Bistriţa, Capitala coregrafiei româneşti. Peste 500 de artişti dansatori luptată, în paşi de dans, pentru trofeul Dor Românesc
Ansambluri pentru copii şi tineret din întreaga ţară vor fi prezente, în perioada 5-7 iulie, la Bistriţa, la prima ediţie a Festivalului Naţional Concurs de Folclor „Dor Românesc”. Evenimentul este coordonat de coregraful Adrian Paşcu al Ansamblului „Dor Românesc”. Nu a lipsit parada portului popular. La scenă eveniemntul a început cu intonarea imnului Naţional, iar apoi prezentatorul manifestării - realizatorul radio-tv Menuț Maximinian, a dat cuvântul de deschidere vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Puica, managerului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Folclor Diaspora-Adrian Paşcu, care au subliniat importanţa, în Anul Centenarului Marii Uniri, a unei manifestări în care jocul tradiţional românesc să fie aşezat la loc de cinste şi readus în actualitate. Pe scenă a fost invitat şi primarul Gheorghe Moldovan, din Albeşti, Constanţa, originar de pe meleagurile noastre, din Agriş, care a spus faptul că din zona însorită a Dobrogei, judeţul Bistriţa-Năsăud se vede foarte frumos, atât în ceea ce priveşte tradiţiile, cât şi buna administrare a acestuia.
Prezent la festival, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, a declarat: ” Tinerii noștri duc tradiția mai departe, iar dovada stă în pasiunea pe care am văzut-o pentru folclor, la prima ediție a Festivalului Național Concurs pentru copii și tineret ,,Dor Românesc”! Pasiunea pentru joc se naște de la vârste fragede și doresc să felicit atât copiii, cât și părinții lor, pentru că-i îndrumă să iubeasca România autentică.De asemenea, felicit coregraful Adrian Pașcu și managerul Gavril Țărmure pentru implicarea și organizarea acestui frumos festival concurs pentru generația tânără. Tineri talentați sunt veniți din toate colțurile țării la Bistrița”. Printre invitaţi i-am remarcat şi pe managerul Palatului Culturii-Dorel Cosma şi managerul Bibliotecii Judeţene-Ioan Pintea.
Peste 500 de artişti au urcat aseară, şi vor urca şi azi, de la ora 19.00, pe scena de pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, în concurs, fiind parte a ansamblurilor „Doiniţa” – Cercul Militar Bistriţa, „Plai de dor” – Constanţa, „Muguri de brazi” – Prahova, „Codrişorul” – Bistriţa, „Ceatara” – Satu Mare, „Doiniţa Covurluiului” – Galaţi, „Doina Rebrei” – Rebra, „Flori din câmpie” – Timiş, „Cununa grâului” – Ocniţa, „Mioriţa”– Ialomiţa, „Urmaşii grănicerilor” – Budacu de Sus, „Laleaua pestriţă” – Cetate, „Grâuşor – Brăila, „Datina Turdeană” – Cluj, „Plai Bucovinean” – Suceava, „Măgureanu” – Măgura Ilvei, „Florile Ceahlăului” – Neamţ şi „Ghiocelul” – Sibiu.
Ansamblurile înscrise în concurs au pregătit un tablou coregrafic alcătuit din elemente de dans specific zonei din care provin, concurând pentru trofeul festivalului, în valoare de 5000 lei: locul I – 3500 lei, locul II – 2500 lei, locul III – 1500 lei, iar premiile de autenticiate şi popularitate – 500 lei.
Notează evoluţia un juriu avizat, format din prof. univ. dr. Adrian Kiciku de la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” Bucureşti, Petre Tomoioagă din Maramureş, Ionel Garoafă-Ansamblul Profesionist „Maria Tănase” şi Mircea Resiga Ansamblul Profesionist „Drăgan Munteanu”.
Azi Gala festivalului va avea loc după evoluţia Ansamblului profesionist „Dor Românesc”.
Bistriţenii sunt aşteptaţi în număr mare să se bucure la acest eveniment, fiind anunţată vreme frumoasă, numai bună, în Anul Centenarului Marii Uniri pentru a promova valorile tradiţionale.
Felicitări organizatorilor pentru faptul că de pe plaiuri bistriţene şi năsăudene, din Oraşul Imnului Naţional, au reuşit să transmită un mesaj de frumuseţe în ceea ce priveşte valoarea tradiţiilor noastre şi să demonstreze că dansul românesc se află pe paşi buni, prin intermeidul tinerei generaţii.
Citiţi şi:
- Bistriţa, din nou Capitala tradiţiilor. Festivalul „Dor Românesc” aduce ansambluri din întreaga ţară într-un concurs inedit
- Vezi unde a mers Trofeul Dor Românesc! Peste 500 de artişti dansatori au luptat, în paşi de dans, pentru el! La Festival, ministrul Finanţelor!
- De 15 ani, Laleaua Pestriţă are festival
- Nuntă mare în familia Dor Românesc! Casă de piatră Cosmin şi Bianca!
- Nume sonore vin la Sebiş, la Jocul Însuraţilor! Tradiţia se păstrează aici de sute de ani
Adaugă comentariu nou