşi spunea mitropolitul Bartolomeu în momentul în care i s-a cerut să candideze pentru scaunul de Patriarh al României.

Povestitorul, predicatorul, scriitorul Valeriu Anania s-a apropiat foarte mult de generaţia tânără, Catedrala din Cluj fiind mereu plină la slujbele pe care le oficia.

„România a pierdut cărturarul, Transilvania a pierdut străjerul care asigura liniştea, Biserica a pierdut ierarhul inegalabil”, arată în Postfaţă Beatrice Ştir. O carte bine scrisă, care merită a fi cercetată de toţi cei care doresc să-l cunoască în ipostaza publicistului pe Valeriu Anania.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5